Előfizetői tartalom

Taktikai készletfeltöltés okozta az import megugrását

Portfolio
Jelentősen bővült az elmúlt hónapokban a külkereskedelmi forgalom a KSH adatai szerint. A január-márciusi időszakban az export értéke 22, az importé pedig 19%-kal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest. A negyedéven belül márciusban a behozatal növekedési üteme meghaladta a kivitelét. A külkereskedelmi mérleg első negyedévben keletkezett hiánya nem változott számottevően a megelőző év azonos időszakához képest.

Az import márciusi dinamikája jelentősen meghaladta a megelőző két hónapét. Az euróban számított behozatal közel 15%-kal emelkedett, ugyanakkor az export csak 9-cel. A magas március havi behozatal főként a nagyvállalati kör európai uniós csatlakozásunkat megelőző taktikai célú készletfeltöltésével, a negyedéves elszámolásokhoz kapcsolódó árumozgásokkal, és kisebb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés