Bank

Hatalmas fordulatot vesz a kínai jegybank

Portfolio
A kínai jegybank már régóta a kamatok adminisztratív módon meghatározott felső és alsó értékével irányítja az ország pénzügyi rendszerét, most viszont inkább már a jegybanki kamatfolyosóra térnének át - írja a Wall Street Journal.
Az új megközelítés célja a kínai jegybank szerint az, hogy piacorientáltabb legyen az ázsiai ország pénzügyi rendszere és jobban tudjon a kínai piac szükségleteire reagálni. A lépés egyszerre azt is bizonyítja, hogy a hitelezés költségei még mindig magasak Kínában, hiába vágta a jegybank hatszor az alapkamatot az előző évben.

Eddig az egyéves jegybanki betét volt az irányadó kamatráta, az új benchmark viszont felső és alsó határokkal egyaránt rendelkezik majd. Ha a bevezetés sikeres lesz, a kamatfolyosó közelebb hozza a kínai jegybankot más jegybankok gyakorlatához. A szakértők szerint a kihívás inkább az lesz, hogy nem lesz ezt egyszerű egy olyan országban alkalmazni, ahol a hitelezést és a pénzmozgást a piaci tényezők helyett eddig az állam határozta meg.

Az eddig fennálló rendszer korlátozta azt, hogy a betétesek mennyi hozamot kaphatnak a pénzükre, és azt is, hogy mennyire versenyezhetnek a hitelek kamataival a kínai bankok. Emellett az állam meghatározott hitelezési kvótákat is, amelyek szabályozták azt, hogy a pénzintézetek mennyit hitelezhetnek. Ennek a rendszernek előnye volt, hogy garantált profitmarzsokkal dolgozhattak a bankok, de nem volt érdekükben az, hogy kisebb cégeknek hitelezzenek.

A betéti kamatokra vonatkozó plafont korábban már eltörölték, erről itt írtunk:Az új rendszer lényegében sávosan határozza meg a tőkeköltségeket. Több múlik majd a piacokon, ahol a bankok tudnak majd egymással versenyezni a kamatok meghatározásában, a rendszer átláthatóbb lesz és a verseny miatt a hitelezés is felpöröghet.

Az átállás pontos idejéről nincsen információ.
zöldpártok bern svájc tüntetés
BÉT
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock