Előfizetői tartalom

Ecostat: Lassuló növekedési ütem és romló külső egyensúly várható

Portfolio
Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet elemzése szerint a magyar gazdaság idén 3.9%-kal nőhet, míg jövőre ennél lassabb GDP-bővülési ütem várható. A külső egyensúly - előzetes külkereskedelmi adatok alapján - továbbra is romló képet mutat, míg az államháztartási egyensúly csak kis mértékben javulhat jövőre. Idén az államháztartás GDP-arányos hiánya 5.4% lehet, az ipari termelés 8.7%-kal nőhet, fogyasztói árindex éves szinten 6.8 százalékra süllyedhet. A kutatóintézet szakértői szerint idén elmaradhat az újabb kamatöcskkentés.

Kedvezőtlenebbé váló külső konjunkturális folyamatok. Az Egyesült Államok gazdasága dinamikusan bővül. A védelmi kiadások továbbra is jelentős súlyt képviselnek, növelve a költségvetési hiányt. A külső egyensúly elsősorban azért romlik mert a belföldi felhasználás növekedése jelentős importot igényel, miközben a világ más régióinak bővülése elmarad a várttól...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés