Előfizetői tartalom

Nem szigorodik hazánkban az elemzői kontroll

Portfolio
Január elején a Morgan Stanley elvesztett egy pert Franciaországban, melyet az elemző befolyásoltsága miatt indítottak. A Világgazdaság megkérdezte Jaksity Györgyöt, hogy az ügy kapcsán várhatóan az USA után Európában is szigorodó elemzői szabályozásnak lesz-e magyar vonatkozású hatása is. Jaksity elmondása szerint jelenleg nem áll előkészítés alatt az elemzői tevékenységet szigorító szabályozás, szerinte egyébként a törvényi előírások helyett néha hatékonyabb a szakmai konszenzus. Jaksity György megítélése szerint a Pénzügyminisztérium egy ilyen irányú szigorítás esetén minden bizonnyal konzultálna a piaci szereplőkkel.

Az amerikai elemzői botrányok kitörésének idején (2001) a magyar részvénypiachoz kapcsolódó elemzői tevékenység már erősen leépülő szakaszban volt. Ráadásul olyan nyilvános tranzakciók, melyeknél elemzői összeférhetetlenség merült volna fel nem is kerültek lebonyolításra. A magyar részvénypiac forgalom élénkülése egyébként a mai napig sem érezteti hatását...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés