Előfizetői tartalom

IMF az euró-zónáról: gyorsuló, de lassú növekedés, reformok kellenek

Portfolio
Viszonylag kedvezően értékeli az euró-zóna növekedési kilátásait az IMF. A GDP bővülése a tavalyi 0.5% után az idei évben elérheti a 2%-ot, jövőre további negyed százalékponttal gyorsulhat a dinamika. Az inflációs nyomás nem jelentős, jövőre sem várható, hogy az árak elszabadulnának. A Valutaalap szerint folytatni kell a strukturális reformokat, a munkaerőpiacot rugalmasabbá kell tenni, a fiskális politikát egyes országokban konszolidálni kell. A Stabilitási és Növekedési Paktum célkitűzései helyesek, ugyanakkor a deficit mértékének megítélésénél célszerű lenne a konjunktúraciklusok alakulását is figyelembe venni.

Gyorsuló, ugyanakkor globális szinten nem kiemelkedő növekedést vár az euró-zónától a Nemzetközi Valutaalap. A GDP 2004-ben a tavalyi 0.5% után 2%-kal nőhet, (áprilisban még 1.7%-os növekedéssel számolt az IMF). A monetáris unió élénkülésében meghatározó a globális fellendülés begyűrűző hatása, ugyanakkor a ciklikus felívelés a vártól elmaradt az euró-zónában....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés