isabel dos santos getty images_editorial
Bank

Dollármilliárdokkal lophatta meg saját országát Afrika leggazdagabb nője

Portfolio
Nehéz napok elé néz Isabel dos Santos, Afrika leggazdagabb nője és egyben a volt angolai elnök lánya, mivel több mint 700 ezer kiszivárogtatott dokumentum azt részletezi, miképpen lopta meg saját országát annak érdekében, hogy önmagát gazdagítsa – számol be a hírről a The New York Times.

Az EuroBic bank, amelyben Isabel dos Santos a legnagyobb részvényes, hétfőn jelentette be, hogy megszüntet minden kereskedelmi kapcsolatot Afrika leggazdagabb nőjével és vizsgálatot indít a hozzá kapcsolható, több tízmillió dolláros transzferek kapcsán. A The New York Times és más sajtóorgánumok fedezték fel, hogy a hölgy saját országát meglopva építhette fel vagyonát.

Angola főügyésze hétfőn beszélt arról, hogy a kormány minden lehetséges eszközzel azon lesz, hogy dos Santos visszavitesse az országba, ahol a hölgynek korrupciós vádakkal kell szembenéznie. Vagyonát már múlt hónapban zárolták, ahogyan a férje és portugál üzlettársa vagyonát is. Angolát 2017 szeptemberéig édesapja, José Eduardo dos Santos irányította, a vádak szerint hárman felelősek azért, hogy több mint egymilliárd dollárnyi kormánypénz tűnt el.

A kiszivárogtatott dokumentumok szerint dos Santos és férje több mint 2 milliárd dolláros vagyont halmozott fel kulcsfontosságú angolai iparágakban szerzett részesedésekkel. Az is kiderült, hogy 2017 novemberében, amikor dos Santos Angola állami olajvállalatának, a Sonangolnak az elnöki székében ült, több mint 57 millió dolláros transzfert hajtottak végre a cégtől egy dubaji cég számára, amelynek tulajdonosai dos Santos barátai voltak.

Isabel dos Santos természetesen tagadja a vádakat, egy Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy a kiszivárgott dokumentumok hamisak és mindez egy összehangolt politikai támadás az angolai kormány részvételével.  715 ezer elolvasott dokumentum? Ki hiszi ezt el? – írta.

Címlapkép: Getty Images/ Mikhail Metzel

zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
okostelefon kézben pénzügyek