mkbfiok
Bank

Megérkezett a bejelentés: egyesül a Budapest Bank és az MKB Bank

Portfolio
2022 tavaszán MKB Bank Nyrt. néven egyesül a Budapest Bank és az MKB Bank, a Takarék Csoport pedig majd csak 2023-ban csatlakozik a jogi fúzióhoz – jelentette be a Magyar Bankholding. Eldőlt tehát: a három bank egyesülésének a folyamata két nagy lépésben történik meg. A végleges márkanév és arculat kialakítása elkezdődött, várhatóan 2023 elején vezetik be őket.

A bejelentés lényege

A közlemény szerint

 • a Magyar Bankholding tervei szerint 2022. március 31-én egyesül a bankcsoport két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank, ezzel megteremtve a bankcsoport egységes működésének alapját. A fuzionált bankok átmenetileg MKB Bank Nyrt. néven folytatják működésüket.
 • A Takarék Csoport 2023 második negyedévében csatlakozik az egyesült bankhoz, addig a Magyar Bankholding a három bank folyamatos működési harmonizációját irányítja.
 • Ezzel párhuzamosan a Bankholding teljessé vált menedzsmentje veszi át a tagbankok felsővezetésének felelősségi köreit, így a Magyar Bankholding csoport működése, irányítása egységes, ezáltal egyszerűbb és hatékonyabb lesz.
 • A szuperbank két lépcsőben történő létrehozásáról szóló terv megvalósításához a bankcsoport tulajdonosainak jóváhagyása is szükséges, amelyre 2021. december 15-én kerül sor.
 • A március 31-ével létrejövő egyesült bank átmenetileg MKB Bank Nyrt. név alatt fog működni. Az egységes pénzintézet végleges márkanevét és arculatát a tervek szerint 2023 elején vezetik be; ezek kidolgozása professzionális márkaalkotási folyamat keretében elindult.
 • A cél egy olyan, az ügyfelek számára vonzó márka felépítése, amely átformálja a pénzintézetekről kialakult hagyományos képet, egységesít, és a jövőbe mutat - fogalmaznak.

A szuperbank felállításának legutóbbi legfontosabb előzményeiről alábbi cikkeinkben írtunk:

A tőzsdén jegyzett MKB Bank közzétette a társaság 2021. december 15-ére meghirdetett közgyűlésének előterjesztéseit, miután a Magyar Bankholding szakmai menedzsmentje a tulajdonosok elé terjesztette a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport egyesítésére vonatkozó menetrendet. A részleteket lásd alább.

bank1

„Az elmúlt hónapok intenzív tervezési munkájának eredményeképpen megszületett a hármas bankfúzió menetrendje. Meggyőződésünk, hogy stratégiai terveink megvalósításával sikeresen teljesíthető a három bank egyesítése és transzformációja, amely nemzetközi szinten is egyedülálló szakmai feladatnak számít. Célunk Magyarország legmodernebb bankjának felépítése, amelynek alapértéke a stabilitás és megbízhatóság, amely ugyanakkor digitális megoldásaival radikálisan megváltoztatja a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyfélélményt” – nyilatkozta Barna Zsolt, a Magyar Bankholding Zrt. Igazgatóságának elnöke.

Az egyesülés nem jelent változást a bankcsoport tulajdonosi szerkezetében, a fúziós folyamatban résztvevő bankok tulajdonosa továbbra is a Magyar Bankholding Zrt.

A Budapest Bank és az MKB Bank termékei és szolgáltatásai az ügyfelek számára a korábban megszokott felületeken és módon továbbra is elérhetőek maradnak. A 2022. március végi fúziót követően az ügyfelek továbbra is a honos bankfiókokban intézhetik a banki ügyeket.

November 15-től a Magyar Bankholding vezérigazgató-helyettesei és ügyvezető igazgatói a tagbankokban átveszik a szakmai és a munkajogi irányítást. Az év végéig megvalósuló egységes szervezeti irányítási struktúra a Magyar Bankholdingban és tagbankjaiban – ideértve a Takarékbank Zrt.-t és a Takarék Jelzálogbank Nyrt.-t is – egyértelmű vállalatirányítási rendszert hoz létre, ami elősegíti a tagbankok működési hatékonyságának javítását és egyszerűbbé teszi a társaságok irányítását – közölték.

A Magyar Bankholding stratégiájának kiemelt fontosságú eleme a digitális bankolás, amely nemzetközileg is élenjáró fintech megoldások bevezetését jelenti. Ennek megfelelően folyamatban van egy innovatív, a legmagasabb szintű felhasználói élményt nyújtó bankolási világ felépítése, amely először az ügyfelek napi bankolási igényeire ad megoldásokat. Az új banki világ 2022 második felétől fokozatosan lesz elérhető a meglévő és jövőbeli ügyfelek számára – tették hozzá.

A bankcsoport technológiai transzformációját Vinnai Balázs és Pecsenye Roland, a digitális banki szektor nemzetközi szinten elismert szakemberei irányítják. A fejlesztések célja, hogy a létrejövő univerzális nagybank Magyarország legmodernebb pénzügyi szolgáltatójává váljon, amihez rugalmas, gyors megoldásokat, egymással kombinálható termékeket vezet be – ismertették.

A Magyar Bankholding tagbankok egyesítésére vonatkozó, márciusban elfogadott öt éves stratégiája alapján

a három hitelintézet teljes működési fúziója 2023-ra valósul meg.

A három tagbank integrációja – elsősorban annak komplexitása és mérete miatt – nem csak Magyarországon, de a régió pénzügyi piacán is egyedülállónak számít.

A bankcsoport jelenleg is Magyarország második legnagyobb piaci szereplője mérlegfőösszeg alapján, ezen felül a legnagyobb fiók- és ATM hálózattal is rendelkezik. Számos területen piacvezető, így a vállalati szegmensben, azon belül is a nemzetgazdasági szempontból kiemelten fontos mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelezésében, valamint a lízing piacon. A bruttó hazai össztermék 4 százalékát adó agrárágazatot kiszolgáló üzletág szintén elsőszámú a piacon. A csoport erős pozícióval rendelkezik a privátbanki szektorban is – ismertették.

„A Magyar Bankholding csoport a hazai pénzügyi szektor meghatározó szereplője, amely három külön-külön is rendkívül stabil bank erősségeit egyesíti. Az egyesülésekkel párhuzamosan kiemelt figyelmet fordítunk az ügyfeleink minőségi kiszolgálására és a mindennapi ügyintézés zökkenőmentességére, ami az üzleti sikerünk alapja. Kulcsszerepet vállalunk a koronavírus-járványt követő gazdasági helyreállításban is, piaci finanszírozási tevékenységünk és az államilag támogatott konstrukciók révén egyaránt” – értékelt Vida József, a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatója.

Azt ígérik, hogy az épülő szuperbank rugalmas, nemzetközileg is élenjáró digitális megoldásokat vezet be, valamint épít a három külön-külön is erős, hazai kereskedelmi bank erősségeire, értékeire és legjobb gyakorlataira, így a tagbankok által felhalmozott sok évtizedes szakértelmére, vagy az ügyfelek magas minőségű kiszolgálása iránti elkötelezettségre. A létrejövő nagybank a teljes piaci spektrum és minden ügyfélszegmens kiszolgálását célozza, miközben jelentős hangsúlyt kap a lakossági, mikro-, kis- és középvállalati, valamint agrár ügyfeleinek nyújtandó új, modern, kedvező árazású termék- és szolgáltatási paletta.

Mivel alig akad példa a világon három, a hazai piacán jelentősnek mondható bank egyesülésére, a kétlépcsős összeolvadás érthető, hiszen technikailag (ez alatt a jogi, pénzügyi és informatikai részleteket is értve) jelentősen megkönnyíti a résztvevők dolgát az egyidejű hármas összeolvadáshoz képest. Logikus az is, hogy a másik kettőtől kulturálisan talán távolabb álló, számos kisebb és nagyobb hitelintézet összeolvadásával kialakult Takarék Csoport csatlakozik be a legkésőbb. A három hitelintézet egyesülésének elsősorban a szinergiák minél nagyobb mértékű kihasználása esetén van értelme a tulajdonosok számára, ehhez a párhuzamosságok megszüntetésére és fájdalmas (fiókbezárásokkal és létszámlépítéssel járó) költségcsökkentésre is szükség van a következő években. Kíváncsian várjuk, hogy ezzel, illetve a jövőbeni nyereségggel kapcsolatban milyen pénzügyi célokat fogalmaz meg a Magyar Bankholding menedzsmentje, hiszen erről egyelőre nagyon keveset tudunk.

Az MKB-közgyűlés paraméterei

Az MKB Bank december közepén tartja meg rendkívüli közgyűlését.

 • Időpontja: 2021. december 15-én (szerda) 10:00 óra
 • Helye: MKB Bank Nyrt. Székház, földszint 24-es tárgyaló (Budapest, V. ker. Váci utca 38.)
 • Megtartásának módja: Microsoft Teams értekezlet (videókonferencia) és személyes megjelenés (a Közgyűlés videókonferencia útján kerül megtartásra a személyes részvétel lehetőségének biztosításával).

A közgyűlés napirendi pontjai

 1. Döntés az MKB Bank alapszabályának módosításáról: az alapszabály javaslat szerinti módosítása lehetővé teszi a társaság osztalék-, illetve osztalékelőleg-kifizetéseinek rövidebb idő alatt történő teljesítését, az ahhoz elengedhetetlenül szükséges technikai lépések lebonyolítását követően. A módosítás egyértelműsítené azt is, hogy az osztalék kifizetésére vonatkozó szabályok, az osztalékelőleg kifizetésére is megfelelően irányadók.
 2. Döntés osztalékelőleg fizetéséről: az igazgatóság javasolja, hogy a közgyűlés határozzon 4,3 milliárd forint osztalékelőleg kifizetéséről a részvényesek részére.
 3. Döntés a Budapest Bank Zrt. és a Magyar Takarék Bankholding Zrt., mint beolvadó társaságok a Társaságba (MKB Bank Nyrt.), mint átvevő társaságba való beolvadásáról és a beolvadás keretében megvalósuló pótlólagos vagyoni hozzájárulásról.
vulkán láva
oltás vakcina koronavírus
kreml oroszország moszkva
Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt
washingtondc
varsó, csúcs, orbán, találkozó
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
push-értesítés üzenet sms mobil