FONTOS Ma a dollárral szemben szakadt történelmi mélypontra a forint
Florova Anna
Bank

OTP-s vezető: 5 év kell még a visszapattanásig

Portfolio
Ralf Cymanek, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese és Florova Anna, az OTP Bank ügyvezetője voltak a Portfolio Checklist pénteki adásának vendégei. A banki vezetőket a lakáshitelpiacról, valamint annak kilátásairól kérdeztük.

A Portfolio Checklist pénteki adásának vendége volt Ralf Cymanek, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese, és Florova Anna, az OTP Bank ügyvezető igazgatója. A felvételeket a Portfolio Hitelezés 2022 konferencián rögzítettük, május 17-én, a budapesti Kempinski Hotelben. Mindkét banki szakembert a hazai lakáshitelezés helyzetéről, és annak kilátásairól kérdeztük.

Az idei év eleje nagyon erős volt a lakáshitelezésben, ami inkább az államilag támogatott programoknak volt köszönhető, ezeken belül is főleg a Zöld Hitelnek, melynek a kerete mostanában futott ki – mondta el Ralf Cymanek.

Lehetne azt mondani, hogy márciusban akár egy valódi dömping volt, amikor köztudottá vált, hogy ennek a programnak vége, vagy kifutunk a keretből

– fogalmazott.

Az év második felével kapcsolatban úgy látja: ahogy a Portfolio Hitelezés konferenciáján is elhangzott, a kamatemelési ciklusnak nincs vége, ami rá fogja nyomni a bélyegét erre az időszakra, és összességében a finanszírozott lakásvásárlások jelentősen csökkenni fognak.

Cymanek közölte: a tavaly nyári, havi 130-140 milliárdos csúcsponthoz képest idén év végével érezhetően 100 milliárd alá fog csökkenni a havi lakáshitel-folyósítás, és a teljes év tekintetében is visszaesést fogunk tapasztalni.

De mikor pattanunk vissza?

A lakáshitelpiac tavalyi, közel 40 százalékos növekedésével kapcsolatban Florova Anna, az OTP Bank ügyvezető igazgatója elmondta: a folyamatokat segítette, hogy a járványt követően, a természetes piaci fejlődésen túl, megjelent egy késleltetett kereslet is. Emellett a 2020 végén bejelentett állami támogatási program is stimulálta a folyósításokat, mely intézkedés miatt a február-márciusi időszakban felrobbant a piac.

Nagy verseny volt, alacsonyan tartották a kamatokat a bankok, annak ellenére, hogy már látszott némi emelkedés a hozamokat [illetően]

– fogalmazott Florova. Hozzátette: erre a helyzetre jött még rá a Zöld Otthon Program, amely szintén segítette a növekedést, melyet ugyanakkor idén nem fognak tudni megismételni. Ennek oka egyebek mellett, hogy több állami hitelprogram is ki fog futni, és azt még nem tudni, hogy milyen változások jönnek a kormányzati támogatásokat illetően.

Szűkülő piacra számítunk, csökkenés várható a tavalyi évhez képest, 10-15%-kal kisebb piacot jeleznek előre az elemzők

– mondta el Florova Anna a Portfolio Checklistnek. A lakástranzakciók számával kapcsolatban közölte: a Duna House 150 ezres prognózisával szemben ő inkább ennél alacsonyabb, 130-135 ezres volument vár, előbb további árnövekedés, majd pedig – az év vége felé – reálárcsökkenés mellett.

A lakáshitelezési terület jövőjével kapcsolatban Florova Anna egyebek mellett elmondta: ő 5 év múlvára teszi a piac visszapattanását.

A pénzintézeti vezetőt megkérdeztük a kormányzati kamatstopról is, mellyel kapcsolatban elmondta: az OTP Csoport 11 országban van jelen, de olyan méretű és kiterjedtségű intézkedést, mint amilyen a hazai kamatstop, máshol nem tapasztaltak.

A Ralf Cymanekkel készült interjúnk már meghallgatható 23:10-től, a Florova Anna-val készített interjúnk pedig 31:10-től a Portfolio Checklist péntek adásában a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Címlapkép forrása: Portfolio/Stiller Ákos

medve bear
parlament távcső getty stock
erdogan halalbuntetes
klima felmelegedes
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
új lakások