Előfizetői tartalom

Részvény helyett Van Gogh? Indul az első műkincs alap!

Portfolio
Vitán felül áll, hogy az elmúlt években hazánkban is jelentős térhódítást mutattak a műkincs befektetések. A részvénypiac hanyatlásával kétségtelen, hogy több vagyonos magánbefektető is kacérkodott a gondolattal (és némileg kevesebben meg is tették), hogy átnyergelnek, vagy legalábbis tőkéjük egy részét a műkincspiacon fektetnek be. A részvény és a műkincs piaci befektetés közötti összehasonlítás elvégzését számtalan tényező nehezíti, mindazonáltal a New York University által kifejlesztett index alapján az Economist legfrissebb száma egy igen érdekes írást tett közzé a témában, melyet az alábbiakban az olvasóink elé tárunk. Egy biztos: egy falra kiakasztott festmény mindennapi esztétikai élményt nyújt tulajdonosa számára, míg a dematerializált részvénytől ez nehezen várható el. Az esztétikai élmény pedig hatványozódik a befektető szemében, ha azzal a tudattal tekint a képre, hogy immár megszerzési ár felett tudná értékesíteni azt.

Bevezetés. Jelentős volatilitás, illikviditás, árinformációk hiánya és magas tranzakciós költségek jellemzik a műkincspiacot, mely ráadásul bizonyos divatszerű elmozdulásoknak is kitett. Előző mondatunk alapján szinte érthetetlen, hogy miért érdemes műkincsbe fektetni tisztán pénzügyi megfontolásból. Az alábbi grafikonon azt a műkincs indexet mutatjuk be, melyet a New...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés