standard and poors s&p hitelminősítő
Bank

Leminősítette az S&P a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bankot

MTI
Az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet "BBB plusz/A-2"-ről a befektetési szint legalsó kategóriájába, "BBB mínusz/A-3"-ra rontotta a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) hosszú és rövid távú minősítését.

A "BBB mínuszra", azaz a hosszú távú minősítésre vonatkozó kilátás (további rontás lehetőségére utaló) negatív - áll az ügynökség közleményében. Az NBB pénzügyi kockázati profilja nyomás alá kerülhet, ha a banknak a következő két évben nem sikerül visszaszereznie a finanszírozási piacokat, vagy ha jelentősen romlik a tőkehelyzete" - vélik az S&P elemzői. Gondnak tartják továbbá azt is, hogy ha a banknak nem sikerül átalakítania szerepét és jogkörét a részvényesek változó szerkezete mellett. 

Az 1970-ben alapított NBB részvényesei Bulgária, Kuba, Csehország, Magyarország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam, de az ukrajnai háború miatt Románia, Csehország, Bulgária és Szlovákia jelezte, hogy kilép a bankból.

A bank 2021-ben az utóbbi évek rekordjának számító, 7,9 millió eurós (2,78 milliárd forint) nettó nyereséget ért el, ami 8 százalékkal haladja meg az előző évit. Az év végén a bank eszközállományának összértéke 1,8 milliárd euró volt, ez több mint 10 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A nagy nemzetközi hitelminősítők közül a Moody's Investors Service még március végén döntött az NBB hosszú távú kibocsátói és kiemelt fedezetlen kötelezettségekre vonatkozó minősítésének visszavonásáról.

Címlapkép forrása: Getty Images

hó hideg tél
kikötő kereskedelem gazdaság nagy-britannia stock
kereskedő deviza trader currency
kukas auto szemétszállítás
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
2022. november 16.
Private Investor Day 2022/2.
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
1panel