tizezer forint bankjegy
Bank

1,5 milliárd forint keresi gazdáját Magyarországon, és ez nem az ötöslottó

Portfolio
Több ezren lehetnek Magyarországon azok, akik valamilyen okból nem vették át a bankjuk, takarékszövetkezetük bedőlése miatt nekik járó kártalanítási összeget az Országos Betétbiztosítási Alaptól. Egy nem olyan régi jogszabályi változás alapján 5 év múltán ők már hiába is jelentkeznek a pénzükért. Érdemes tudni, kinek mikor jár le az a bizonyos 5 év, és akinek lehet ilyen pénze az OBA-nál, miként jelentkezhet érte.

2020. december 26-ával a hitelintézeti törvénybe bekerült a jogvesztő határidő, mely szerint a kártalanítási határidő lejártát követő naptól számított 5 éves határidőn túl a kártalanítás kifizetését a kártalanításra jogosult személy nem követelheti az OBA-tól – hívta fel a figyelmet nemrég közzétett ügyféltájékoztatójában az Országos Betétbiztosítási Alap.

A betétesnek vagy az esetleges örökös(ök)nek a kártalanítási határidő (2021-től a hitelintézet bezárását követő 10 munkanap, majd 2024-től 7 munkanap) lejártát követő 5 évig van lehetősége a kártalanítási összeg átvételére, ezt követően kártalanítását nem követelheti az OBA-tól. Az elévülés általános szabályai továbbra is vonatkoznak a kártalanítási eljárásokra, azzal, hogy a törvény által meghatározott jogvesztő határidő leteltét követően nincs lehetőség a kártalanítási összeg követelésére. Ez azt jelenti, hogy a kártalanítási határidő lejártát követő 5 évig jelentkezhetnek a betétesek és jogosultak.

Azon hitelintézetek esetében, amelyeknél a kártalanítási folyamat 2020. december 26-a előtt kezdődött, a jogvesztő határidő 2025. december 28. Ezen időpontot követően az OBA nem fizet kártalanítást az alábbi, 2020. december 28. előtt indult kártalanítási eljárásokban.

Több ezer betétesről és összesen 1,5 milliárd forintnyi át nem vett összegről van szó, ennyiért nem jelentkeztek eddig az OBA-nál a betétesek vagy örököseik.

Jelenleg az alábbi intézmények betéteseinek és jogosultjainak jelentkezését várja az Országos Betétbiztosítási Alap:

 1. HEVES ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET "megszűnt"
 2. Iparbankház Zrt. "megszűnt"
 3. Realbank Zrt. "megszűnt"
 4. Rákóczi Hitelszövetkezet "megszűnt"
 5. Általános Közlekedési Hitelszövetkezet "megszűnt"
 6. "JÓGAZDA" Szövetkezeti Takarékpénztár "felszámolás alatt"
 7. Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet "felszámolás alatt"
 8. Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet "felszámolás alatt"
 9. Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet "felszámolás alatt"
 10. ALBA Takarékszövetkezet "felszámolás alatt"
 11. Széchenyi István Hitelszövetkezet "felszámolás alatt"
 12. Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. "felszámolás alatt"
 13. Tisza Takarékszövetkezet "felszámolás alatt"
 14. Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. "felszámolás alatt"
 15. DRB DÉL-DUNÁNTÚLI Regionális Bank Zrt "felszámolás alatt"
 16. ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt. "felszámolás alatt"
 17. BRB BUDA Regionális Bank Zrt. "felszámolás alatt"
 18. NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. "felszámolás alatt"

Ezekben az ügyekben 2025. december 28-ig jelentkezhetnek a jogosultak az őket megillető, még át nem vett kártalanítási összegért

– hívta fel a figyelmet az OBA.

A jogvesztő határidőt követően az OBA a törvény előírása alapján semmilyen okból kifolyólag nem fizetheti ki a kártalanítási összeget, az elévülés általános szabályai (így az elévülés félbeszakadására, nyugvására, illetve annak időtartamára vonatkozó szabályok) a jogvesztő határidő lejártát követően nem alkalmazhatóak. Fontos, hogy az érintettek az át nem vett kártalanítási összegekkel kapcsolatosan, illetve hagyatéki ügyekben mielőbb vegyék fel a kapcsolatot az OBA-val.

A jogvesztő határidőn belül a kártalanítási összeg kifizetése fizetési számlára történő átutalással történik.

Mennyit kártalanít az OBA?

Az OBA a betétek tőkéje és kamata után főszabály szerint legfeljebb 100 000 (azaz százezer) eurónak megfelelő forintösszegig fizet kártalanítást. A törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén, amennyiben elkülönített számlán került elhelyezésre a betét, úgy ezt az összeghatárt meghaladóan, további legfeljebb 50 000 euró összeghatárig is fizethető kártalanítás.

Ilyen, a kártalanítás általános összeghatárát meghaladó kifizetésre jogosultak azok a természetes személyek, akiknek elkülönített számlán elhelyezett betétje: 1. lakáseladás vételárából, 2. lakásbérleti jog vagy lakáshasználati jog eladásából származó vételárból, 3. munkaviszony megszűnéséhez vagy nyugdíjhoz kapcsolódó juttatásból, 4. biztosítási összegből vagy 5. bűncselekmény áldozatainak vagy tévesen elítélteknek járó kártérítésből áll.

A kártalanítás általános és speciális esetekre irányadó összeghatárát a törvény euróban állapítja meg, azonban a kifizetés forintban történik. Ha a kártalanítás kifizetésére kerül sor, a betétes részére maximálisan kifizetendő összeg megállapítása úgy történik, hogy az OBA a 100 000 eurót (vagy a tárgyalt speciális esetek valamelyikének fennállása esetén a további legfeljebb 50 000 eurót) a kártalanítás kezdő időpontját megelőző napon érvényes MNB devizaárfolyamon átszámítja forintra. (Forrás: OBA)

A kártalanítás jogosultjának – amennyiben még nem rendelkezik fizetési számlával – nyitnia kell bármely magyarországi pénzforgalmi szolgáltatónál (bank vagy egyéb szolgáltató) egy fizetési számlát. A számlavezető pénzforgalmi szolgáltatóval ki kell töltetni az OBA honlapján található adatbejelentő nyomtatványt, amelyet el kell juttatni az OBA-hoz elektronikusan aláírva (pl. AVDH hitelesítéssel ellátva) emailben, vagy eredetiben kézírással aláírva, postai úton. Amennyiben a kártalanítás kifizetésének feltétele a jogosultság igazolása (pl. öröklés), úgy a számlaszámbejelentővel együtt az igazoló dokumentumokat is el kell juttatni az OBA-hoz. A dokumentumok OBA-hoz történő megküldésekor minden esetben meg kell jelölni, hogy mely korábbi kártalanítási ügyben kéri a jogosult a részére járó kártalanítási összeg kifizetését. A dokumentumokat és az esetleges kérdéseket az info@oba.hu e-mail címen vagy az 1476 Budapest, Pf. 270 postacímen lehet eljuttatni az OBA-hoz.

OBA-vagyon és feltöltöttség év végén
  Vagyon (mrd Ft) Feltöltöttségi mutató
2016 27,8 0,32%
2017 32,7 0,34%
2018 21,0 0,20%
2019 60,8 0,53%
2020 80,5 0,60%
Forrás: OBA éves jelentése (2020), Portfolio

Címlapkép: Getty Images

németország német reichstag bundestag parlament német zászló berlin
koronavírus
getty trading
koronavírus labor covid járvány
boris johnson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
koronavírus karácsony getty stock