Előfizetői tartalom

Magyarország a leszakadók között a Világbank friss ranglistáján

Portfolio
A Világbank 2011-ben készített először globális szintű felmérést a pénzügyi szolgáltatások hozzáférhetőségéről, amelyet két további tanulmány követett 2014-ben és 2017-ben. A Global Findex Database kitüntetett figyelmet szentel a hátrányos helyzetű csoportok és a nők pénzügyi integrációjának, a legfrissebb, 2021-es tanulmányban pedig a kártyahasználat mellett a mobilos és az internetes fizetési lehetőségek elérhetőségéről is látványos statisztikákat tettek közzé. Összességében elmondható, hogy világszinten javult a pénzügyi hozzáférhetőség szintje, vagyis egyre többen nyitnak számlát valamilyen szabályozott pénzintézetnél. A számlatulajdonosok arányát tekintve hazánk régiós összevetésben némileg le van maradva, ami nem behozhatatlan hátrány, de kijózanító, hogy szomszédaink közül többen is közelítenek már a teljes lefedettséghez.

A pénzügyi szolgáltatások növelik a stabilitást Az első felmérés eredményeit 2011-ben tették közzé, amelyet két további kiadvány követett 2014-ben és 2017-ben. A 2021-es kutatásban - amely a koronavírus-járvány alatt zajlott, 125 000 ember megkérdezésével 123 országból - felállított indikátorok a formális és informális pénzügyi szolgáltatások igénybevételének...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés