bankszámla bank számológép költség díj
Bank

Durván drágulhat a bankolás Magyarországon, négy bank már lépett

Argyelán József, Bankmonitor
Az infláció mértékével megemelhetik bankszámláik díjait az egyes pénzintézetek, ami két év alatt akár 33 százalékos drágulást is eredményezhet. Minden bank él ezzel a lehetőséggel, valóban ilyen mértékben drágulnak a számlacsomagok? A helyzet nem ilyen egyszerű, egyelőre csak négy pénzintézet jelentett be 2023-ra költségmódosítást: az Erste, a K&H, az OTP és a MagNet. Példákon mutatjuk, mire számíthatnak az ügyfelek.

Drágulás jön a bankoknál - De hogyan?

A jelenleg érvényben lévő szabályok mellett az egyes pénzintézetek nem tudnak kényükre kedvükre változtatni a kamatokon, díjakon. Nincs ez másképpen a bankszámlák esetében sem, így az ehhez kapcsolódó díjak, költségek sem módosulhatnak szabadon.

Például a bankok nem vezethetnek be új díjtételt, illetve a meglévő számlaköltségek számítási módszerét sem alakíthatják át, vagyis a szerződés megkötésekor már megismert költségelemeket változtathatják meg legfeljebb.

A meglévő költségek sem változhatnak azonban szabadon, a bankok az üzletszabályzatukban foglalt okok, események bekövetkeztekor módosíthatnak díjakat. Az oklista jellemzően igen hosszú, ráadásul a legtöbb pénzintézetnél szerepel rajta az infláció. Vagyis 2023-ban az elmúlt év átlagos inflációjának mértékével, 14,5 százalékkal emelhetik meg legfeljebb a számlaköltségeiket a bankok.

Minden bank emelhet a díjakon, de a lehetőséggel nem él az összes pénzintézet

Ez már egy komoly díjmódosítást jelent, ráadásul az idei évben sem várható az infláció gyors letörése: az MNB várakozásai alapján a 2023-as átlagos infláció valahol 15,0-19,5 százalék körül alakulhat. Vagyis könnyen előfordulhat, hogy 2024 tavaszán valaki 34,3 százalékkal többet fizet a számlavezetésért és az egyes megbízásokért, mint jelenleg.

Ugyan minden banknál szerepel a számlaköltségek emelésének lehetséges okai között a fogyasztói árindex, de ez nem azt jelenti, hogy az összes pénzintézet él is ezzel a lehetőséggel. Eddig a Bankmonitor által vizsgált 10 pénzintézet közül négy jelentette be a díjak emelését: az Erste Bank, a K&H Bank, a MagNet Bank és az OTP biztosan élni fog ezzel a lehetőséggel.

Mely bankok emelhetik meg a számlaköltségeket az infláció mértékével

A változás életbelépésének időpontja azonban eltérő az egyes pénzintézeteknél. Az OTP Banknál már március elsejétől emelkednek a bankszámla költségei, a K&H Bank és a MagNet Bank április elsejével emeli meg díjait, míg az Erste Banknál csak májusban lép életbe a módosítás.

Meglepő lehet, hogy az egyes bankok nem egységes időpontban módosítják a díjaikat. Sokak fejében ugyanis egy április elsejei határidő szerepel a változás lehetséges dátumaként. Itt azonban egy keveredés van, a jogszabály alapján ugyanis a hitelhez kapcsolódó – nem kamat jellegű – díjakat, költségeket lehet megemelni minden év április elsejével az előző évnek megfelelő átlagos inflációnak megfelelően. (Ilyen díj például a szerződésmódosítás díja, vagy a fedezetcsere költsége.)

Viszont a bankszámla díjakra vonatkozóan a jogszabály, illetve a legtöbb pénzintézet üzletszabályzata nem tartalmaz ilyen szigorú határidőket.

Milyen hatása lehet a díjemelésnek?

Először is fontos leszögezni, hogy egyelőre nem minden pénzintézet élt a bankszámla díjak emelésének lehetőségével. Sőt, az sem biztos, hogy az összes bank lépni fog.

Ugyanakkor azt is ki kell hangsúlyozni, hogy nem csak a számlavezetési díj, a csomag alap költsége változhat, az egyes megbízások – átutalás, készpénzfelvétel – költsége is emelkedhet. Új díjtételt persze nem vezethetnek be a bankok, illetve a meglévő számítási módszeren sem változtathatnak.

Éppen ezért a változtatás hatását érdemes egy példán keresztül bemutatni. Így lehet a legjobban megvizsgálni, hogy az aktuális költségek milyen mértékben változhatnak meg a jövőben.

A példában szereplő ügyfél számlájára havonta 350 ezer forint jóváírás érkezik. Havonta 4 utalást indít az érdeklődő netbankon keresztül összesen 40 ezer forint értékben, emellett 2 db csoportos beszedési megbízás is teljesül 15 ezer forint értékben. A számlához szeretne bankkártyát, mellyel havonta 3 alkalommal, összesen 150 ezer forint összegben venne fel készpénzt saját banki ATM-ből. (A jogszabályi két díjmentes készpénzfelvételt természetesen kihasználja a számlatulajdonos.) A kártyával még vásárolna havonta átlagosan 70 ezer forint összegben.

Lássuk, hogyan változnának az érdeklődő egy évre vetített kiadásai a banki módosításokat követően.

Erste Banknál még nem ismertek az új kondíciók

Az Erste Banknál a változások részletei még nem ismertek, ők a részleteket tartalmazó hirdetményt 2023. március elsejére ígérték. Ugyanakkor a jelenleg érvényben lévő kondíciós listájukban már szerepel, hogy az infláció mértékével május elsejétől megváltoznak a számlához, bankkártyához kapcsolódó díjak.

„A Bank a Lakossági Banki Szolgáltatások ÁSZF 3.4.1.c) pontja alapján a KSH 2022. évre megállapított fogyasztói árindex változása okán 2023.05.01-től módosítja a lakossági számlavezetéshez, bankkártya és SMS szolgáltatásokhoz kapcsolódó díjakat. Részletes információt fiókjainkban, honlapunkon (www.erstebank.hu/hirdetmenyek) a Lakossági Bankszámla és Betéti Kamat Hirdetményben talál 2023.03.01-től.”

A példában szereplő ügyfél költségemelkedését a kondíciók pontos változása nélkül nem tudták a Bankmonitor szakértői kiszámolni.

A K&H Banknál a díjak emelkedése a példában végül nem éri el az infláció mértékét

A Kereskedelmi és Hitelbank esetében megvizsgáltuk, hogy a példában szereplő ügyfél számára jelenleg melyik számlacsomag lenne a legkedvezőbb. Az első évben a K&H Minimum Plusz csomagnál 11 160 forintot kell kifizetni a számlára. Ez az éves költség emelkedne meg 12 444 forintra.

Az 1284 forintos drágulás 11,5 százalékos emelkedésnek felel meg, ami valamelyest elmarad az infláció mértékétől. Ennek megértéséhez érdemes a költségek mögé nézni.

KH Minimum plusz számlacsomag

Az egyes megbízások díja emelkedett a banknál: ez igaz a fix összegű díjakra, a százalékos díjtételekre és az esetleges megbízásokhoz kapcsolódó minimum és maximum költségelemekre is.

Ugyanakkor a csomaghoz kapcsolódó díjmentes utalási, készpénzfelvételi lehetőségeket a díjváltozás nem érinti. Emiatt több esetben – készpénzfelvétel, csoportos beszedési megbízás – csak a tranzakciós költséget kell rendezni a bank felé, ennek mértéke azonban nem változik meg. Így a teljes számlaköltség emelkedése elmarad az infláció mértékétől.

3. A MagNet Banknál is emelkednek a költségek

A példában szereplő ügyfél számára a legjobb választás a MagNet Bank Csillag számlacsomagja lenne. Jelenleg a számlanyitást követő első évben a számla teljes éves költsége 8902 forint lenne. A díjemelést követően ez a költség 10 166 forintra növekedne.

MagNet Bank Csillag számlacsomag

Ez a pénzintézet is megemeli a fix költségeket, illetve a százalékos díjtételeit is. Ráadásul a példában szereplő ügyfél által fizetendő legtöbb tételt érinti is a változás, emiatt a költségemelkedés nagyságrendileg megfelel a tavalyi inflációnak.

Az OTP Bank is megemeli a fix díjas költségtételeket

UPDATE: az OTP díjtételeit pontosítottuk a Bankmonitor helyesbített adatai szerint az alábbiakban:

Az OTP Bank Smart számlacsomagja volt az ideális a példában szereplő ügyfél számára. A számlacsomag első éves költsége a jelenlegi kondíciók alapján 6576 forint, az emelést követően a költségek 7392 forintra nőnének.

OTP Smart csomag-V2

A költségek jelen esetben is nagyságrendileg 12,4 százalékkal emelkedett. Az OTP Bank a hirdetménye alapján ugyanis a fix díjakat, illetve az egyes díjtételekhez kapcsolódó fix minimum és maximum költségelemeket módosítja. Ugyanakkor a százalékos formában meghatározott költségelemeket jellemzően nem változtatta meg.

Ez például előnyt jelenthet abban az esetben, amikor a minimum díjat meghaladó mértékű lenne az adott megbízás költsége. Éppen ezért könnyen előfordulhat a pénzintézet számlái esetében, hogy a számlatulajdonos költségeinek emelkedése elmarad végül az infláció mértékétől.

Ki kell hangsúlyozni továbbá, hogy a pénzintézet üzletszabályzata a költségemelést nem csak lehetőségként tartalmazza. A bank minden évben meg is emeli a fogyasztói árindexnek megfelelően a számlaköltségeket.

„A szerződés alapján felszámított fix díjak, költségek – beleértve a százalékos mértékben meghatározott díjak fix minimum és maximum értékét is – a Központi Statisztikai Hivatal által, a Központi Statisztikai Hivatal honlapján közzétett előző évi éves fogyasztói árindex (infláció) alapján, annak mértékével, évente, a megelőző év december 31-i mértékhez képest automatikusan (a matematikai kerekítési szabályokat figyelembe véve) módosulnak, a honlapon történt közzétételt követő második hónap első napjától.”

Hogyan érdemes bankszámlát választani?

Alapvetően továbbra is érdemes a saját bankolási szokásainknak alapján a legolcsóbb csomagot megkeresni, ehhez a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk. Ha az összes bank leköveti a díjak meghatározásakor az infláció alakulását, akkor jó eséllyel a bankok sorrendje nem is fog változni. (Ezt ugye idén nem tette még meg az összes bank, de a lehetőség mindegyik pénzintézetnél adott.)

Felértékelődhet ugyanakkor az eseti akciók jelentősége. A bankok sok esetben – bizonyos feltételek teljesítéséért cserébe – elengedik a számlavezetés alapdíját, vagy épp meghatározott szolgáltatások körét ingyenesen, olcsóbban biztosítják. Ezen akciók egy részét ráadásul meghatározott ideig biztosítják a pénzintézetek: ez lehet a számlanyitástól számított meghatározott idő, vagy konkrét dátum is.

Ezen akciókat nem érinti a bankok árazása, vagyis az emelkedő díjak mellett is megmarad a kedvezményes kondíció, vagy épp az ingyenesség. Éppen ezért ilyen magas inflációs környezetben felértékelődhet ezen akciók jelentősége.

EZ ITT AZ ON THE OTHER HAND, A PORTFOLIO VÉLEMÉNY ROVATA.

A cikk a szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el meglátásait a címre. A Portfolio Vélemény rovata az On The Other Hand. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
silicon valley bank svb getty stock