MNB épület getty
Bank

MNB: rengeteg kárt okoz a kamatstop, 500 milliárdot buknak a bankok a kormány idei intézkedésein

Portfolio
Stabil és erős a magyar bankrendszer, még egy jelentősebb gazdasási visszaesést is minimális tőkehiánnyal vészelne át – állapítja meg az MNB imént közzétett Pénzügyi stabilitási jelentése. Egyelőre nem nő a nem teljesítő hitelek aránya a szektorban, és még az energiaválság miatt is csak korlátozott portfólióromlásra számít a jegybank, miközben a hitelkihelyezés jelentősen visszaeshet, ami a lakosságnál már elkezdődött. Az új kormányzati intézkedések idén mintegy 500 milliárd forintot vesznek ki a bankok kasszájából, ezek közül a csak idén 195 milliárdos terhet jelentő kamatstopot számos kritikával illette a jegybank elemzése.

Dancsik Bálint, az MNB főosztályvezetője a Pénzügyi stabilitási jelentés főbb megállapításait ismertetve a jegybank online sajtótájékoztatóján elmondta:

  • A magyar bankrendszer stabil, erős tőkehelyzettel és jelentős likviditási tartalékokkal érkezett a jelenlegi komplex, kihívásokkal teli időszakba. A szektor sokkellenálló képessége megfelelő, likviditása és tőkehelyzete egy az aktuális előrejelzéseknél jóval súlyosabb válsághelyzetet feltételezve is robusztus.
  • A turbulens gazdasági környezetben tovább nőttek a hitelkockázatok, kiemelten az energiaárakra érzékeny portfóliókban. Országos szinten magas szintre emelkedett a lakáspiaci túlértékeltség, a harmadik negyedévben azonban már látszódnak a lakáspiaci fordulat első jelei.
  • Az emelkedő kamatkörnyezet és a háború okozta bizonytalanság következtében a hitelbővülés dinamikájának visszaesésére számít az MNB a vállalati és háztartási szegmensben egyaránt, különösen reálértelemben.

A világgazdaság egészében a rendkívül magas energiaárak csökkentik a rendelkezésre álló jövedelmet, ami kihat a bankok működésére. Az inflációs kockázatokra a jegybankok monetáris szigorítással reagáltak, a kamatemeléseknek pedig tovagyűrűző hatásaik vannak: a feltörekvő piacokon a forrásköltségek emelkedését és a devizák leértékelődését okozza, a hitelpiacokon pedig lassulás, illetve visszaesés várható.  Az alábbi ábrán azonban az látható, hogy a különböző indikátorok alapján mennyivel erősebb állapotban néz szembe mindezzel a magyar bankszektor, mint a korábbi krízisekkel.

mnb1

Háztartási hitelpiac

2022 harmadik negyedévének végére

8% alá csökkent a háztartási hitelállomány éves dinamikája,

ennek okai között említhető, hogy 1. a moratóriumban a lakossági hiteleknek már csak a 3%-a vesz részt, 2. a hitelkihelyezések volumene a harmadik negyedévében már 25%-kal csökkent, 3. megugrottak az előtörlesztések: elsősorban az áruhiteleknél és a lombardhiteleknél, valamint a változó kamatozású állományon (utóbbinál 0,7%-ról 1,3%-ra).

mnb2

A harmadik negyedévben a lakáshitelek új kihelyezése 30%-kal, szeptemberben már közel 40%-kal esett vissza. A babaváró hiteleknél 27%-os, a fogyasztási hiteleknél 17%-os visszaesés volt látható. Reálértéken nézve még jelentősebb a visszaesés, így nézve a szerződéskötések volumene jóval kisebb, mint 2008 előtt. A lakáshitelek THM-e az első kilenc hónapban 4,8 százalékponttal, referenciakamataik viszont 5,8 százalékponttal emelkedtek, utóbbiakhoz képest átlagosan 3-4 hónapos késleltetés látható az átárazódásban. A 4 hónappal korábbi referenciaértékhez képest a felárak stabilak. A lakáshitelezésben a jövedelemarányos eladósodottság valamelyest növekedett az utóbbi időben, a kifeszítettség ott lett nagyobb, ahol a lakásárak emelkedése is jelentősebb volt.  

mnb3

A legújabb hitelezési felmérés szerint a bankok mintegy 30%-a szigorított a lakáshitelek és 60%-a a fogyasztási hitelek feltételein a harmadik negyedévben, ennél még nagyobb szigorítás várható a következő fél évben. Szinte minden bank a kereslet csökkenését tapasztalja. Nominálisan csökkenhet a lakossági hitelállomány növekedése, reálértéken maga az állomány is csökkenhet.

háztartási

Vállalati hitelpiac

A vállalati hitelállomány éves alapon 15%-kal, a kötvényállománnyal együtt 20%-kal nőtt szeptember végére, a kkv-k esetében ez 10% volt.

A Széchenyi Kártya Program igénylések jelentős része még nem vált szerződéssé, így a negyedik negyedévben még erősebb maradhat a kkv-hiteldinamika.

mnb5

A vállalati hitelek szerkezete változott: nőtt a devizahitelek jelentősége, a harmadik negyedévben az előző négy negyedév 38%-os átlagáról 60%-ra emelkedett az arányuk az új kihelyezésekben. Ennek egyik lehetséges magyarázata a forintkamatok jelentős emelkedése a devizakamatok kisebb emelkedésével szemben. Az újonnan devizahitelt felvevő vállalatok háromnegyede rendelkezik exportbevétellel, fele nettó exportőr, további tizede pedig a devizabevétel-domináns ingatlanszektorban működik, tehát nem terjedt el a fedezetlen devizahitelezés a vállalatoknál sem.

mnb6

A vállalati hitelek kihelyezésében is nominális csökkenést vár az MNB, az inflációval, GDP-deflátorral korrigálva reálértéken csökkenhet is az állomány. A bankok itt is szigorították a hitelfeltételeket és várható is a további szigorítás. A keresletben a beruházási hiteleknél csökkenésre, a rövid lejáratú hiteleknél növekedésre számítanak.  

mnb7

A bankrendszer jövedelmezősége és portfólióminősége

Az első negyedéves 10%-os tőkearányos megtérülés után a második negyedévben 7%-ra csökkent a ROE, (az eszközarányos jövedelem, a ROA 0,9%-ról 0,6%-ra csökkent), így eltűnt a bankszektor rövid állampapírokhoz mért hozamprémiuma. Középtávon kockázat lehet a tőkeszükséglet emelkedése és a hitelezési képességek szűkülése. A kamatbevételek növekedése javította, a bankadó növelése viszont rontotta a jövedelmezőséget, miközben az értékvesztés is jelentősen emelkedett.

mnb8

2022 az első év, amikor a nettó kamateredmény már nemcsak nominálisan, hanem az eszközök arányában is növekszik, vagyis megfordult a kamatmarzs csökkenése, és ismét 2% fölé emelkedett. Miközben a banki eszközök érdemi részének növekszik az átlagos kamatlába, a forrásoldalon sok olyan tétel van, amelynek alig mozdult meg a kamatlába. A kamatemelési ciklus kezdete óta a lakosságnál 22%-ról 20%-ra csökkent a lekötött betétek aránya, a vállalatoknál viszont 16%-ról 33%-ra emelkedett. Az alacsony lakossági betéti kamatszint kedvezőtlen a monetáris transzmisszió hatékonysága szempontjából, és középtávon likviditási kérdéseket is felvethet.

Az eredményességre idén rányomja a bélyegét, hogy

2022-ben közel 500 milliárd forintos veszteséghatása van a különböző állami intézkedéseknek: az extraprofitadó 226 milliárd forinttal, a kamatstop-intézkedések 195 milliárd forinttal, a tranzakciós illeték növelése 40 milliárd forinttal rontja a jövedelmet.

A kamatstop intézkedés az MNB szerint érdemben csökkenti az érintett adósok törlesztőterheit, ugyanakkor számos káros következménye is van. Ilyenek:

  • Gyengíti a monetáris transzmissziót.
  • Közvetlen veszteséget eredményez a bankok számára, amelyet tovább növelhet az érintett ügyletek addicionális értékvesztése a program kivezetésekor.
  • Negatívan hat a hazai pénzügyi kultúrára és növeli az erkölcsi kockázatot.
  • Jelenlegi formájában indokolatlanul sok előnyt biztosít a magasabb kockázatot vállaló, változó kamatozású jelzáloghitelek tulajdonosainak.
  • Továbbra is van mintegy 7 ezer olyan 5 évnél hosszabb kamatperiódussal rendelkező jelzáloghitel-szerződés, amelynek kamatfordulója a kamatstop érvényességi időtávjára esik, de a kiterjesztés után sem tartozik a kamatstop alá.

Az MNB az elmúlt években fokozatosan bővülő eszköztárral támogatta a hosszú időtávon kiszámítható törlesztőrészlet mellett nyújtott jelzáloghitelek elterjedését. 2017 közepe és 2023 vége között a rögzített kamatozású hitelt felvevőknek piaci körülmények között összesen 609 milliárd forinttal alacsonyabb az adósságszolgálatuk ahhoz képest, mintha változó kamatozású hitelt vettek volna fel. 

mnb10

Ami a portfólióminőséget illeti,

IDÉN MÉG NEM EMELKEDETT ÉRDEMBEN A NEM TELJESÍTŐ HITELEK ÁLLOMÁNYA A MAGYAR BANKRENDSZERBEN.

- állapították meg. A fedezetek terén az ingatlanpiaci árak emelkedésének lassulására, bizonyos szegmensekben értékkorrekcióra számít az MNB. 

Új becslést készített a jegybank a késedelembe esés valószínűségéről is. Azt találták, hogy a vállalatoknál a medián késedelembe esés valószínűsége 2,9%-ról 4,7%-ra emelkedett. Hitelállomány-arányosan a vállalatok 3%-ánál haladják meg az energiaköltségek az árbevételek 10%-át (330 milliárdos hitelállomány), és 18% azok aránya, ahol pedig a 3%-át (2000 milliárdos hitelállomány. A lakossági esetében a hitelállomány 5-10%-át érintheti jelentősebb rezsisokk. A lakossági rezsiköltségek megugrásának a hatására az MNB szerint a jelzáloghitelek NPL-rátája 2023 végére 2 százalékponttal emelkedhet. A korlátozott hatás mögött az áll, hogy míg a rezsiemelkedés főleg az alacsonyabb jövedelműeket érinti, a hitelpiaci inkább a magasabb jövedelműekre koncentrálódik. A nem teljesítő hitelek értékvesztéssel való fedezettsége az utóbbi időben stagnált a bankoknál.

mnb11

Stresszteszt

A szektor likviditása stresszhelyzetben is robusztus. A 100%-os követelményhez képest az LCR 164%-on, az NSFR 128%-on áll, az operatív likviditási tartalék 15 ezer milliárd forint. Stresszhelyzetben a bankrendszer likviditási többlete csökkenne, ugyanakkor a szektor egy jelentős likviditási sokk esetén is teljesítené a szabályozói követelményeket. a likviditási stressz szempontjából a stressztesztben a legfontosabb komponens a betétállomány kivonása.

A különböző stresszpályákon jelentős veszteség érné a bankszektort, ami a stressszteszt első évében koncentrálódna. Tőkehiány így is csak az intézmények nagyon szűk csoportjánál, mindössze 5 milliárd forint értékben keletkezne. A tőkemegfelelés nemcsak a nyereség javításával, hanem a hitelezés visszafogásával is javítható, ez a kormányzati intézkedések meghozatala során is mérlegelendő szempont.  

mnb12

Címlapkép: Getty Images

brusszel europai unio
STA_4224
peking_kina_shutterstock-20181123
Erdős Mihály
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
azonnali fizetés euró digitális