mnbzoldajlanlas
Bank

Elárulták a magyar bankok felsővezetői, milyen lépésekkel szállnak szembe a klímaváltozással

Portfolio
Szinte egyszerre kezdték el zöldíteni tevékenységüket a hazai nagybankok, egyre több helyen áll fell külön ezzel foglalkozó szervezeti egység, készülnek zöld stratégiák és indulnak új fenntarhatósági programok. Az MNB online konferenciáján banki felsővezetők beszélgettek a zöld célok megvalósításáról és a jegybank ma közzétett zöld ajánlásáról, amely felgyorsítja a várható hazai és nemzetközi zöld szabályokra való felkészülést.
Magyar bankok felsővezetői beszélgetnek június eleji Hitelezés 2021 konferenciánkon is, érdemes mielőbb regisztrálni!

Az MNB új ajánlásának bemutatójáról itt írtunk:

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese szerint a járvány ellenére is prioritás maradt az OTP-nél a vállalatfinanszírozás. A bank a közvetlenül a Csányi Sándor alá tartozó zöld program igazgatóságot hozott létre a vezérigazgató-helyettesek részvételével, közel 100 ember érintett abban, hogy a fenntarthatósági programot végrehajtsa. Az IT-rendszerekbe, kockázatkezelési rendszerekbe is átvezetik, hogy egy hitel zöldnek számít-e. Zöld termékeket hoznak létre, amelyekkel csak zöld tevékenységeket finanszíroznak kisebb tőkekövetelmények mellett, szeretnének megjelenni zöld kötvénnyel is. Jelenleg 830-840 milliárd forintnyi hitelállományuk felel meg a zöld feltételeknek. Wolf László szeretné, ha a zöld ajánlások minél konkrétabbak lennének, fontos az egzakt határok meghúzása, hogy ne marasztalják el a bankokat nem kellően objektív elvárások miatt.

A Raiffeisennél is hasonló lépéseket tettek, az elmúlt egy évben több minden történt, mint korábban. Fenntarthatósági tanácsot hoztak létre, amelyet a kockázatkezelési vezető irányít, és célkitűzés, hogy 2025-re a hitelportfólió minimum 30%-a zöld legyen, a barnaszén-projekteket pedig már rövid távon sem finanszírozza – mondta Kementzey Ferenc vezérigazgató-helyettes. Csatlakoztak az ENSZ-vállalásokhoz, és adatgyűjtés, tesztelés jelleggel egy rating modell kidolgozása zajlik a banknál. Fontosnak nevezte, hogy a tőkekedvezménnyel nyújtható finanszírozási lehetőségek köre szélesedjen.

A KBC Csoportnál is prioritás a téma, fenntartható finanszírozási programot hozott létre a csoport, már két zöld kötvénykibocsátást végrehajtott, és 2025-re zéró karbonlábnyomot akarnak elérni a K&H Bank operációjában, 2030-ra pedig a finanszírozási portfóliót is karbonsemlegessé tennék – ismertette Országh Mihály, a K&H Bank specializált pénzügyi szolgáltatások igazgatóságának vezetője. Egy prudensen működő bank számára elsősorban kockázati kérdés mindez, üzleti alapon is egyre kevésbé éri meg a zöld szempontokat zárójelbe tenni. A megújulóenergia-finanszírozásban erős pozícióik vannak, ebben látják a jövőt.

Bakonyi András, az MKB vezérigazgató-helyettese elmondta: a vezetésével átfogó programot indítottak tavaly a bankban, fenntarthatósági és klímastratégiát fogadtak el, és bár konkrét szervezeti egység még nem állt fel, legalább 60-an érintettek a bank alkalmazottai közül a stratégia kidolgozásában és megvalósításában. A ratingbe is egyre inkább beépítik a zöld szempontokat, jövőre már a hitelek kockázatkezelésében és az ügyféltárgyalásokon is érzékelhető hatása lehet ennek.  

A beszélgetés moderátora, Gyura Gábor, az MNB főosztályvezetője jelezte: az MNB ma közzétett zöld ajánlásának fontos eleme a transzparencia, így üdvözölni fogják, ha fenntarthatósági programjaikat és stratégiájukat azon bankok is nyilvánosságra hozzák, amelyeket ezt még nem tették meg.   

kína világuralom
frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
ubs_shutterstock-20170323