pf_csaj_otthon_kartya_agy-20200326
Bank

Itt vannak az első körös 5,9 százalékos hitelek: a bankok úgy félnek a rossz ügyfelektől, mint ördög a tömjénfüsttől

Portfolio
Az Orbán Viktor által bejelentett fogyasztói hitel kamatmutatók rögzítésére reagálva, már napokon belül megkezdték gőzerővel átalakítani kínálatukat a hazai bankok. Az eddig megjelent 5,9 százalékos kiemelkedően kedvező THM-ű hitelekhez azonban a szigorúbb feltételek miatt, kevesebb ügyfél juthat majd hozzá.

Március 18-án Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette gazdaságvédelmi akciótervét, a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák első körös megfékezésére. Ennek az akciótervnek a hiteltörlesztési moratórium és egyebek mellett, része a fogyasztói hitelek THM-jének a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékában való rögzítése is, ami jelenleg 5,9 százalékos legmagasabb THM-et jelent. Az ezt szabályozó új kormányrendelet megjelenése óta sokakat hozott lázba az újonnan megnyílt lehetőség, nem is csoda, hiszen ritka kiegyensúlyozott helyzet, amikor a törlesztőrészleteinkben csupán pár száz forinttal, a teljes visszafizetendő összegek tekintetében pedig ezres nagyságrendben térnek el a bankok ajánlatai. El kell még mondani, hogy ez részben annak is köszönhető, hogy a bankok "árrését" is jelentősen csökkentette a rendelet, miközben a koronavírus okozta bizonytalan helyzetre való tekintettel a kockázataik inkább nőttek. Így vélhetően jobban megvizsgálják majd, kinek folyósítanak hitelt.

Az aktuális helyzetben ezért nem meglepő, hogy a személyi kölcsönök terén egyre erősebb szempontok lesznek a kockázatkerülés, és a kiszámíthatóság. A Pénzcentrum ezért szemrevételezte az első körben megjelent 5,9 százalékos THM-ű új fogyasztási hiteleket, és azt találta, hogy a kockázatkerülés, mint alapelv visszaköszön nem csak a kamatokban, de az összegek, futamidők és elvárt jövedelmek tekintetében is.

A lap kiszámolta, mekkora törlesztőrészletre és visszafizetendő összegre számíthat a pénzintézeteknél az, aki 1,8 millió forintos szabad felhasználású személyi kölcsönt vennénk fel 5 éves futamidőre.

A pontos kalkulációt a Pénzcentrum oldalán lehet megnézni.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock