Előfizetői tartalom

52 dollár fölé emelkedett az olajár - újabb termelésbővítésre készül az OPEC?

Portfolio
Újabb rekordmagasságokba emelkedett ma reggelre a nyugati féltekén irányadó WTI könnyűolajfajta határidős ára a New York-i árutőzsdén: az új rekord 52.38 dollár. Az északi tengeri Brent ára az azonnali londoni kereskedésben jelenleg 48 dollár 50 cent környékén mozog. Az újabb emelkedés mögött főként az húzódhat meg, hogy tovább fokozódtak a félelmek azzal kapcsolatosan: kevésnek bizonyulhat a fűtőolaj mennyisége a téli hónapokra az északi féltekén. Az USA tegnapi olajtartalékokról szóló jelentése arra mutatott rá, hogy a fűtőolaj tartalékok újabb 1.2 millió hordóval 51.2 millió hordóra csökkentek az október elsejei szintet figyelembe véve, ami 6%-kal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

Amint már megírtuk, az Iván nevű hurrikán az elmúlt hetekben hatalmas pusztításokat végzett a karib-tengeri kőolaj-kitermelő egységekben, a kitermelési szint az 1950-es években tapasztalt alacsony érétkekre esett vissza. A tengeri szállítást is akadályozta a viharos időjárás, ezt mutatják az apadó kőolajtartalékok is.Az újabb árcsúcs láttán az OPEC egyik - nevének...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés