GettyImages-1294412850
Bank

Mihez kezdenek a bankok, ha beköszön a nyílt pénzügyek világa?

Portfolio
Ugyan már egy pár éve velünk van, mégis csak mostanában kap egyre inkább szárnyra a nyílt bankolás "mozgalma". A McKinsey szerint az új trend - melynek lényege, hogy harmadik felek a fogyasztók banki adatait felhasználva kínálnak számukra széleskörű pénzügyi szolgáltatásokat - fenekestül felforgathatja a pénzügyi szférát. A klasszikus bankszektorra, mint a pénzügyi világ mozgatórugójára a fintech cégek felemelkedése után újabb alkalmazkodási kényszer nehezül.

Mi az a nyílt bankolás?

A nyílt vagy nyílt bankolás lényege, hogy a bankon és az ügyfélen kívül egy harmadik fél is felhasználhatja az ügyfél banki, pénzügyi adatait (például számlatörténetét), melyek segítségével új pénzügyi szolgáltatásokat tud az ügyfélnek nyújtani. Sokan itt egyből a fintech cégekre gondolnak, mint a Magyarországon népszerű Revolutra, azonban az ehhez hasonló fintech cégeknek nem adjuk át a meglévő pénzügyi adatainkat, hanem itt is külön számlát nyitunk (azaz új pénzügyi adat keletkezik).

Ugyan elsőre a banki adataink megosztása ijesztően hangzik, ennek jogszabályi keretrendszere, mely szigorúan védi a falhasználók adatait, az Európai Unióban, így Magyarországon is már évek óta jelen van. A jogszabályi keretrendszer megléte ellenére a kontinensen még kevés cég ugrott rá a lehetőségre - egy tavalyi cikkünk szerint idehaza az MNB mindössze négy szereplőnek adta ki a vonatkozó PSD2-es engedélyt. A nyílt bankolásra épülő üzletág az Egyesült Királyságban fejlődik a leggyorsabban, ahol már több mint 200 hasonló licencet osztottak ki és 2021 februárjában már több mint három millió fogyasztó használt nyílt banki megoldásokon alapuló alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat.

A McKinsey elemzésében így elsősorban az Egyesült Királyságra koncentrált, hogy az ott megfigyelt példákon keresztül mutassa be a nyílt bankolásban rejlő lehetőségeket - és a klasszikus bankokra leselkedő veszélyeket.

A nyílt bankolás megoldásai

A McKinsey elemzésében három termékkategóriát különít el a nyílt bankolási ökoszisztémán belül: az infrastrukturális megoldásokat, a meglévő termékek fejlesztésére irányuló propozíciókat és a fogyasztói élményt nyújtó termékeket.

  1. Az infrastrukturális megoldások alatt kell érteni az olyan informatikai termékeket, melyek egyáltalán lehetővé teszik a nyílt banki alkalmazások létrejöttét. Az ezzel foglalkozó cégek a bankok és a fintechek számára gyártanak digitális pénzügyi megoldásokat, amiket így nem kell mindenkinek külön kiépíteni. Az Egyesült Királyságban a nyílt banki licencek 30%-át ilyen infrastruktúra-szolgáltatók birtokolják.
  2. Az Egyesült Királyságban a legtöbb nyílt banki megoldást olyan vállalkozások (elsősorban kkv-k) használják, melyek már létező üzleti folyamatokon próbálnak fejleszteni a banki adatok útján. Ilyen például a Xero által nyújtott felhőalapú könyvelési rendszer (mely a számlák összeegyeztetését egyből beküldi a cég bankjának, illetve segít menedzselni a cash-flowt), vagy a GoCardless által nyújtott egyszerűbb fizetési megoldások. A könyvelésen és a fizetésen túl olyan megoldások is napvilágot láttak már, amelyek például a hitelezést segítik, gyorsabb és egységesített hitelminősítési eljárásokkal.
  3. A fogyasztói élményt nyújtó termékek azok, melyek a mindennapi embernek szólnak. Itt olyan megoldásokra kell gondolni, mint a számlaösszesítő appok, melyek segítségével a különböző bankoknál meglévő folyószámláinkat egy helyen tudjuk elérni, így nyomon tudjuk követni aggregált költéseinket. Az ING támogatta Yolt például egy tető alá hozza a rezsi-, biztosítási-, befektetési- és nyugdíj-megtakarítási számlánkat.

A fent felsorolt tevékenységek, szolgáltatások viszont meglehetősen alacsony megtérülésűek. A magas megtérüléssel bíró szolgáltatások, mint a befektetések és a lakáshitelezés nyílt banki szabályozása még várat magára - az Egyesült Királyságban viszont a bankfelügyelet (FCA) már dolgozik az ügyön.

A McKinsey egy felmérés keretei közt a fogyasztókat is megkérdezte, hogyan viszonyulnak banki adataik nyitottabb kezeléséhez. A tanácsadócég szerint míg az emberek első hallásra félnének megosztani másokkal pénzügyi adataikat, ha előbb hallják, hogy ezáltal milyen szolgáltatásokhoz is jutnának hozzá, már sokkal nyitottabban állnak a kérdéshez. A felmérés szerint nem meglepő módon egyébként a technológiában már jártas fiatalok bizonyultak a legnyitottabbaknak, míg a tehetősebb idősebbek közül 15% osztaná meg adatait olyan megoldások érdekében, amelyek elnyerték tetszésüket.

A McKinsey a felmérése alapján három további fő szempontot határozott meg, melyet a fogyasztók és a kkv-k kiemeltek, mint a nyílt banki megoldások hasznai:

  • Minden egy helyen: a számlaösszesítő szolgáltatások nagy mértékben megkönnyítik az emberek és cégek számára pénzügyeik nyomon követését.
  • Pénzügyekhez való könnyebb hozzáférhetőség: a pénzügyeink jobban integrálódnak a mindennapi életünkbe
  • Jobb ár-érték arány.

A nagy kérdések

A tanácsadócég szerint a nyílt pénzügyi koncepció iparági hatásait nagy mértékben befolyásolja, hogy az milyen gyorsan is fog elterjedni. Ezt olyan tényezők befolyásolják, mint a törvényhozás sebessége (az Egyesült Királyságban már a befektetések és lakáshitelek nyílt pénzügyekbe való integrálásán gondolkodnak, más országok még csak fontolgatják a koncepció szabályozásának lehetőségét) vagy az, hogy végül a törvényhozás engedi-e a fogyasztót interakcióba lépni az adataival, vagy csak "nézheti" őket (fizetéseket is küldhet ugyanazon appból, vagy csak nyomon követi a számláit).

Ha interakcióba is léphet a fogyasztó az adataival, az jelentős veszélyt jelentene a bankokra nézve és akár a marzsot is lejjebb nyomhatja.

Nagy kérdés továbbá, hogy vajon mekkora hatalom birtokában lesznek azok, akik csak az infrastrukturális megoldásokat kínálják. A McKinsey szerint ugyanis könnyen lehet, hogy mindössze pár nagyobb cég fogja lefedni az infrastruktúra-gyártó piacot.

A bankok számára talán a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a pénzügyi szolgáltatások egyre kevésbé az ő kezükben összpontosulnak. A fogyasztók a pénzügyi tevékenységeiket eddig szinte kizárólag a bankokon keresztül végezték, azonban a fintech vállalkozások és most a nyílt bankolás felemelkedésével egyre nagyobb rész kerül ki az irányításuk alól - az Egyesült Királyságban például a lakosság körülbelül 20%-ának csak digitálisan üzemelő, úgynevezett neobankoknál van számlája, az USA-ban pedig a lakosság 55%-a használ valamilyen fintech szolgáltatást. A klasszikus pénzintézeteknek fel kell tenniük maguknak a kérdést, hogy hogyan tudnak közelebbi kapcsolatban maradni ügyfeleikkel, ha meg akarják őket tartani.

A bankok számára az egyik túlélési mód az lehet, ha szorosabban együttműködnek a nyílt banki megoldásokat kínáló szolgáltatókkal, és megoldásaikat megpróbálják saját rendszerükön belül integrálni.

Ez a megoldás azért is lenne előnyös, mert kombinálni tudná a fintechek és egyéb technológiai cégek megoldásait a bankok méretbeli fölényével. A pénzintézetek eddig a teljes értékláncot a kezükben tartották, profitot pedig a felszámított kamatokon keresztül szereztek, most viszont hogy újabb külső felek telepednek erre rá az értékláncra, egyre nehezebb lesz azt a kamatokon keresztül monetizálni.

Amennyiben a nyílt pénzügyek elképzelése hamar elterjed, az drámai változásokat hozhat a pénzügyi szektorban. Könnyen lehet, hogy az eddig uralkodó bankok szerepe mindössze egy segéd-szolgáltatás szintjére süllyed, amelyben pusztán a pénzügyi keretrendszer fenntartása lenne a feladatuk, amelyre a technológiai és a fintech cégek ráépítik a fogyasztók által igényelt klasszikus pénzügyi szolgáltatásokat (a számlanyitástól kezdve, a pénzküldésen át, egészen a hitelfelvétel lebonyolításáig) - világít rá a McKinsey.

Címlapkép: Getty Images

GVH_epulet_1
SZG_9411

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
családcimlap