credit suisse getty stock
Bank

A Vatikán egy londoni ingatlanmutyi miatt perli a bankárt, aki viszont a Credit Suisse-re kenné az egészet

Portfolio
A Vatikán balul sikerült londoni ingatlanpiaci befektetésének középpontjában álló alapkezelő pert indított a Credit Suisse ellen, mert azt állítja, hogy a svájci bank nem hozta nyilvánosságra, hogy a pénzeszközök rászorulóknak szánt adományokból származnak.

A WRM Group, amelyet Raffaele Mincione volt bankár alapított, ebben a hónapban nyújtott be keresetet Luxemburgban a Credit Suisse és a Citco alapkezelő ellen. A kereset azt állítja, hogy a Credit Suisse és a Citco nem közölte Mincionéval, hogy az alaphoz köthető befektetések a Vatikán egyik, jótékonysági adományokat kezelő egységétől, az úgynevezett Peter’s Pence-től származnak. Mincione ellen büntetőeljárás folyik a Vatikánban egy olyan ügyletben játszott szerepe miatt, amelyben a Peter's Pence vagyonát a London Knightsbridge kerületében található 60 Sloane Avenue megvásárlására használták.

A Credit Suisse közölte, hogy "határozottan megvédi magát a WRM Group által benyújtott keresettel szemben, amely megalapozatlan". A bank hozzátette, hogy "nem vesz részt a vatikáni perben". Tavaly a vatikáni ügyészek különböző bűncselekményekkel, köztük csalással és sikkasztással vádolták Mincionét, aki vitatja ezeket a vádakat.

A WRM-hez kapcsolódó cégek 2012-ben vásárolták meg a londoni épületet 129 millió fontért. Két évvel később a Vatikán szerint Peter’s Pence-ből származó pénzt arra használták fel, hogy egy Mincione által alapított befektetési alapon keresztül részesedést vásároljanak az ingatlanban, jóval magasabb értéken. A Vatikán 2018-ban szerezte meg az épület többi részét. A vatikáni ügyészek szerint a Mincione által alapított cégek nagy haszonra tettek szert a Knightsbridge-i épületbe való befektetésből, amely korábban Harrods raktár volt, és amelyet luxuslakásokká akartak fejleszteni.

Mincione és a cégei tagadják, hogy bármi törvénybe ütközőt tettek volna, mondván, hogy az ingatlan értékének növekedését független könyvvizsgálók és harmadik féltől származó tanácsadók igazolták. Azt is elmondta, hogy a Vatikánnak mindig a saját befektetési bankjai, köztük a Credit Suisse adtak tanácsot. Magas rangú szentszéki tisztviselők a Vatikán nevében összesen 350 millió eurót fektettek be a londoni épületbe 2014 és 2018 között - közölte a Vatikán. A WRM szerint a Vatikán büntetőeljárásának hatása azt eredményezte, hogy Mincione-nak több nagy projektről is le kellett mondania, és Svájcban befagyasztották a vagyonát, valamint megnövekedtek a finanszírozási költségei.

(Financial Times)

Címlapkép forrása: Getty Images

varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
tornado
tőzsde
aviva city london getty stock

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Krisán László