Bank

Szórja kifelé a hiteleket az MKB - Mi lesz a csontvázakkal?

Portfolio
Hét szindikált, külföldi, illetve magyar ingatlanfinanszírozási ügyletből álló eszközportfóliót értékesített az MKB Bank - közölte szerdán a bank szanálását végző MNB. A jegybank szerint a piacon nem értékesíthető portfólióelemeket a közeljövőben megalapítandó szanálási vagyonkezelő veszi majd át, ezek ára viszont nem haladhatja meg e követelések "tényleges gazdasági értékét". Mivel több nagyobb csomag piaci értékesítése kudarcot vallott már az MKB-nál, úgy értelmezzük a helyzetet, hogy ez az érték várhatóan a könyv szerinti érték alatt lesz, ami az értékesítés során újabb - akár több tízmilliárdos - veszteségeket jelenthet a tavaly állami kézbe vett nagybanknak.
A jegybank friss közleménye szerint "a terveknek megfelelően halad" az MKB 9 hónapja tartó reorganizációja. Az MNB által irányított szanálás részeként

megkísérelte az MKB nem teljesítő vállalati hitelportfóliója egy részének nagyobb csomagokban történő értékesítését, ám ez eredménytelenül zárult.

Ezt követően az MNB célzottan - az elérni kívánt árat megtartva - kísérelte meg értékesíteni a vagyonelemeket. Az első ilyen tranzakció keretében hét szindikált, külföldi, illetőleg magyar ingatlanfinanszírozási ügyletből álló eszközportfólió cserélt gazdát

- írja a jegybank a közleményben, amely nem nevezi meg sem a hitelekhez tartozó projekteket, sem az új tulajdonosokat, sem pedig az értékesített portfóliók eladási árát. A közlemény szerint több, ehhez hasonló értékesítési ügyletzárás pedig már közeli szakaszban van. A leválasztandó, de a piacon nem értékesíthető portfólióelemeket az MKB Bank a közeljövőben megalapítandó szanálási vagyonkezelőre ruházza majd.

A jelenleg előkészítés alatt álló folyamat során a szanálási vagyonkezelő által fizetendő ellenérték nem haladhatja majd meg az átkerülő állomány tényleges gazdasági értékét, a vonatkozó uniós szabályozás miatt. Az MNB nem csupán az Európai Unió illetékes hatóságaival egyeztet a szanálási eljárás során, hanem az érintett hazai intézményekkel is folyamatosan kapcsolatban áll, a tranzakcióról pedig közleményben fogja tájékoztatni a közvéleményt.Mivel Balog Ádám MKB-vezér múltkori interjújából és a fentiekből is az derül ki, hogy több nagyobb csomag eladása kudarcot vallott, úgy értelmezzük a helyzetet, hogy a "tényleges gazdasági érték", amelyen a szanálási vagyonkezelő átveszi majd a portfólióelemeket, elmarad az MKB által alkalmazott könyv szerinti értéktől. Ha ugyanis efölött lenne, valószínűleg sikerrel járt volna a piaci értékesítés. A fentiek azt jelenthetik, hogy az értékesítés során újabb - akár több tízmilliárdos - veszteségeket kell majd elkönyvelnie a banknak, amely az első félévben egyébként már csak 4 milliárd forintos veszteséget szenvedett el.
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
kinai elnok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
hsbc_shutter