befektetés kripto üzletember stablecoin
Bank

Itt az újabb mesterterv a kriptopiac szabályozására

Portfolio
Az Egyesült Államok banki felügyeleit intézmények nyilvánosságra hozták a kriptopiacok szabályozását célzó terveiket. Ez egy feladatlista, amiben megfogalmazták a jövő év legfontosabb teendőit, illetve egy új irányelvet, amely arra kötelezné a bankokat, hogy külön engedélyt kell kérniük a hatóságoktól mielőtt digitális pénzekkel kapcsolatos ügyletekbe bocsátkoznának.

A Federal Reserve és más felügyeleti intézmények – mint a Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) és az Office of the Comptroller of the Currency (OCC) -   nyilvánosságra hoztak egy agendát, amelyben meghatározták a kriptopiacot érintő szabályozások fókuszát. Az ütemterv érinti a kripto-hitelezést és tőkestandardok kérdését is. Az új előírás szerint a bankoknak ráadásul külön engedélyt kellene kérniük a felügyeleti hatóságoktól, amennyiben kriptóval szándékoznak kereskedni.

Az agenda egyik jelenleg érvényben lévő szabályozásra sincs hatással, a végleges formáját ugyanis csak a jövő év tanulságainak függvényében éri majd el.

A szabályozási ütemterv a következő területeken ad iránymutatást:

  • kriptoeszközök letéti őrzése,
  • az ügyfelek támogatása a kriptokereskedelemben,
  • kriptoeszközökkel fedezett hiteltermékek,
  • a stablecoinok kibocsátása és forgalmazása,  
  • vagyonelemként elkönyvelt kriptoeszközökkel kapcsolatos tevékenységek.

A fentiekből látszik, hogy a szabályozó intézmények azt akarják elérni, hogy kriptoeszközökre a hagyományos pénzügyi termékekre vonatkozó szabályok legyenek érvényesek. Joe Biden elnök pénzügyi piacokra fókuszáló munkacsoportja ráadásul arról akarja meggyőzni a kongresszust, hogy a stablecoinokat ezentúl csak szabályozott pénzintézetek bocsáthassák ki.

Mik azok a stablecoinok?

A stablecoinok olyan kriptopénzek, amiket hagyományos valutákhoz vagy egy árucikkhez, például az aranyhoz kötnek, hogy viszonylag stabil értékkel rendelkezzenek, és elkerüljék azt az áringadozást, amelyek a bitcoint és más digitális tokeneket a legtöbb kereskedelmi tevékenységeben nem teszik praktikussá. A stablecoinok jelentős szereplői a kriptopiacnak és ezzel együtt nagy fenyegetést jelentenek a szélesebb pénzügyi szektorra is a hagyományos pénzügyi rendszerhez fűződő kapcsolatuk miatt.

(Bloomberg)

Címlapkép forrása: Teradat Santiviut/Getty Images

forint bankjegy
praga
elektromos autó töltő
aram_energia
who getty stock
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
sötétház