Bank

Az emberek hatoda még nem is hallott a CSOK-ról

Portfolio
Az emberek 83%-a hallott már a CSOK-ról. 13%-a gondolja azt, hogy jogosult a CSOK-ra, 8%-a pedig nem tudja - derült ki a Deloitte előadásából a Portfolio Hitelezés 2016 konferenciáján. A Deloitte-Scale Bankindex azt mutatja, hogy folyamatosan javul a lakosság fogyasztással és hitelfelvétellel kapcsolatos attitűdje is.
Demeter Ákos, a Deloitte partnere többek között az alábbiakról beszélt előadásában:
  • Havi 50-60 milliárd forintnyi kihelyezésre lenne szükség a jelzáloghitelezésben az egészséges banki növekedéshez, ehhez képest az elmúlt időszakban ez átlagosan havi 32-36 milliárd forint volt. A fogyasztási hitelek havi 16-22 milliárd forintos kihelyezése ugyancsak nem elégséges egyelőre a hitelállomány fenntartható növekedéséhez.
  • A hitelezésre ható tényezőket a kamatkörnyezet, a portfólióminőség és a működési költségek szempontjából vizsgálta meg a Deloitte. A kamatkörnyezet csökkenése ösztönzi a hitelkeresletet, ugyanakkor negatív aspektusa is van a bankok számára a bevételek visszaesése miatt.
  • A portfólióminőség alakulására kedvezően hat a szabályozói ösztönzés, az élénkülő tranzakciós piac és a friss késedelembe esők arányának a csökkenése. A Deloitte kutatása alapján a lakosság 57,5%-a arra számít, hogy lehetnek fizetési nehézségei, de ez az arány jellemzően csökken, és már kisebb, mint a 2012-ben látott 70%-ot közelítő szint.
  • A működési költségek nem ellensúlyozzák a bevételek csökkenését, ugyanis a szektor szintjén a költségek nem, vagy nem jelentősen csökkentek az elmúlt években. Az alacsony hatékonyság problémáját a bankoknak ki kell nőniük a bevételek növelésével.
  • A Deloitte-Scale Bankindex azt mutatja, hogy folyamatosan javul a lakosság fogyasztással és hitelfelvétellel kapcsolatos attitűdje is.
  • A CSOK-ról a lakosság 83%-a már hallott a kutatás szerint, egészen meglepő módon Budapesten azonban kisebb az ismertsége, mint vidéken. 79% nyilatkozta azt, hogy nem jogosult a CSOK-ra, 13% viszont azt, hogy igen, 8% pedig nem tudja. Az adatok alapján szükség van a további tiszta kommunikációra erről a lehetőségről.
  • A hitelkeresletet nem feltétlenül a CSOK, hanem inkább a tőle független tényezők hajtják.
  • Az ügyfélszerzésben a szolgáltatás minősége egyre fontosabb, és ebben nagy a szerepe a versenytárstól való megkülönböztethetőségnek, amit a technológiai trendek jól segítenek.
wall street_shutterstock
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
BET
Denso
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Commerzbank