aggodik idős gazdag getty stock
Bank

Fordulóponthoz értek a gazdagok: 18 000 milliárd dollárt tüntetett el a koronavírus, de ők más miatt dühösek

Portfolio
Az idei első negyedévben a koronavírus elterjedése a világon több mint 18 ezermilliárd dollárt tüntetett el a piacokról februárban és márciusban, mielőtt áprilisban halványan, de ismét elkezdett volna magára találni a világgazdaság – mutat rá friss elemzésében a Capgemini. Becslésük szerint április végig mintegy 6-8%-kal esett vissza a globális vagyon 2019 végéhez képest, a gazdagok portfólióban rég nem látott szintre emelkedett a részvények aránya, és egyre többen fontolgatják a szolgáltatóváltást a túl magas díjak miatt.

18 ezermilliárd dollárt tüntetett el a koronavírus

Idén már több tanulmány is kijött arról, milyen jót tett a tavalyi részvénypiaci emelkedés a leggazdagabb vagyonszerzésének. Ugyanezt a trendet erősíti meg a Capgemini frissen kijött jelentése is, amely szerint a dollármilliomosok száma és vagyona is közel 9%-kal tudott nőni 2019-ben.

Az idei első negyedévben a koronavírus elterjedése a világon több mint 18 ezermilliárd dollárt tüntetett el a piacokról februárban és márciusban, mielőtt áprilisban halványan, de ismét elkezdett volna magára találni a világgazdaság.

A Capgemini becslése szerint április végével bezárólag mintegy 6-8%-kal esett vissza a globális vagyon tavaly év végéhez viszonyítva.

2012 óta most először nem az ázsiai és csendes-óceáni régió áll a vagyonnövekedési rangsor elején, mivel tavaly Észak-Amerika vitte el a vezető szerepet 11%-os bővüléssel a milliomosok számában és vagyonában is. Ez a tavalyi milliomosszám-bővülés közel 40%-át adja, a vagyonbővülésnek pedig 37%-kát.

capg1
  • Az Egyesült Államokban a dollármilliomosok száma tavaly 11%-kal nőtt a 2018-ban mért 1%-os bővüléshez képest, amelyben nagy szerepet játszott a részvénypiacok kiemelkedő teljesítménye.
  • Európában a milliomosok száma és vagyona is hasonló, 9%-os növekedési ütemet produkált tavaly.
  • A Brexitet övező bizonytalanságok ellenére a briteknél 6%-os növekedést produkált a milliomosok száma és vagyona is, míg a főbb ázsiai országokban kétszámjegyű növekedéseket lehetett látni tavaly.
capg2

Tavaly továbbra is az USA-ban, Japánban, Németországban, Kínában és Franciaországban élt a legtöbb dollármilliomos a világon. A top 4 ország a teljes milliomos társadalom mintegy 62%-át adja, míg a vagyon 67%-a felett ülnek.

A legtöbb milliomosnak otthont adó top 25 országból érdemes kiemelni Svédországot, ahol tavaly több mint 10%-kal nőtt a dollármilliomosok száma, emellett Hollandia bekerült a top 10-be, köszönhetően az ingatlanpiac robusztus növekedésének.

capg3

Az 1-5, illetve 5-30 millió dollár vagyonnal bírók száma és vagyona nagyjából hasonló ütemben nőtt tavaly a jelentés szerint, ezzel szemben a több mint 30 millió dollár vagyonnal bírók vagyona átlag alatti növekedést produkált.  Utóbbi csoport esetében a létszám 9%-kal, a vagyon pedig 8%-kal nőtt egy év alatt, a régiók közül a Közel-Keleten nőtt legnagyobb mértékben a szupergazdagok száma és vagyona.

capg4

A gazdagok is ráugrottak a részvényekre

Már nem a készpénz és készpénz jellegű befektetések adják a milliomosok portfóliójának legnagyobb részét, hanem a részvények, amelyek az év első két hónapjában a vagyon több mint 30%-át jelentették. Úgy tűnik, hogy a vagyonosabb réteg a tavalyi tőkepiaci felívelés után növelte pozícióját a részvénypiacon az év elején. A régiókon belül Japánban növelték a legnagyobb mértékben részvénybefektetéseiket a gazdagok, de a legnagyobb részvényallokáció továbbra is az észak-amerikaiakhoz kötődik 39%-kal.

Több sikerdíjas termék kellene

Érdekes trendre mutat rá a tanulmány abban is, hogy a valósághoz képest kicsit másképp képzelnék el a helyes irányt a sikerdíjak és egyéb befektetési költségek felszámolásánál a dollármilliomosok. A megkérdezettek 33%-a mondta azt, hogy nem volt megelégedve azzal, ahogy a befektetési cégek a díjakat elszámolták tavaly. A fiatalabbak körében kevesebben voltak (24%) azok, akik elégedettek lennének a mostani díjszabással, az idősebbek körében ez az arány 50% körül mozgott.

A megkérdezettek közül sokan szívesebben fizetnének siker- és szolgáltatás alapú díjakat, semmint vagyonarányos díjakat. A sikerdíjas termékek jelenlegi arányával a legelégedetlenebbek a 60 feletti milliomosok és az 1-5 millióval rendelkezők, ők több ilyen terméket látnának szívesen a piacon.

Ezeket a válaszokat azért is érdemes fontolóra venniük a vagyonkezelő és befektetési cégeknek, mivel sok vagyonos ember válaszolta azt, hogy fontolgatja a váltást a sokszor túl magas költségek miatt. A következő 12 hónapban a megkérdezett dollármilliomosok 22%-a mondta, hogy más elsődleges vagyonkezelőt tervez keresni, legfontosabb indokként a magas díjakat említve. Különösen sok az elégedetlen Észak-Amerikában és Latin-Amerikában.

capg5

Címlapkép: Getty Images

szeleromu_kislany_szelenergia_szalad
Frankfurti tőzsde
kórház orvos egészégügy informatika
amerikaitozsdeshutterstock
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Milliárdos nyereség a Gránit Banknál