Készpénz
Bank

A koronavírus-járvány meglepő győztese: a készpénz

Portfolio
Ismét rekord dőlt meg júniusban: 6965 milliárd forintra nőtt a forgalomban lévő készpénz mennyisége az MNB legfrissebb adatai szerint. Annak ellenére növekszik a lakosságnál lévő felhalmozott készpénz, hogy a bankok, pénzügyi szervezetek már jó ideje próbálják kiszorítani a használatból.

Mindössze egy hónap alatt 74 milliárd forinttal nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány - ez 3,7 milliónyi húszezres bankót jelent -, így a teljes állomány már eléri a 6965 milliárdot. Ez nem csak ránézésre tűnik soknak, csúcsra emelkedett a készpénzállomány Magyarországon. Ilyen ütemben július végére 7 ezer milliárd - azaz 7 billió - forint felett lehetünk.

Egy év alatt 753 milliárd forinttal nőtt az állomány, ami megint csak tetemes mennyiség. Bár a szuperállampapírt (MÁP+) - többek között - éppen amiatt vezették be, hogy csökkentsék a lakosságnál lévő készpénzállományt, azonban a friss júniusi jegybanki adatokból az derül ki, hogy 2019-ről 2020-ra nagyobb volt a párnacihában tartott készpénz mennyiségének növekedése, mint a szuperállampapír bevezetése előtt, egy évvel korábban ugyanis 554 milliárd forintos volt "csak" a növekedés.

Bár a készpénzhasználat nem jelent extra kockázatot, járvány idején illene felértékelődnie az elektronikus pénz használatának a készpénzhez képest, már csak a járvány miatt életbe léptetett kijárási korlátozások miatt is. Mégis, meglepő módon soha nem látott készpénzállomány forgott március végén a gazdaságban.

A Pénzcentrum cikkében azt elemezte, mi lehet az oka a most már hónapról hónapra növekedő készpénztartásnak. Mint írják, a készpénztartás felértékelődése összefüggésben lehet a háztartások és a vállalatok kockázatkerülésével is, esetenként irracionális magatartásával, amikor is a készpénz a szokásosnál nagyobb mértékben nemcsak fizetési eszközként, hanem alacsony kockázatú (legalábbis annak vélt) vagyonelemként is funkcionál.  Emellett azonban van még más magyarázata is a készpénz-felhalmozásnak. A teljes cikk itt érhető el.

Címlapkép: Shutterstock

vlagyimir_putyin_shutter
Frankfurti tőzsde
koronaviruscoronavirus
Figyelmeztetést adott ki a NAV a május 31-ei határidőről
mnb jegybank hungary
cégvezetés céges meeting
BET
hyundai plant
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
goldman_office