rodrigorato
Bank

Bankösszeomás Spanyolországban: megúszta a börtönt az IMF egykori vezére

Portfolio
Összesen 34 gyanúsítottat, köztük az IMF egykori ügyvezető igazgatóját, Rodrigo Ratót is felmentették a spanyol Bankia pénzintézet 2011-es, később katasztrofálisnak bizonyult tőzsdei részvénykibocsátása során gyanított számviteli és pénzügyi csalások vádja alól.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

2011-ben, a spanyol bankrendszer nagy összeolvadási hulláma során ment tőzsdére a Bankia, egy évvel később azonban már súlyos pénzügyi helyzetbe került, és Spanyolország történetének legnagyobb bankmentő csomagjára szorult. 2012-ben 19 milliárd eurós vesztesége volt, és az államtól összesen 20 milliárd eurót kapott - idézte fel a Financial Times, amely beszámolt a friss hírről.

Rodrigo Rato, aki 2004 és 2007 között vezette a Nemzetközi Valutaalapot, és korábban Spanyolország miniszterelnök-helyetteseként és gazdasági minisztereként is dolgozott, 2010-től volt a Bankia elnöke, így a tőzsdei kibocsátás idején is, és mindvégig tagadta bűnösségét. Akár nyolc év börtönt is kaphatott volna.

A bírósági döntést még megfellebezhetik a felperesek a spanyol legfelsőbb bíróságon, a vádlottak között egyébként maga a Bankia és könyvvizsgálója, a Deloitte is szerepelt. A számviteli csalás vádja alól felmentette a bíróság az érintetteket, ugyanakkor még szervkereskedelemmel, nukleáris energiával és terrorizmussal kapcsolatos vádak is szerepelnek a felperesek listáján.

A 62%-ban állami tulajdonú Bankia jelenleg egy nagy spanyolországi bankösszeolvadásban vesz részt, a tervek szerint a legnagyobb spanyol lakossági hitelintézettel, a Caixabankkal egyesül, erről itt írtunk:

bankia

Címlapkép: Denis Doyle/Getty Images

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
deutsche bank frankfurt getty stock