hitelkonfi
Bank

Koronavírus-dráma a magyar hitelpiacon: kiderült, mire számítanak most a bankok

Portfolio
A magyar bankszektor egyik legnagyobb éves eseményére került ma sor a Portfolio szervezésében, a Hitelezés 2020 konferenciát hibrid módon, részben online, részben offline módon rendeztük meg. A bankszektor optimista saját kilátásait illetően, a koronavírus hullámai azonban nagy üzleti és piaci bizonytalanságot okoznak. Egész napos tudósításunk olvasható az alábbiakban.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Kapott hideget és meleget is a bankároktól a THM-plafon

A minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök januártól várható megjelenését egyöntetűen üdvözölték, a THM-plafonról viszont annál kisebb lelkesedéssel beszéltek a hitelintézetek képviselői a Portfolio mai Hitelezés 2020 konferenciájának utolsó panelbeszélgetésében, amelyet Horváth Attila, a Provident regionális gazdasági igazgatója moderált.

Tovább a cikkhez

Konkrét problémákkal száll szembe az MNB a személyi kölcsönök piacán

A személyi kölcsönök piacának konkrét meglévő problémáira ad választ a minősített fogyasztóbarát személyi hitelek (MSZH) januártól várható bevezetése – mondta előadásában Szakács János, az MNB főosztályvezetője a Portfolio mai hibrid Hitelezés 2020 konferenciáján.

Tovább a cikkhez

Hiteltermékek sokaságával várják a bankok a második hullámban is a magyar cégeket

Április után visszaesés következett be a magyar kkv-hitelezésben, a rendelkezésre álló jegybanki és állami hitelprogramok azonban szinte minden céges ügyféligényt kielégítenek – derült ki abból a panelbeszélgetésből, amelyet Fetter István, a CIB Kisvállalati Divíziójának vezetője moderált a Portfolio mai hibrid Hitelezés 2020 konferenciáján. Termékfejlesztési javaslat is elhangzott azonban a beszélgetésben.

Tovább a cikkhez

A zöld kötvény lehet a következő évek slágere

A 450 milliárd forintos Növekedési Kötvény Program rating advisory feladatairól tartott előadást Gáspár Barna a Portfolio mai hibrid Hitelezés 2020 konferenciáján.

Tovább a cikkhez

Opten: már több céget alapítanak Magyarországon, mint amennyi megszűnik

Folyamatos újratervezést igényel a hitelezési kockázatok elemzése és kezelése Magyarországon, miként a hazai kkv-k működési és jogszabályi környezete is, erről Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója tartott előadást mai hibrid Hitelezés 2020 konferenciánkon.

Tovább a cikkhez

Már 250 milliárd forintnál járnak az EXIM új hitelei

250 milliárd forintnyi tranzakció van már folyamatban az EXIM Kárenyhítő Programcsomagjában, az igénylők 80%-a mikro-, kis- és középvállalkozásoktól érkezett - Szabó István Attila, az EXIM üzleti vezérigazgató-helyettese a Portfolio mai hibrid Hitelezés 2020 konferenciáján.

Tovább a cikkhez

Minden szép és jó volt a kkv-hitelezésben, aztán jött a vírus

Felértékelődött az idő, a rugalmasság és a szakmaiság, a kevesebb találkozó és a kevesebb interakció a kkv-hitelezésben – mondta előadásában Szarka László, az MKB Bank igazgatója a Portfolio mai hibrid Hitelezés 2020 konferenciáján.

Tovább a cikkhez

Magához tért a magyar lakáshitelek piaca a koronavírus sokkjából

Visszatért nyáron a lakáshitelezés a tavalyi szintre, azonban a koronavírus következő hullámai nagy bizonytalanságot jelentenek – hangzott el a Portfolio mai hibrid Hitelezés 2020 konferenciájának  ingatlanhitelezési panelbeszélgetésében. Többféle becslés is elhangzott arról, hogy a lakáshitelesek mekkora hányada válhat nem teljesítővé a moratórium lejárta után.

Tovább a cikkhez

Lakáshitelek tömege dőlhet be a törlesztési moratórium után Magyarországon

A törlesztési moratróium sok problémát átfed, a lejárta után jelentős nem teljesítő hitelállomány alakulhat ki Magyarországon - mondta Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója a Portfolio mai hibrid Hitelezés 2020 konferenciáján.

Tovább a cikkhez

McKinsey: ez a válság jobban hazavágja a bankokat, mint az előző

A koronavírus miatt csak 2023 vége felé térhet vissza a globális bankszektor teljesítménye (kockázati költséggel korrigált bevételi szintje) a 2019-es szintre – prognosztizálja a McKinsey, amelynek budapesti partnere, Havas András tartott előadást a Portfolio mai hibrid Hitelezés 2020 konferenciáján.

Tovább a cikkhez

Bankvezérek: még nem jött el az igazság pillanata

Elnyúlva érzékelteti a koronavírus a hatásait a bankszektorban, a már megképzett kockázati költségek még messze nem a teljes hatást mutatják – értettek egyet a bankvezérek a Portfolio mai hibrid Hitelezés 2020 konferenciáján. Célzott és szelektált megoldást szorgalmaznak a törlesztési moratóriumra, a szuperbankkal kapcsolatos előkészítő munka eredménye pedig a karácsonyfa alá kerülhet meglepetésként.

Tovább a cikkhez

Szépen pörögnek a Széchenyi Kártya új hitelprogramjai

Már nagyobb összegű hitelkérelmet fogadott be idén a KAVOSZ új hitelprogramjaira, mint tavaly összesen - számolt be Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója a Portfolio mai hibrid Hitelezés 2020 konferencián. Bejelentette: felkérést kaptak arra, hogy a legjobban veszélyeztetett szektorok számára külön konstrukciót vezessenek be, 20-a környékén indul a Széchenyi Turisztikai Kártya.

Tovább a cikkhez

Sztárközgazdász a Portfolio konferenciáján: ez most nem 2008-2009

2021-ben erős visszapattanás jöhet a gazdaságban, nincs olyan elhúzódó gazdasági válságra vonatkozó várakozásunk, mint 2008-2009-ben. A legnagyobb kérdés az, hogy a politikát miként változtatja meg a vírus – mondta online előadásában a Portfolio mai hibrid Hitelezés 2020 konferenciáján Ludovic Subran, az Allianz Group vezető közgazdásza.

Tovább a cikkhez

Jelasity Radován: a MÁP+ befektetői többet kerestek az első félévben, mint a banktulajdonosok

A magyar bankszektor belföldi szereplői 46 milliárd forintos nyereséget értek el az első félévben, és a nem teljesítő hitelek arányának növekedése nélkül kezdtek el hosszú évek óta nem látott céltartalékokat képezni – mondta a Magyar Bankszövetség elnöke a Portfolio Hitelezés mai 2020 konferenciáján. A törlesztési moratórium lejárta után minden bank hajlandó lesz bajban lévő ügyfeleinek extra részleges moratóriumot, adósság-átütemezést, adósságkonszolidációt ajánlani.

Tovább a cikkhez

Törlesztési moratórium: elárulta az MNB, mit javasol 2021-től

Célzott, a sérülékeny adósokra fókuszáló megoldás bevezetését javasolja az MNB a törlesztési moratórium lejárta után – mondta előadásában a Portfolio hibrid Hitelezés 2020 konferenciáján Fábián Gergely, a jegybank ügyvezető igazgatója. Ilyen lehet a kamatfizetési kötelezettség fenntartása vagy a teljes törlesztések ütemezett visszavezetése – mondta. Figyelmezetett: a gazdasági fertőzés a biológiai fertőzéshez képest lassabb folyamat, a koronavíurs hatásai halasztva jelentkeznek, a koronavírus digitalizációs hatásai pedig megmutathatják, hogy a pénzügyi közvetítés nem a bankok kiváltsága.

Tovább a cikkhez

Megkezdődött a Portfolio Hitelezés 2020 konferenciája

2016 a fordulat, 2017 a fellendülés, 2018 az igazi boom, 2019 pedig már valószínűleg a csúcs éve volt a magyar hitelpiacon. Mára eldőlt, hogy 2020 a koronavírusról és a törlesztési moratóriumról szól. De vajon minden üzletágban és minden hiteltípusban lassulás jön-e? Magyar bankvezérek, lakossági és vállalati üzletágvezetők, fintech szakemberek adhatják meg a választ konferenciánkon a magyar pénzügyi szektor legégetőbb kérdéseire. Mi vár a lakáshitelezésre, a fedezetlen lakossági termékek piacára, a kkv-hitelezésre és a nagyvállalati finanszírozásra? A bankszektort és a hitelpiac más szereplőit érdeklő legforróbb témák kerülnek terítékre rendezvényünkön.

traders
győr
Orban Viktor keshegyre meno vitak unios tamogatas 200703
teslashutter-20171012
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
A legfontosabb indexek, részvények élő elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
JP Morgan: fantasztikus, ami Magyarországon folyik