Előfizetői tartalom

Tömegével tűnnek el a környék kisebb bankjai, éppen egy magyar vevő viszi a pálmát

Portfolio
„Mérföldekkel” vezeti az OTP Bank a régiós banki felvásárlók tabelláját, komoly szerepet vállalva a szektor konszolidációjában. Az évek óta tartó folyamat lényege, hogy a gazdaságos üzemméretet el nem érő bankokat eladják a tulajdonosaik, és általában az adott piacon már jelen lévő szereplők vásárolják fel őket. A bankszektor sokkellenálló képessége magas, növekedése nem állt meg, a nem teljesítő hitelállományának a felépülése pedig még nem kezdődött el a Deloitte friss banki tanulmánya szerint, amelyet egy szerdai sajtóeseményen mutattak be.

Hasonló témák lesznek terítéken a Portfolio május 4-ei Hitelezés 2023 konferenciáján, érdemes már most regisztrálni a rendezvényre!

A Bíró Balázs vezérigazgató által vezetett szakértői csapat szerdai sajtótájékoztatóján többek között az alábbiak hangoztak el.

Ami a bankszektor makrogazdasági környezetét illeti, a régiónk országaiban növekedett a reál GDP 2022-ben, de a pandémia után várt erős kilábalás helyett már a geopolitikai feszültségek és az infláció határozta meg a hangulatot. Szerencsére a foglalkoztatási adatokon ez még nem éreztette érdemben a hatását, de több fronton, például az adósságszolgálati képességre negatív hatással lehet még.

Stabil és nő a bankszektor

A bankszektor növekedése az elmúlt években is kitartott a régióban, és növekedett a pénzügyi mélység: a banki mérlegfőösszeg GDP-hez viszonyított aránya. A 2021-es jelentős növekedés után ez a ráta 2022-ben inkább stagnált, hiszen a nominális GDP és a banki eszközök hasonló ütemben nőttek. A gazdasági fejlettségünkhöz képest a magyar bankszektor eszközállománya megfelel a régiós átlagnak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés