mnb_getty
Bank

Új fintech testületet hoz létre az MNB

Portfolio
Az MNB a hazai pénzügyi rendszer digitalizációjának támogatása érdekében kezdeményezte a Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testület megalakítását. A testület tudásmegosztó platformként szolgálhat a piaci igények, a digitalizációban rejlő lehetőségek és a potenciális kockázatok tekintetében. A félévente ülésező testület alakuló ülésére 2019. szeptember 16-án kerül sor – derül ki a közleményből.
Portfolio Banking Technology 2019
A bankok digitalizációjáról kiemelt helyen lesz szó a Portfolio november 14-ei Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

A Magyar Nemzeti Bank kiemelten fontosnak tartja a pénzügyi rendszer digitalizációjának fejlesztését, amely hozzájárulhat a működési hatékonyság javulásához, a hazai fintech szektor fejlődéséhez, valamint az általános pénzügyi tudatosság szintjének növeléséhez. Ennek keretében az MNB több innovatív eszközzel is ösztönzi a fintech újítások biztonságos piaci bevezetését, valamint 2019 májusa óta egy dedikált, digitalizációért felelős szervezeti egység is támogatja a kitűzött célok megvalósulását.

A jegybank a digitalizációt támogató környezet kialakítása során fontosnak tartja a piaci szereplők aktív bevonását és véleményük becsatornázását a döntéshozatalba. Ennek elősegítésére az MNB – a régióban az első jegybankként – egy új fórum, a Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testület felállítását kezdeményezte.

A jegybankok, pénzügyi szabályozók által a pénzügyi rendszer digitalizációja és a fintech szektor fejlődése érdekében felállított tanácsadó testülettel való együttműködésre több nemzetközi példa is található. A Szingapúri Monetáris Hatóság (MAS) 2016 augusztusában, a New York-i Federal Reserve Bank 2019 márciusában jelentette be hasonló testületek felállítását. A jellemzően 10-15 szakértőből álló fórumokon a pénzügyi intézmények és fintech cégek képviselői mellett többek között technológiai vállalatok, tanácsadó cégek és kutatóintézetek is képviseltetik magukat.

Az MNB koordinálásában létrejövő Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testület támogathatja a legfontosabb nemzetközi digitalizációs és fintech trendek nyomon követését, az ígéretes fejlesztési irányok azonosítását, valamint a felmerülő kockázatok feltárását. A testület tagságára hazai és külföldi pénzügyi piaci, illetve technológiai szakértők, illetve a kormányzat innovációért felelős területének képviselője kapott felkérést, melyet el is fogadtak. A félévente ülésező testület alakuló ülésére 2019. szeptember 16-án kerül sor.

Címlapkép: Getty Images/Bloomberg

mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock