Előfizetői tartalom

Mihez kezdenek a bankok, ha beköszön a nyílt pénzügyek világa?

Portfolio
Ugyan már egy pár éve velünk van, mégis csak mostanában kap egyre inkább szárnyra a nyílt bankolás "mozgalma". A McKinsey szerint az új trend - melynek lényege, hogy harmadik felek a fogyasztók banki adatait felhasználva kínálnak számukra széleskörű pénzügyi szolgáltatásokat - fenekestül felforgathatja a pénzügyi szférát. A klasszikus bankszektorra, mint a pénzügyi világ mozgatórugójára a fintech cégek felemelkedése után újabb alkalmazkodási kényszer nehezül.

Mi az a nyílt bankolás? A nyílt vagy nyílt bankolás lényege, hogy a bankon és az ügyfélen kívül egy harmadik fél is felhasználhatja az ügyfél banki, pénzügyi adatait (például számlatörténetét), melyek segítségével új pénzügyi szolgáltatásokat tud az ügyfélnek nyújtani. Sokan itt egyből a fintech cégekre gondolnak, mint a Magyarországon népszerű Revolutra, azonban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés