banking technology 2021
Bank

AI, cloud és banki digitalizáció - Milyen fejlesztésekre készülnek a bankok?

Portfolio
Immáron hatodik alkalommal rendezzük meg a bankszektor, az IT-szektor és a fintech cégek egyik legfontosabb szellemi műhelyéül szolgáló Banking Technology konferenciánkat, ahol a bankok digitális transzformációjáról, a szektor legfontosabb IT-üzleti és technológiai fejlesztési irányairól van szó. A konferenciáról ebben a cikkünkben számolunk be a nap folyamán.

Mobilbanki UX tapasztalatok

Fónagy Balázs (Supercharge), Muck Iván (ff. next) és Tárkány-Kovács Balázs (Ergománia) beszélgetett a témáról 4. szekciónk panelbeszélgetésén.

4. panel

Fotó: Stiller Ákos.

Robinhood – Mit tanulhatunk a nemzetközi szupersztártól?

Nasli Ádám tartott előadást a témában.

nasli

Fotó: Stiller Ákos.

Fókuszban a fintech

Mit tanulhat a Fintech a Telecom szektortól? - erről a témáról tartott előadást  Erik Schön, az , Erlang Solutions Nordic managing directora.

erik schön

Fotó: Stiller Ákos.

Sok szempontból csalódást okozott a PSD2

A Portfolio Banking Technology harmadik panelbeszélgetésén a harmadik feles pénzügyi szolgáltatók részéről Szabó Márton a Koin ügyvezetője, Zádor Balázs a Recash Ltd. ügyvezetője, banki oldalról Kuhárszki András az OTP digitális banki fejlesztési igazgatója, szabályozói oldalról pedig Luspay Miklós az MNB főosztályvezetője osztották meg gondolataikat a bizonyos értelemben csalódásként értékelt PSD2 kapcsán.

Tovább a cikkhez

Chatbotok a magyar bankokban

Deliága Ákos a Talk-A-Bot alapító-ügyvezető igazgatója a chatbotok jelentőségéről beszélt előadásában.

deliága ákos

Fotó: Stiller Ákos.

Hogyan építsünk neobankot?

Remco Veenenbeg beszélt a témában előadásában.

remco

Fotó: Stiller Ákos.

Még mindig óvatosak a bankok a felhővel

A bankok még mindig nehezen lépnek ki a komfortzónájukból, ha a felhőinfrastruktúra bevezetéséről van szó, aminek sok esetben a stabilitás mint érték elvesztésétől való félelem az oka, de az sem eldöntött kérdés, hogy az implementációval költséghatékonyabb lesz-e a működés. A felhőalapú rendszerek előnyeinek kihasználása viszont egyértelműen stratégiai kérdés és a siker elsősorban azon múlik, hogy a szereplők elsajátítják-e a működtetéshez szükséges újszerű gondolkodásmódot - hangzott el a Portfolio Banking Technology második panelbeszélgetésén, aminek a fókuszában a felhő technológia és a bankrendszer kapcsolata állt.

Tovább a cikkhez

MNB: jön az azonnali fizetés 2.0!

A tavaly márciusban elindult azonnali fizetési rendszer (AFR) további fejlesztésén dolgozik az MNB – derült ki a Portfolio mai Banking Technology 2021 konferenciáján, részleteket azonban egyelőre nem árult el a jegybank igazgatója. Számos aktuális kérdésről, így az AFR-re épülő ökoszisztémákról, a buy now, pay later (BNPL) terjedéséről és a digitális jegybankpénzről is szó esett a kora délutáni panelbeszélgetésen.

Tovább a cikkhez

Brexit - lehetőség Európának

Király Gábor a Dentons partnere és Bürchner Gábor, GB & Partners igazgatósági tagja páros előadásukban a Brexit adta új lehetőségekről beszélt a fizetési piacon és a fintech szektorban.

király gábor dentons
Király Gábor, Dentons. Fotó: Stiller Ákos
bürchner gábor g&b
Bürchner Gábor, GB & Partners. Fotó: Stiller Ákos

Mobilfizetés Mgyarországon

Pataky Piroska a Mastercard digitális fizetési megoldásokért felelős igazgatója a Mastercard Digitális Fizetési Indexéről, a magyar mobilfizetési helyzetképről tartott előadást.

Pataky Piroska

Fotó: Stiller Ákos.

AFR ökoszisztéma

Az azonnali fizetési rendszer forgalma a covid-járvány alatt is növekedett, 22 százalékkal nőtt az tranzakciók darabszáma, már 177 945 másodlagos számlaazonosítót regisztráltak, a fizetési kérelmet pedig 7 klíringtag és 5 nem banki szolgáltató vezette be – árulta el előadásában Selmeczi Kovács Zsolt, a Giro Zrt. vezérigazgatója.

selmeczi-kovács zsolt giro zrt

Fotó: Stiller Ákos.

Hatalmas robbanás várható az open banking piacon

Berkes Tibor a Mastercard Europe üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója

Fotó: Stiller Ákos

Berkes Tibor a Mastercard Europe üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója szerint az open bankinggal rengeteg új és innovatív szolgáltatást lehet felépíteni, amivel az ügyféligényeket sokkal magasabb szinten lehet kielégíteni. A bankok szerint ez lehet a legmeghatározóbb innováció a közeljövőben. Magyarországon már 7 szervezet rendelkezik MNB engedéllyel az open banking megvalósítására.

Humbug vagy csodaszer? Kiderült, hol tart a mesterséges intelligencia a magyar bankoknál

A magyar bankok 70-80 százaléka használja már a mesterséges intelligenciát, de egyelőre csak egyes feladatokra, szigetszerűen, és nem a teljes értékláncban. A magyar nyelv korlátainak megugrása mellett a szervezeti kultúra alkalmazkodására is szükség lesz a további fejlődéshez – derült ki a Portfolio mai Banking Technology 2021 konferenciájának Kórász Tamás, a KPMG partnere által moderált panelbeszélgetéséből.

Tovább a cikkhez

Versenyelőny AI és Machine Learning segítségével

louis henocq iron mountain

Hogyan szerezz versenyelőnyt az AI/ML segítségével? Hogyan lehet a fizikai és digitális információt hatékonyabban használni?  – erről beszélt Louis Henocq, az Iron Mountain szakértője.

Fotó: Stiller Ákos.

Az alkalmazkodás kulcsa a bankok szempontjából a felhő

Erni Tamás, Loxon

Fotó: Stiller Ákos

Erni Tamás Loxon Solutions vezérigazgatója szerint következő időszak igazi bajnoka a felhő lesz és nem a mesterséges intelligencia, hiszen rugalmas cloud rendszer nélkül az MI sem megvalósítható. A változásokra való reagálás egyik kulcseleme a bankok szempontjából az, hogy mennyire tudnak hatékonyan átvándorolni a felhőrendszerekre.  

AI a megoldás

pintér szabolcs

Pintér Szabolcs, az UpScale ügyvezető igazgatója a mesterséges intelligencia alkalmazási rétegeiről beszélt részletesen előadásában. Szerinte a mesterséges intelligencia használatának technológiai, adatkezelési, elemzési és use case rétegei vannak, a bankok egyelőre szűklátókörűen, analitikai feladatokra hasznosítják ezeket.

Fotó: Stiller Ákos.

A publikus felhők elkerülhetetlenek a bankok digitális transzformációjához

Pál FerencFotó Stiller Ákos

Pál Ferenc az IBM Clould Platform üzletágának vezetője a felhőszolgáltatók megfelelőségi és biztonsági kihívásairól osztotta meg a gondolatait. A bankoknak szükségük van a publikus felhőre a digitális transzformáció elindításához. Előnyös a skálázhatóság és a biztonság szempontjából is. A lényeg, hogy fel kell gyorsítani a bankok felhőre költözését, a cloud szolgáltatóknál viszont nincsenek olyan szigorú előírások, mint a pénzintézeteknél. A bankoknak ezeket ki kell építeni az új rendszerben. Az IBM ebben próbál támogatást nyújtani, előre beépített szabályrendszerekkel

AI a követeléskezelésben

STA_1442

Győrfi Gábor, a Qualco üzletfejlesztési igazgatója arról tartott előadást, a mesterséges intelligencia hogyan tud segíteni a követeléskezelésben a bankoknak.

Hackerektől védene az új szabályozási csomag, a DORA

Bíró Gabriella

Fotó: Stiller Ákos

Biró Gabriella az MNB informatikai felügyeleti főosztály vezetője osztotta meg gondolatait a DORA-val kapcsolatban, ami akár a következő időszak GDPR-ja is lehet. Egyre több a kibertámadás világszerte, egy felmérés szerint az érintettek 35%- beszélt arról, hogy nem érzik elég védettnek a bankszektort. Ehhez a szabályozóknak is alkalmazkodniuk kell. A DORA (Digital Operational Resiliance Act) célja egy egységes szabályozás megteremtése lenne. A rendelet direkt hatályú lesz, így a GDPR-hoz hasonlóan azonnal alkalmazni fogják és rengeteg feladat lesz még vele.

Így reagáltak a magyar bankok vezetői a Revolut nagy bejelentésére

Egyre jobban leegyszerűsödő bankolást ígértek a Portfolio mai Banking Technology 2021 konferenciájának első panelbeszélgetésében hazai bankok vezetői. A mesterséges intelligencia előretörését prognosztizálták, a felhőtechnológia területén pedig többen hazai összefogást sürgetnek. A beszélgetés végén kommentálták a Revolut Bank magyarországi megjelenését és terjeszkedését is.

Tovább a cikkhez

AI, cloud és banki digitalizáció - Milyen fejlesztésekre készülnek a bankok?

Fotó: Stiller Ákos.

Megérkezett a bankokba a mesterséges intelligencia, de nem veszi el a munkát

Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője a mesterséges intelligenciáról beszélt panelfelvezető előadásában: a becslések szerint 2030-2040-re eléri, sőt meghaladja a mesterséges intelligencia a humán intelligencia képességeit, az intelligencia nem más, mint a változáshoz való alkalmazkodóképesség - mondta Einstein,

Tovább a cikkhez

McKinsey: vesztésre állnak a bankok a globális versenyben

A marginok általános csökkenése és általános perszonalizáció várható a pénzügyi szolgáltatások széles palettáján, és láthatatlanná válik a mindennapi bankolás, a megatrendekre pedig a bankoknak mielőbb hatékony választ kell találniuk. Banking Technology 2021 konferenciánkon a McKinsey partnere tartott erről előadást.

Tovább a cikkhez

Megszólalt a Revolut Bank a magyarországi terveiről

Andrius Biceika, a Revolut Bank vezérigazgató-helyettese Banking Technology konferenciánk nyitóbeszélgetésében elmondta, hogy előbb utóbb a Revolut Bank Magyarországon is meg fog jelenni a személyi hitelekkel, hitelkártyákkal, azonban csak a helyi szabályozókkal egyetértésben tehetik ezt majd meg. A 33 milliárd dolláros neobank párbeszédet folytat az MNB-vel is erről, és a szakember azt is elárulta, globális szuperappá szeretnének válni, ez pedig további új szolgáltatásokat fog jelenteni a Revolut appjában.

Tovább a cikkhez
minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
forinteuroarolyambankjegy