Előfizetői tartalom

Van egy dolog, amelyben hazánk még a világ legfejlettebb pénzügyi szektorát is lehagyta

Jövő tavasszal tervezi elindítani a Fed az Egyesült Államok első nyílt azonnali fizetési rendszerét, a FedNow-t. A Fed régi adósságát törleszti, hiszen bármilyen fejlett is az amerikai pénzügyi szektor, az ország fizetési rendszerében a 70-es évek óta nem történt komoly fejlődés. Az Egyesült Államoknak minél előbb lépnie kell, hiszen a világ számos pontján már dübörögnek az azonnali átutalási rendszerek, köztük hazánkban is. Cikkünkben bemutatjuk, mire készül a Fed, mit tud a hazai azonnali fizetési rendszer, és milyen nagy sikert arató megoldások születtek szerte a világban.

Erről a témáról is szó lesz a Portfolio október 6-ai Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

FedNow

Az Egyesült Államok jegybankja, a Fed 2023 tavaszán tervezi elindítani a FedNow nevű azonnali fizetési rendszerét, amely alapjaiban formálja majd át azt, ahogy eddig intézményi szereplők pénzt küldtek egymásnak, de a tervek szerint az instant fizetések előnyeit más gazdasági szereplőkre – így a háztartásokra és a vállalkozásokra – is kiterjesztik. Az amerikai fizetési rendszer felzárkóztatása már régóta szerepel a Fed tervei között, hiszen a világ számos országában már bevezettek hasonló infrastruktúrát. Az amerikai pénzügyi rendszer pedig híres a fejlettségéről, de az azonnali utalások terén még komoly elmaradása van.

Az Egyesül Államokban tavaly mindössze az utalások egy százaléka volt valós idejű, és ezzel jelentősen elmaradt a világ élvonalától: összehasonlításképp a valós idejű fizetések egyik bajnoka, India rendszerén tavaly összesen 49 milliárd tranzakció ment át, szemben az Egyesül Államok 1,8 milliárd instant pénzmozgásával.

A Fed fejlesztése azért is különleges, mert valószínűleg új korszakot nyit majd az Egyesült Államok fizetési piacának fejlődéstörténetében, az utolsó nagyobb változtatás ugyanis a 70-es években történt, amikor bevezették az Automated Clearing House elektronikus utalási rendszert, amelyhez több mint 10 000 pénzügyi intézmény csatlakozott, és amely 2021-ben összesen több mint 72,6 ezermilliárd dollár értékben dolgozott fel közel 29 milliárd elektronikus pénzügyi tranzakciót.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés