Előfizetői tartalom

MNB: K alakú kilábalásra készülhetnek a magyar bankok

Portfolio
Az MNB várakozásai szerint idén a vállalati hitelállomány 6-9 százalékkal, a lakossági pedig 8-12 százalékkal emelkedhet úgy, hogy a törlesztési moratórium mindkettőt felfelé torzítja. A bankok jövőbeni jövedelmezőségét a moratóriumból kikerülő hitelekre képzett értékvesztés határozhatja meg: az MNB szerint a vállalati hitelek 15-20 és a háztartási hitelek 5-10 százaléka tekinthető sérülékenynek, de ez nem jelenti azt, hogy ekkora nem teljesítő hitelarányra számíthatnak a bankok. A tőkehelyzet és a likviditás szempontjából még egy durva gazdasági stresszel szemben is ellenálló a magyar bankrendszer - mutatja a jegybank imént bemutatott Pénzügyi stabilitási jelentése.

Dancsik Bálint, az MNB főosztályvezetője a jegybank online sajtótájékoztatóján elmondta: idén 20 éves a (jellemzően félévente megjelenő) Pénzügyi stabilitási jelentés, hiszen 2000 augusztusában jelent meg először, azóta a bankszektor mérlegfőösszege 9 ezer milliárd forintról 47 ezer milliárdra nőtt, 12 havi adózott eredménye pedig 82 milliárdról 304 milliárdra. Az...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái