Előfizetői tartalom

Újra elővehetik a bankok 2008-as válság óta megbélyegzett eszközt

Wieder Gergő, KPMG
A 2008-as gazdasági válság óta a társadalom úgy tekint az értékpapírosításra, mintha az valami eleve helytelen művelet lenne. Pedig az értékpapírosítás normális esetben a banki kockázatkezelés egyik remek eszköze, nem véletlen, hogy a Magyar Nemzeti Bank is támogatja, hogy – megfelelő keretek között – alkalmazzák is a pénzintézetek. A megfelelő keretek mostanra felálltak – a szűkülő likviditási és tőkehelyzet miatt – az igény is nőni fog, ezért a közeljövőben többet fogunk találkozni ezzel a technikával.

Március 26-án jelentek meg az MNB ajánlásai (3/2020 és a 4/2020 MNB ajánlások) az értékpapírosítási tranzakciókra vonatkozó követelményekről, amely az értékpapírosítás új EU-s szabályozói keretrendszerébe illeszkedik. A keretrendszer legmagasabb szintjén egy 2017-es EU rendelet áll, amely átfogóan tartalmazza az értékpapírosítási tranzakciókra vonatkozó szabályozói...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés