huszár krisztián bankmonitor hitelezés konfi forrás stiller ákos
Bank

Lakáshitelezés: a legveszélyesebb piaci helyzet jövőre jöhet

Portfolio
Idén általánosságban 15% körüli visszaesésre számítanak a hazai szakemberek az új lakáshitelek volumenében, az ügyfelek érzékenyen reagálnak a kamatszintek emelkedésére. A Portfolio Hitelezés 2022 konferenciájának lakáshiteleket érintő panelbeszélgetésében szóba került a zöldhitel iránti kiugró kereslet, ahogyan az is, hogy a jelenlegi piaci kamatok mellett ilyen kamatkülönbség a piaci és támogatott hiteltermékek között nem fenntartható. A banki szakértők a lakáspiaci árakról is megszólaltak, szerintük idén még vélhetően emelkedni fognak a lakásárak, de jövőre eljöhet a csökkenés.

Huszár István, a Bankmonitor ügyvezetőigazgató-helyettese a digitális jelzáloghitelezés lehetőségeiről beszélt. Létezik az ügyféligény az online hitelezésre, van rá reális kereslet a magyar piacon. Azonban még az EU átlagához képest is sereghajtóak vagyunk benne - mondta el a szakértő, a megvalósításban tehát van még hova fejlődni. Egy KPMG-s kutatás szerint az ügyfelek 90%-a keres online hitelt, 76%-nak van igénye az online kiszolgálásra és 58%-uk nyitott az online igénylésre is. Tanácsadás nélkül azonban digitális jelzáloghitelezés nem képzelhető el, ehhez szükség van az online igénylés egyszerűsítése, nem lehet egy az egyben a papír alapú igénylést beépíteni az online térbe – tette hozzá. A banki szempontokat figyelembe véve nagyon fontos a saját belső hitelezési folyamatok digitalizálása, a kapcsolódó fejlesztési költségek minimalizálása.

Az előadást követően egy aktuális témában beszélgetett a panelrésztvevőkkel Kuruc Péter, az EY képviseletében.

Lakáshitelezési kerekasztal: lefulladás vagy új lendület várható?

Florova Anna, az OTP Bank Retail Hitelezési Tribe ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy a pandémiás időszak miatt valamiféle óvatosság és visszatartott kereslet fennmaradt a lakáshitelezésben, de ennek ellenére erős verseny volt a piaci szereplők között. Ennek eredményeképpen felrobbant a hitelezési piac, plusz időközben bejött a zöldhitel is, ami szintén támogatólag hatott. Idén azonban kifut egy sor támogatásai program, a zöldhitel is, és nagyon erősek a külső hatások is (pl. a háború), mindemellett a hozamok is jelentős emelkedésbe kapcsoltak. Eljutunk tehát egy olyan szintre, ami magával hozza a hitelkamatok emelkedését is. Idén 10-15% körüli csökkenéssel számol a lakáshitelezés volumenében. Harmati László, az Erste Bank vezérigazgató-helyettese is úgy véli, hogy 15% körüli esés várható idén a lakáshitelezés volumenében. Kérdés, hogy a fiskális konszolidáció mennyiben fogja érinteni a lakáspiaci támogatási rendszert, és hogyan lehetne mindezt úgy konszolidálni, hogy a visszaesés ne legyen nagy mértékű. A legveszélyesebb piaci helyzet a következő évben várható, mivel kérdés, hogy egy jóval magasabb piaci kamatkörnyezet mit okoz a hitelezésben.

Fülöp Krisztián, a Hitelcentrum Kft.- Duna House Cégcsoport hitelcentrum vezetője felidézte, hogy az utóbbi időben az ügyfelek egyre hosszabb futamidőt választottak a hiteleknél, ez azonban most mintha beállt volna egy szintre. Az ügyfelek közül az érzi meg jobban a kamatszintek emelkedését, akik már régebb óta keresnek maguknak lakást, a kamatérzékenységet pedig jól mutatja a zöldhitel iránti felfutott kereslet. Ralf Cymanek, a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese kitért arra, hogy a jelzáloghitelezésben nincs napirenden a feltételek szigorítása. Az ügyfelek kamatérzékenységével kapcsolatban ő is azt erősítette meg, hogy meglévő jelenségről van szó, az emberek érzékenyek erre.  

Huszár István, a Bankmonitor ügyvezetőigazgató-helyettese az elmúlt két év tanulságait látva elmondta, hogy 5 millió forinttal nőtt az új, és 3 millióval a használt lakásokra felvett hitelösszeg, de ilyen növekedésre a közeljövőben már nem számít. Harmati László (Erste) a lakásárak oldalról közelítette meg a kérdést, szerinte nem fognak csökkenni a lakásárak, ez pedig magával hozná a hitelösszegek növekedését, így szerinte egyáltalán nem biztos, hogy nem lesznek szigorítások a hitelezési feltételekben. Fülöp Krisztián (Duna House) azt gondolja, hogy 150 ezer lakáspiaci tranzakció lehet idén, kérdés azonban, mi lesz az újépítésű lakások piacán, miközben a használt lakások piacán nagyon szűkül a kínálat. Florova Anna (OTP) egyetért azzal, hogy idén még emelkedni fog az ingatlanok nominális ára, jövőre azonban árcsökkenés is bekövetkezhet.

A zöld hitelek kapcsán Huszár István (Bankmonitor) kiemelte, hogy a támogatásoknak reagálni kell a piaci helyzetre, nem lehet ilyen nagy különbség a támogatott és piaci hitelek között. Ralf Cymanek (Raiffeisen) szerint mindaddig kapkodni fognak a zöld vagy bármilyen hasonló hitel iránt, amíg ilyen nagy kamatkülönbözet van. Ő abban bízik, hogy folytatódni fog a zöld hitel, de más árazási struktúrával.

Mikor térnek vissza a 2021 közepére jellemző kamatszintek? Ralf Cymanek (Raiffeisen) szerint reálisan 2030 után térhetnek vissza a kamatszintek, hiszen jelentős az inflációs nyomás. Florova Anna (OTP) szerint a kamatemelkedés már 2021-ben elindult, de akkor a bankok még úgy reagáltak, hogy inkább lemondtak a nyereségről, bízva abban, hogy mindez csak átmeneti időszak. Most viszont az látszik, hogy hosszabb távra kell berendezkedni, a bankoknak ezt a kockázatot be kell építeniük az árazásukba.

Címlapkép: Stiller Ákos/Portfolio

varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
tornado
tőzsde
aviva city london getty stock

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Krisán László