Babakocsi
Bank

Babaváró hidegzuhany: nagyon nem mindegy, melyik bankot választod

Portfolio
Kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik teljesen szabadon felhasználható babaváró hitelt akarnak igényelni saját számlavezető bankjuknál. Egyes bankok ugyanis a rendeletnél szigorúbban járnak el, és korlátozzák a pénz felhasználását. Ha viszont valaki emiatt nem a saját bankjánál veszi fel a babavárót, akkor számlanyitásra kényszerülhet egy másik banknál, ami persze nem kívánatos plusz költségekkel jár.  Megnéztük ezért, mely nagybankok tekintenek el a felhasználási korláttól és a számlanyitástól is.

Babaváró hitelt kalkulálnál? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Kollégánk saját számlavezető bankjánál, a K&H-nál szeretett volna babaváró hitelt felvenni. A bankfiókban azonban arról tájékoztatták, hogy legalább 51%-ban lakáscélra kell felhasználnia a kívánt 10 millió forintos összeget. Mivel neki nincs lakáscélja, a K&H helyett bejelentkezett egy másik univerzális nagybankhoz, az Erstéhez. Ott viszont kiderült, hogy erstés számlát kellene nyitnia (az iménti K&H-nál ilyen korlátozás egyébként nincs), a 10 milliós összeget erre a számlára utalnák, és innen kellene törleszteniük a babavárót, igaz, azt nem várják el, hogy a jövedelme is erre a számlára érkezzen.

Kollégánk arra gondolt, megkímélné családját a számlavezetés és a havi rendszeres utalás költségétől, de a K&H-tól a lakáshitele miatt nem tud teljesen átpártolni az Erstéhez. Adta magát, hogy utána járjunk, mely nagybankok fogadják el más bankok számláját is a folyósításhoz és a törlesztéshez, illetve kezelik teljesen szabadon a felhasználás célját. A bankok babaváró hitelei között a felhasználás korlátozása és a számlanyitási elvárás mellett más különbségek vannak (pl. a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót, a JTM-et is másképp veszik figyelembe a bankok), a legfontosabbakat babaváró hitel oldalán a Bank360.hu is összefoglalta.

A K&H válasza megkeresésünkre
„A K&H Bank nem korlátozza a babaváró hitel felhasználását kizárólag ingatlancélra. A K&H Bank vezető hitelintézetként nagy hangsúlyt fektet a felelős hitelezésre. Ennek szellemében, a babaváró hitel igénylések elbírálásakor a K&H Bank mindig hitelképesség vizsgálatot végez hatályos hitelezési szabályainak, illetve az életben lévő jogszabályoknak megfelelően.”

A Bank360.hu segítségét kértük, és szakértőik összegyűjtötték nekünk, melyik bank mit ír elő a felhasználás és a számlavezetés szempontjából. Az alábbiakat tudtuk meg tőlük:

Budapest Bank: teljesen szabad felhasználás; Bázis J vagy más, a banknál vezetett számla van előírva. Ha 90 napon belül lakáshitelt is felveszünk, a babaváróként igényelt összeg 25%-át meglévő hitelnek számolják a JTM-nél.

CIB Bank: teljesen szabad felhasználás, CIB-es bankszámla szükséges a törlesztéshez.

Erste Bank: részben szabad felhasználású, hitelkiváltás esetén a babaváró kölcsönből kizárólag saját, vagy idegen banki személyi kölcsön, lakáshitel, szabad felhasználású jelzáloghitel váltható ki. Rész-előtörlesztésre nem használható, csak végtörlesztésre. Az igénylő vállalja, hogy a munkabérének megfelelő összegű bért vagy jóváírást a banknál meglévő, vagy a babaváró hitel igénylésekor megnyitásra kerülő bankszámlájára utalja.

K&H Bank: több hitelcél esetén az igényelt hitelösszeg legalább 51%-ának lakáscélnak szükséges lennie (megtakarítás, vagy befektetés hitelcél nem elfogadható), 7 millió forintos hitelösszeg felett igazolni kell a hitelcélt, alatta céltól függően, ha 7 millió forint vagy afeletti a hitelösszeg és csak egy hitelcél van, az csak lakáscél / lakáscélú hitel kiváltása lehet.

MKB Bank: Szabad a felhasználás, kell számlát nyitni a törlesztéshez.

OTP Bank: szabad felhasználás, az összeg 75%-a beszámítható az önerőbe, törlesztése OTP-s számláról történik (vagy mindkét igénylőnek OTP-számla kell, vagy az egyiknek elég ha OTP hitelkártyája van)

Raiffeisen Bank: nyilatkozni kell az igénylőlapon a kölcsön céljáról, nem kötelező a számla, szabad felhasználású

Takarék Csoport: nyitni kell számlát, erről történik a hitel törlesztése, szabad felhasználású.

UniCredit Bank: nyitni kell számlát, szabad felhasználású, jelzáloghitel és személyi kölcsön kiváltható, áruhitel vagy lízing nem.

Babaváró hitelt kalkulálnál? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

A fentiek lényegét az alábbi táblázatban is összefoglaltuk:

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Május 6-án indul az új Takarékbank