felfalusipeter
Bank

Lakáshitelek tömege dőlhet be a törlesztési moratórium után Magyarországon

Portfolio
A törlesztési moratróium sok problémát elfed, a lejárta után jelentős nem teljesítő hitelállomány alakulhat ki Magyarországon - mondta Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója a Portfolio mai hibrid Hitelezés 2020 konferenciáján.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója az alábbiakról beszélt előadásában:

  • A követeléskezelés hasonló funkciót tölt be a bankrendszerben, mint a bélrendszer az emberi szervezetben, szerepe kritikus. Jelenleg sokkal tőkeerősebb a követeléskezelési piac Magyarországon, mint az előző válság kezdetén, közel ötször akkora munkaerő-állománnyal dolgozik, és a keresleti oldal erősebb a kínálatinál.
  • Ami az idei év ingatlan-árveréseit illeti, az árverések száma jelentőse visszaesett a veszélyhelyzet alatt hozott intézkedések miatt. A visszaesett kínálat miatt megnőtt az érdeklődés a megmaradt árversések iránt, különösen Budapesten és Pest megyében, a megtartott licitek 70%-ára volt kereslet.
  • Folyamatosan csökken a kikiáltási ár feletti prémium a fővárosban és a környékén, vidéken ez a visszaesés nem érhető tetten annyira. Vidéken a kevés árverés jobban felhajtotta az árverési árakat, de ez Budapesten is megfigyelhető.
  • A pandémia idején saját tapasztalataik szerint csökken az egyösszegű megállapodások aránya a követeléskezelőknél. A hitelpiacon a moratórium sok minden elfed, ezt követően jelentős, 8-12%-os NPL-ráta alakulhat ki Felfalusi Péter szerint.
  • A reáliák iránti kereslet miatt nem biztos, hogy csökkenni fognak a lakáspiaci árak, de a Budapest és a vidék közötti árolló szűkülhet.

Címlapkép: Stiller Ákos / Portfolio

bullbear
budapest lakások felújítás
madrid shutter
Cimlap_Mol1010
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
mnb jegybank hungary