airbnb szoba nappali
Bank

A koronavírus ezt is elintézte – Soha nem látott ábrák a lakáshitelekről

Portfolio
Mintegy hatodával kevesebben vettek fel lakáshitelt az idei első félévben, mint egy évvel korábban. Összegszerűen azonban nem volt érdemi visszaesés, ami azt jelenti, hogy jelentősen megnőtt az átlagos hitelösszeg. A KSH friss adataiból az is kiderült, hogy alakul a lakáshitelek futamideje, mennyire szorultak vissza a használt lakások a hitelezésben, vagy hogy mire használták fel a 2016 eleje óta folyósított 321 milliárd forintnyi CSOK-ot a háztartások.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Közzétette a hazai lakáshitelezés idei első félévére vonatkozó statisztikáit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Bár a lakáshitelezés fejleményeiről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján hónapról hónapra be szoktunk számolni, a KSH adatai ezekhez képest több újdonságot is tartalmaznak.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Kiderült például, hogy 2020 első hat hónapjában 48 601 darab lakáshitelt folyósítottak Magyarországon a lakosságnak, ami 16%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál. A koronavírus-járvány miatti lezárások fényében ez nem is olyan hatalmas visszaesés. A legnagyobb mértékben a hitelkiváltások (-51%) estek vissza, a korszerűsítésre, bővítésre felvett lakáshitelek viszont nőttek (+5).

422 milliárd forintnyi lakáshitel került folyósításra az év első felében, ami mindössze 1%-kal marad el az egy évvel korábbitól, vagyis emelkedett az átlagos hitelösszeg. Ezen a téren a bővítésre, korszerűsítésre felvett hitelek ellentétesen viselkedtek: teljes összegük harmadával visszaesett. Az építésre felvett hitelek összege 5%-kal nőtt, a használt lakások vásárlására felvetteké ugyanennyivel visszaesett, miközben új lakásra 15%-kal több hitelt vettünk fel.

A kihelyezett új lakáshitelek felhasználás szerinti megoszlása csak lassan változik, mindenesetre fokozatosan csökken a használt lakások vásárlására felvett hitelek aránya: 2020 első felében 67% volt a négy évvel korábbi 76%-kal szemben. Az új lakások esetében nem az építési hitelek, hanem az új lakások vásárlására fordított hitelek aránya emelkedett meg: négy év alatt 5%-ról 13%-ra.

Új lakások vásárlására az év első felében átlagosan 13,3 millió forintos hitelt vett fel a lakosság, ugyanez használt lakások esetében 10,5 millió forint volt. Előbbi némi csökkenést, utóbbi emelkedést jelent 2019 második feléhez képest, az egy évvel korábbival összevetve viszont mindkettőnél jelentős a növekedés.

2019 második felében használt lakásokra is kiterjesztette a kormány a legfeljebb 3%-os kamatozású CSOK-hitel elérhetőségét a legalább két gyermekesek esetében, meg is lett ennek az eredménye: a támogatott lakáshitelek aránya az addigi 10% alatti szintről 18-20%-ra emelkedett. Az államilag támogatott hitelek száma több mint duplájára, összegük közel 90%-kal emelkedett, miközben az átlagos hitelösszeg az egy évvel korábbi 10,2 millióról 9,1 millió forintra mérséklődött – állapította meg a KSH.

A lakáshitelek 56%-át kereskedelmi bank, 33%-át jelzálogbank, 11%-át lakás-takarékpénztár engedélyezte az év első felében. Ami a jelzálogbankokat illeti, elsősorban az OTP Jelzálogbankra kell gondolnunk (a többi jelzálogbank jobbára refinanszíroz, és nem végez közvetlen hitelezést), ami pedig a lakás-takarékpénztárakat illeti, a Fundamenta szerepe volt csaknem kizárólagos.

Az MNB havi statisztikáihoz képest többletinformációval bír a KSH statisztikája a futamidőkről is, de erről csak tavalyi (éves) statisztikát közölt a hivatal. Elmondható, hogy a 2017-es 13,4 éves csúcshoz képest nem emelkedett tovább az átlagos futamidő, tavaly például egy átlagos lakáscélú hitel 13,1 éves futamidővel bírt. Az átlagot a korszerűsítési, bővítési és hitelkiváltási célú hitelek húzták le az építkezésre felvett hitelek 18,1 éves, az új lakások vásárlására felvett hitelek 16,9 éves és a használt lakások vásárlására felvett hitelek 16,2 éves átlagos futamidejéhez képest.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Közzétette a KSH a CSOK-folyósításokra vonatkozó statisztikát is. A falusi CSOK-kal együtt több mint másfélszeresére nőtt a folyósított CSOK-támogatások összege az előző év azonos időszakához képest. A 2016. januártól 2020. júniusig tartó időszakban a hitelintézetek által folyósított családi otthonteremtési támogatások száma több mint 134 ezer, összege 321 milliárd forint volt. Egy folyósításra átlagosan 2,4 millió forint hitelösszeg jutott. Mi néhány hete negyedéves bontásban a szerződésekről közöltünk adatokat az MNB nekünk eljuttatott adatai alapján: eszerint 2016 eleje óta a CSOK esetében

  • 321 milliárd forintnyi folyósításhoz 405 milliárd forintnyi támogatásról szóló szerződés társult,
  • a 134 ezer darab folyósításhoz 122 ezer szerződés tartozott.

(A folyósítási és szerződéskötési számok közötti különbségeket a szerződéskötés és a folyósítás időpontjának különbsége, a folyósítás elmaradása és a szakaszos folyósítások is magyarázhatják).

CSOK-folyósítások 2016 januárjától 2020 júniusáig
Cél Darabszám Összeg (milliárd forint)
Új lakás építésre 33 992 97,8
Új lakás vásárlására 14 925 86,8
Használt lakás vásárlására 79 009 130,7
Lakásbővítésre 6 294 6
Összesen 134 220 321,3
Forrás: KSH, Portfolio    

A 2016 és 2019 között realizált 649 ezer lakástranzakcióból átlagosan közel minden hatodiknál igénybe vették a CSOK-ot. A támogatást felhasználók aránya az újlakás-vásárlók körében 44, a használtlakás-vásárlók esetében 12%-ra becsülhető. A falusi CSOK-kal együtt a folyósított támogatások száma és összege 44, illetve 56%-kal emelkedett az előző év azonos időszakihoz képest.

CSOK-folyósítások darabszáma és összege
Év Darabszám Összeg (milliárd forint)
2016 20 755 47,4
2017 29 104 70,1
2018 31 202 71,3
2019 34 232 86,3
2020. I. félév 18 927 46,2
Összesen 134 220 321,3
Forrás: KSH, Portfolio    

További részletek itt olvashatók.

Címlapkép: Getty Images

hajnal, kave
paksvillamos
london vihar
karacsonystock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár

Felügyelő

Felügyelő
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

koronavírus érintéses fizetés pos-terminál bankkártya