banzol
Bank

Bankvezérek: még nem jött el az igazság pillanata

Portfolio
Elnyújtva érzékelteti a koronavírus a hatásait a bankszektorban, a már megképzett kockázati költségek még messze nem a teljes hatást mutatják – értettek egyet a bankvezérek a Portfolio mai hibrid Hitelezés 2020 konferenciáján. Célzott és szelektált megoldást szorgalmaznak a törlesztési moratórium meghosszabbítására, a szuperbankkal kapcsolatos előkészítő munka eredménye pedig a karácsonyfa alá kerülhet meglepetésként.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Mit szólnak Matolcsy György tegnapi ötletéhez a zöld otthonokat támogató 0%-os jegybanki lakáshitel bevezetéséről?

Sok mindent hall, lát az ember, várjuk ki a végét, nézzük meg a részleteit. A bankszektor nyitott arra, hogy megbeszélje a felmerülő javaslatokat – reagált Jelasity Radován (Erste). Minden kihíváshoz alkalmazkodni kell – tette hozzá Vida József (Takarékbank).

Miben más a mostani helyzet, mint a tavaszi hullám?

Vida Józsefről (Takarékbank) kiderült: továbbra sem home office-párti. Elmondta: március-május során az ügyfelek sikeresen átálltak a digitális csatornákra, májustól azonban visszaállt a fiókok iránti bizalom. Most újabb kihívással állunk szembe. Ha a kollégák felelőtlenül viselkednek a járvány szempontjából, akkor viselniük kell ennek következményeit. Jelasity Radován (Erste) elmondta: a koronavírusnak tartós hatása lehet mindannyiunkra, a digitalizáció alapjaiban változtatja meg az ügyfelek magatartását, a kényszer nagy úr. Három fő szempont alapján határozta meg a Fundamenta a működését az első hullámban: 1. egészségvédelem, 2. zökkenőmentes működés (ügyfélkiszolgálás, hitelezés, stb.), 3. egyedi élethelyzetek kezelése. Egy hét alatt átálltak a home office-re, 10 ember irodai jelenléte elég volt a cég működéséhez – mondta el Tátrai Bernadett (Fundamenta). Bevezették a Videóbankárt mint értékesítési lehetőséget, amely nagyon jól működött a karanténhónapok alatt. Balog Ádám (MKB) elmondta: óriási a különbség az első és a második hullám között, most már beépítették a korábbi tapasztalatokat a működésbe.  

Mi legyen a törlesztési moratóriummal?

Balog Ádám (MKB) az esetleges hosszabbításról azt mondta, meg kellene találni azt az ügyfélkört, amelynek szüksége van a moratóriumra, a kkv-k és a lakosság esetében is láthatók ilyenek. Jelasity Radován (Erste) szerint ez egy olyan folyamat, amit el kell indítani. A bankok már tudják, kinek csökkent a jövedelme, kinek nőtt a betétállománya, és hogy valószínűsíthetően ki a potyautas. Fókuszált és szűrt megoldásra van szükség 2021-ben, a bankok önmaguk is mindent megtesznek, hogy egyedi megoldást kínáljanak fel az arra rászoruló ügyfeleiknek. Vida József (Takarékbank) legnagyobb félelme az, hogy ha már egy évig nem kell majd fizetni a hitelt, akkor sokan azt gondolhatják, hogy utána minek törlesszenek. Tátrai Bernadett (Fundamenta) elmondta: ügyfeleik mintegy egyharmada élt csak a moratóriummal, ennek 3-4 oka is van, többek között az, hogy kisebb az náluk az átlagos hitelösszeg.

Hogy alakulhatnak a nem teljesítő hitelek a moratórium után?

Vida József (Takarékbank) szerint a valós problémák a bankszektorban elhúzódó módon fognak jelentkezni, leginkább 2021-2022-ben. Mérsékelt emelkedést vár ezért 2021 közepére az NPL-rátában. A tavaszi számokhoz képest ijesztőek a fertőzési statisztikák, ennek ellenére bizakodók. A mostani számok még sok mindent eltakarnak, a könyvvizsgálók és a befektetők is elvárják a bankoktól, hogy felelősségteljesek legyenek a kockázati költségek kimutatásával, ami még sokféleképpen alakulhat. Tátrai Bernadett (Fundamenta) szerint jó esélyük van arra, hogy a bankszektor jelenlegi 4%-os átlaga alatt tudják tartani nem fizető ügyfeleik arányát, 2021 közepére mérsékelt növekedést vár a hitelpiacon.

Van-e gyenge pontja a bankszektornak, vagy tényleg nagyon erős állapotban lépett bele a koronavírus-válságba?

Annyi tőkét nem lehet felhalmozni, ami mindenre elég – mondta Balog Ádám (MKB) általánosságban, hozzátéve: a konkrét helyzetben felkészülve érte a szektort a válság, de össze van kötve a teljesítménye a magyar gazdaságéval.

Hogy áll a szuperbank koncepció?

Ami a sajtóban megjelent, az igaz, március óta dolgozunk egy bankfúzión, el is jutottunk bizonyos keretekig, arra jutottunk, hogy nem muszáj mindent megosztani a nagyközönséggel – mondta Vida József (Takarékbank), hozzátéve: „a karácsonyfa alá szeretnénk tenni meglepetésként a munkánk eredményét” – tette hozzá. Balog Ádám (MKB) megerősítette a szavait.

Címlapkép: Stiller Ákos / Portfolio

traders
győr
Orban Viktor keshegyre meno vitak unios tamogatas 200703
teslashutter-20171012
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
A legfontosabb indexek, részvények élő elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
JP Morgan: fantasztikus, ami Magyarországon folyik