Előfizetői tartalom

Vége a könnyű pénz korszakának? Most jön csak a neheze a dollármilliárdok sorsáért felelős profiknak

Portfolio
A 2022-es év kihívásokkal teli volt az amerikai vagyonkezelő cégek számára: lassult a növekedés, zuhantak a kötvény- és részvénypiacok, ráadásul az infláció is kilőtt. A piac eddig jól tartotta magát bevételnövekedés és árrés szempontjából is, mivel az ügyfélvagyon jelentős csökkenését ellensúlyozni tudták az emelkedő kamatlábak. Korai lenne azonban még győzelmet hirdetni: a gazdasági bizonytalanság valószínűleg nem fog enyhülni a közeljövőben, a kamat emelkedése pedig várhatóan kifullad. Ráadásul a cégek a teljesítményük fejlődését nem a saját organikus, hanem a piac általános növekedésének köszönhetik, emiatt a költségalapjuk is ugyanúgy emelkedett, mivel a fellendülés során egyre összetettebbé váltak. A McKinsey elemzéséből szemezgettünk.

A McKinsey elemzései szerint a jelenlegi időszak az amerikai vagyonkezelési ágazat számára döntő lesz, és csak azok a cégek fognak tudni kitűnni a többi közül, amelyek megragadják a lehetőséget, és merész stratégiai döntéseket hoznak a hosszú távú siker érdekében.

Vagyonkezelés a csúcson

2012 és 2021 között a globális piacok évente átlagosan 14 százalékkal emelkedtek, így nem kérdés, hogy az elmúlt évtized az amerikai vagyonkezelés történetében az egyik leghosszabb növekedési és stabilitási időszakát élte át. A vállalatok ebben az időszakban nagyrész a tőkepiaci teljesítményre támaszkodtak, ez adta ugyanis a vagyonnövekedés 70 százalékát.

A folyamat 2021-ben tetőzött, amikor az emberek felébredtek a Covid-19 okozta passzivitásból, a pénzintézeteknél elhelyezett összes vagyon 19 százalékkal (7 900 milliárd dollár) nőtt, az ágazat pedig elérte az 50 000 milliárdos rekordösszeget. A vagyonnövekedés 13 százalékpontja a piaci teljesítménynek, 6 százalékpontja (2500 milliárd dollár) pedig a nettó tőkebeáramlásnak volt köszönhető. Az iparág profitja szintén rekordot döntött: 24 százalékkal 58 milliárd dollárra emelkedett, az árrés pedig 1,4 százalékpontos éves növekedéssel a 24 százalékot is elérte 2021-ben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés