Előfizetői tartalom

Inflációs jelentés: alacsonyabb árindex prognózis, eltérő növekedési szerkezet

Portfolio
Az MNB inflációs jelentésében a közgazdasági főosztály szakértői a februári előrejelzésekhez képest alacsonyabb inflációs számokkal, de magasabb növekedési ütemmel számolnak az idei (dec/dec 6%) és a jövő évre (dec/dec 4%) is. A növekedésben emelkedett a beruházások súlya, ezzel párhuzamosan a lakossági fogyasztás szerepe mérséklődött. A folyó mérleg hiányára vonatkozó prognózis 2004-re magasabb lett, ugyanakkor a bérinfláció a korábban becsültnél mérsékeltebben alakulhat az aktuális előrejelzés szerint. Az államháztartás hiánya az idei és a jövő évben is magasabb lehet a PM által előrejelzettnél (újabb takarékossági csomag megvalósítása nélkül).

A szakértői becslések a februári értékekhez képest alapvetően három ok miatt változtak: módosultak bizonyos alapfeltevések, új költségvetési döntések váltak ismertté, az új tényadatok miatt nőtt a becslések pontossága. Az alapfeltevések közül kiemelhető, hogy a forint árfolyama a februári becsléshez használthoz képest mintegy 5.4%-kal lett erősebb. Ez 2004...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés