Előfizetői tartalom

Elemzői vélemény a kamatdöntésről: "ördögi kör alakulhat ki" (ING)

Portfolio
A Monetáris Tanács mai 50 bp-os kamatcsökkentése Barcza György, az ING elemzőjének elmondása szerint megfelelt a piaci várakozásoknak, ugyanakkor a szakértő szerint a jegybank által kiadott kommentárban két figyelemfelkeltő kérdéskör is található. Az egyik a folyó mérleg, a másik a költségvetési folyamatok alakulása körüli bizonytalanságok. Az elemző szerint a rövid oldali befektetői aktivitás, és a felerősödött kamatcsökkentési várakozások akár egy "ördögi kör" kialakulását is eredményezhetik annak szerteágazó veszélyeivel együtt. Az elvárt sorozatos, nagyobb mértékű kamatcsökkentések ugyanis könnyen jelentősen megbillenthetik a forintot.

Barcza szerint az egyik figyelemfelkeltő jegybanki utalás a 2005-ös költségvetés alakulása körüli bizonytalanság, a büdzsé tervezete ugyanis nem egy számottevő keresletszűkítés irányába mutat, nem javul a költségvetési finanszírozási szerkezete. Mindez azt vetíti előre, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya sem tud érdemben, illetve a vártnak megfelelő ütemben javulni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés