SVB Bank
Bank

Bankcsőd Amerikában: meddig terjed a fertőzés?

Portfolio
A 2008-as pénzügyi válság óta nem látott bankcsőd rázta meg Amerikát, miután a múlt héten megrohanták a betétesei a startupok bankjaként ismert Silicon Valley Bankot. Vasárnap rendkívüli intézkedéseket jelentett be a Fed a pénzügyi fertőzés elkerülése érdekében, és kiderült, hogy egy másik pénzintézetet, a Signature Bankot is bezárásra ítélt a felügyelet. Hétfőn még nagy kérdés, milyen következményei lesznek a bankcsődnek, a nap ezzel kapcsolatos híreit gyűjti egybe cikkünk.

Kiderült, mely alapokat sorozza meg a bedőlési hullám

A legnagyobb befektetői alapok megszenvedték, hogy a tőzsdéken ütik a regionális bankok részvényeit, így jelentős veszteségeket nyelnek be az olyan alapkezelők, mint a Morgan Stanley vagy a BlackRock.

Tovább a cikkhez

Doktor végzet egy dolognak nagyon örül a bankválságban

Nouriel Roubini a New York Egyetem és a Yale Egyetem tanára, a gazdasági és pénzügyi elemzésekkel foglalkozó RGE Monitor elnöke elég határozott kijelentést tett arról, hogy a mostani bankválságban nem véletlenül a kriptopénzeket leginkább pártoló három nagybank dőlt be. Szerinte minden morális kockázat ősanyja a kriptopiac.

Tovább a cikkhez

Megszólalt a neves pénzember: bemondta, melyik bank omlik össze következőnek

Alig néhány nappal azután, hogy a kaliforniai székhelyű SVB csődöt jelentett, a New York-i székhelyű Signature Bank bejelentette, hogy a fogyasztók és a pénzügyi rendszer védelme érdekében bezárja kapuit. Az eseményekkel kapcsolatban sorra szólalnak meg a szakértők, és a 2008-as Lehman Brothers-összeomlást megjósoló Wall Street-i elemző és befektető, Robert Kiyosaki elárulta, hogy szerinte melyik bank lesz a következő, amelyik fizetésképtelenné válik - írja a Fox Business.

Tovább a cikkhez

Eldőltek az első dominók, bíróságra citálják az SVB vezetőit

Hétfőn beperelték a pénteken csődig jutó SVB Groupot és annak vezetőit a részvényesek.

Tovább a cikkhez

Bejelzett a tőzsdei pánikindex

A pénzügyi piacok stresszmutatói hétfőn élesen reagáltak arra, hogy öt napon belül három amerikai bank is bedőlt. A befektetők egyre inkább újraárazzák  az amerikai kamatkilátásokat, ami 2008 óta a legnagyobb rohamot váltotta ki a kötvénypiacokon.

Tovább a cikkhez

Készülnek a bankválság európai következményeire, de nem számolnak bedőlésekkel

Az EKB egységes felügyelőbizottsága úgy látja, hogy a két amerikai nagybank összeomlása korlátozott következményekkel jár a régió pénzintézeteire nézve, de ezzel együtt folyamatosan monitorozzák a helyzetet. Több jegybank is válságtábot állított fel.

Tovább a cikkhez

Amerikai bankcsőd: megszólaltak Európa pénzügyminiszterei, nincs ok a pánikra

Nincsenek veszélyben a belga és francia bankok a két ország pénzügyminisztere szerint, de folyamatosan figyelik az eseményeket – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Moody’s: az európai nagybankok nincsenek veszélyben, a kicsik pedig bízhatnak a betéteseik hűségében

A Moody's Investors Service szerint az európai nagybankok helyzete stabil, így nem várható, hogy olyan helyzetbe kerülnének, amikor veszteséggel kénytelenek túladni kötvényállományukon – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Nyugtatnak az elemzők az európai bankokkal kapcsolatban

Elemzők szerint az európai bankok között nem lapulnak „SVB bankok”, de úgy tűnik, hogy ez nem nyugtatja meg a befektetőket, szakadnak a bankrészvények az európai tőzsdéken – írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Keményen odacsaptak ma a magyar tőzsdének - Hol áll a BUX és az OTP a zuhanási toplistán?

Az orosz-ukrán háború kitörése óta nem látott mélyrepülésbe kezdett ma a magyar tőzsde az amerikai bankszektorból érkező nyugtalanító hírekre, az eddigi napi mélyponton a BUX több mint 7 százalékos mínuszban járt, az OTP pedig 10 százalékos esést szenvedett el.

Tovább a cikkhez

Megszólalt az MNB az amerikai bankcsődök magyar hatásairól, ez nem 2008

Nincs közvetlen hatása a magyar bankpiacra a Silicon Valley Bank és a Signature Bank csődjének – közölte az MNB a Reuters tudósítása szerint.

Tovább a cikkhez

Mi az, hogy csak úgy bedől egy bank? Egy gigantikus bankcsőd első tanulságai

Azt képzeltük, mindent megtanult a világ a 2008-as pénzügyi válságból, amit csak lehetett. Irgalmatlanul megszigorították Bázelben a globális tőke- és likviditási szabályokat, mindenhol újraírták a pénzügyi tankönyveket, és úgy tűnt, annyira golyóálló lett a bankrendszer, hogy ennél golyóállóbb már nem is lehetne. Katasztrófaeseményhez méltó módon emberi hibák és balszerencsés véletlenek sorozata kellett most ahhoz, hogy az élet minderre rácáfoljon, és 2023. március 10-én bekövetkezzen az USA történetének a második legnagyobb bankcsődje, a 16. legnagyobb amerikai bank bedőlése. A sokak képzeletét felülmúló gazdaságtörténeti eseménynek bőven vannak tanulságai a hirtelen realizálódó árfolyamveszteségtől a forráshiányossá váló startupokra épülő veszélyes üzleti modellen át a Trump idején felvizezett felügyeleti szabályokig.

Tovább a cikkhez

Bankcsőd: megfigyelés alá helyezték a svájci bankokat és biztosítókat

A Finma hétfőn azt közölte, szoros megfigyelés alá helyezte a svájci bankokat és biztosítókat az amerikai két bankcsőd után – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Ez már brutális, valósággal bezuhant az OTP

Bár korábban még úgy tűnhetett, hogy nem lesz olyan durva az amerikai SVB bank bedőlése okán a tőzsdékre nehezedő nyomás, nemrég azonban nagyon csúnya esés alakult ki az európai tőzsdéken, természetesen elsősorban a bankpapírokat ütik a befektetők. Nap közben a magyar tőzsde egész jól tartotta magát, de délutánra látványosan elengedték az OTP-t, meredeken beszakadt a nagybank részvényárfolyama, kiugró forgalom mellett szabadulnak a kitettségtől a befektetők.

Tovább a cikkhez

Szétverik a forintot az Amerikából érkező hírekre

A régiós devizáknál kiugróan nagy: több, mint 10 egységnyi, 2%-nyi esést okozott a hétfői kereskedésben a forintnál az amerikai bankcsődökről szóló híráramlás, mivel a nagyon borús nemzetközi befektetői hangulati tényezőkre rátettek magyarspecifikus tényezők is. Az euró jegyzései 393 fölé ugrottak, a dolláré 368-ig, az OTP részvényárfolyama 11%-os szakadásban is járt, nagy hullámzások mellett. Mindez azután történt, hogy a Silicon Valley Bank és a Signature Bank csődje után az amerikai hatóságok összehangolt intézkedéseket és nyugtató üzeneteket mondtak, a Fed kamatpolitikájának várható komoly változása pedig rendkívüli hozamesés okozott a legtöbb állampapír piacon, így ez még a magyar kötvényhozamokat is süllyesztette.

Tovább a cikkhez

Bankcsőd: ugyanazok a felelősek, mint 2008-ban?

Érdekes egybeeséseket vélt felfedezni egy twitterező a 2008-as gazdasági válság és a Silicon Valley Bank pénteki becsődölése között.

Tovább a cikkhez

Joe Biden: az amerikai bankrendszer biztonságban van, de senkit nem mentünk ki adófizetői pénzből

Hétfői reggel sajtótájékoztatót tartott Joe Biden, itt elmondta, hogy az amerikai bankrendszer biztonságos, és szigorúbb bankaszabályozást ígér – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Durván beleszálltak a Credit Suisse-be a befektetők: rekord magason a bank csődkockázati felára

Érzékenyen érinti a Credit Suisse árfolyamát is Silicon Valley Bank összeomlása, olyannyira, hogy a bank CDS-felára rekordmagasra ugrott – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Amerikai bankcsőd: tovább szakadnak a hozamok, sosem volt még ekkora esés

Nincs megállás a kötvényhozamok esésében, az amerikai kétéves múlt hét óta több mint 1%-pontot esett, ilyen esésre az 1987-es fekete hétfő óta nem volt példa. A kétéves német kötvény hozamának mai esése pedig precedens nélküli. Az ok: a befektetők aggódnak az amerikai bankcsődök miatt, a kamatemelési várakozások esnek az USA-ban.

Tovább a cikkhez

Tovább esik a piac által árazott kamatpálya

Délelőtt megírtuk, hogy a bankcsődök heves átárazódást hoztak az amerikai befektetők által várt kamatpályában, a péntekig árazott 5,75%-os nyári kamatcsúcs ma délelőttre 5,2%-ra esett. Ez ma délutánra tovább esett: a befektetők márciusra 25 bázispontos emelést áraznak, a további ülésekre viszont már semekkorát, szeptember után pedig arra számítanak, hogy a kamatszint visszatér a mai szintre (4,75%).

A jövőbeli kamatárazás meghatározó az eszközök árazása szempontjából, ennek hatására esik a dollár, esnek a kötvényhozamok.

Válságstábot hívott össze a Bundesbank a bankcsőd miatt

A Bundesbank hétfőn összehívta válságstábját, hogy felmérje az amerikai hitelező, a Silicon Valley Bank összeomlásának a német piacra gyakorolt lehetséges hatásait – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Moratóriumot rendelnek el az SVB németországi fióktelepével szemben

A német pénzügyi felügyelet, a BaFin hétfőn azt közölte, hogy moratóriumot rendel el a Silicon Valley Bank németországi fióktelepével szemben – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Több bank is bedőlt - Megint egyre csúnyább, ami a tőzsdéken történik

Az SVB bedőlése után rendkívül gyorsan kezdtek változni az események a hétvégén. Míg pénteken a tőzsdék jelentős mínuszban zártak egy esetleges bankválságtól való félelem miatt, addig az amerikai határidős indexek még komoly emelkedés vetítettek előre a mai napra, miután a kamatemelési várakozások jelentősen lecsökkentek (részben az SVB, részben a Goldman Sachs miatt, amely a hétvégén bemondta, hogy a jegybank egyáltalán nem fog emelni a következő alkalommal). Eközben az SVB után az amerikai szabályozó hatóságok vasárnap bezárták a New York-i székhelyű Signature Bankot, a kriptoipar egyik nagy hitelezőjét, hogy megakadályozzák a bankválság terjedését. Az események gyors változásával együtt a tőzsdéket is rángatják: Ázsiában inkább csak vegyesek voltak a mozgások, Európában viszont a délelőttre nagyon csúnya esés alakult ki, főleg ma is a bankpapírokat ütik a befektetők.

Tovább a cikkhez

Szétverik a bankrészvényeket, nagyot esett az OTP

Bár a nap elején még úgy tűnt, hogy jöhet egy kis megnyugvás a piacokon az SVB bedőlése és a múlt pénteki jelentős esés után, délelőttre mégis ott tartunk, hogy onnan folytatódik az esés, ahol pénteken abbamaradt. Az esésben ismét a bankrészvények járnak az élen.

Tovább a cikkhez

Megvan a Silicon Valley Bank új vezérigazgatója

A szövetségi betétbiztosító, a Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) Tim Mayopoulost nevezte ki a csődbe ment Silicon Valley Bank vezérigazgatójává - közölte a Reuters.

Szakadnak a kötvényhozamok az amerikai bankcsődök után: két nap alatt minden megváltozott

Olyan heves esést látunk az amerikai és európai kötvényhozamokban, amelyekre a koronaválság óta nem volt példa, miközben a részvénypiacok is esnek, a dollár gyengül. Nem kétséges, hogy az amerikai bankcsődök állnak a jelenség mögött, a befektetők ugyanis úgy kalkulálnak, hogy a Fednek a vártnál sokkal korábban kell leállnia a kamatemelésekkel - úgy gondolják tehát, hogy az amerikai jegybank figyelemmel lesz a kamatemelések bankrendszert érintő hatására, és ezért visszafogja a kamatemeléseket. A piac szerint a Fed egyszerűen hátrébb sorolja az árstabilitásért folytatott harcot, hogy biztosítsa a pénzügyi stabilitást. Amennyire egyértelmű hétfő reggel a konszenzus ezzel kapcsolatban, annyira nem biztos, hogy tényleg így lesz.

Tovább a cikkhez

Több tízmillió dollárt tartott egy játékfejlesztő cég a nemrég becsődölt banknál

A Huuuge nevű játékfejlesztő vállalat a készpénzének és az értékpapírjainak a 10%-át, körülbelül 24,2 millió dollárt tartott a nemrég becsődölt Silicon Valley Banknál – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Több bank is bedőlt, rángatják a tőzsdéket - Mi folyik itt?

Az SVB bedőlése után rendkívül gyorsan kezdtek változni az események a hétvégén. Míg pénteken a tőzsdék jelentős mínuszban zártak egy esetleges bankválságtól való félelem miatt, addig az amerikai indexek kilőhetnek ma, miután a kamatemelési várakozások jelentősen átalakultak a hétvége eseményeinek fényében. A bankrendszerre leselkedő kockázatok miatt a piac már azt árazza, hogy a Fed jövő heti ülésén 0 százalékos esélye van az 50 bázispontos emelésnek, míg pénteken még 40 százalékos esélyt adott ennek a piac. Erre az is ráerősített, hogy a Goldman Sachs a hétvégén bemondta, hogy a jegybank egyáltalán nem fog emelni a következő alkalommal. A kamatemelési várakozások tehát jelentősen csökkentek, részben ennek köszönhető, hogy az amerikai határidős indexek kilőttek. Ennek ellenére Ázsiában inkább csak vegyesek voltak a mozgások, Európában pedig esnek a tőzsdék.

Tovább a cikkhez

Megszólaltak az elemzők: intő jel lehet a Silicon Valley Bank összeomlása

Elemzők szerint bár Ázsiában például nem kell számolni jelentős fertőzési hatásokkal a Silicon Valley Bank bedőlése miatt, viszont intő jel lehet - írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Le Maire: a francia bankrendszert nem veszélyezteti az SVB csődje

A francia pénzügyminiszter közlése szerint az SVB csődje nem jelent kockázatot a francia bankrendszerre – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

SoftBank: nem okoz jelentős problémát a bankcsőd

A japán multinacionális SoftBank Group Corp hétfőn közölte, hogy a Silicon Valley Bank csődje várhatóan kevés hatással lesz azokra a technológiai cégekre, amelyekbe Vision Fund nevű egysége befektetett, miután az amerikai hatóságok bejelentették, hogy a betétek teljes mértékben védve vannak. A SoftBank úgy látja, hogy a csődnek nem lesz hatása a pénzügyi helyzetére - írta közleményében a technológiai konglomerátum a Reuters beszámolója szeirnt.

Már vannak érdeklődők a becsődölt amerikai bank egészséges részeire

Felvásárolhatják az SVB Financial Group csoportot, a hírek szerint több bank, köztük a JPMorgan és a PNC is az érdeklődők között lehet – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Megszólalt a brit jegybank és a pénzügyminiszter is a bankrendszerről

A brit pénzügyminiszter szerint az ország bankrendszere biztonságos és jól tőkésített – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Bankcsőd: megvannak a jelentkezők a startupbetétek megvásárlására

A hírek szerint hedge fundok felajánlották, hogy 60 centért hajlandóak lennének átvenni a Silicon Valley Banknál (SVB) rekedt startupbetéteket – számol be a hírről a Reuters a Semafor értesüléseire hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Bedőlő bankok és ralizó tőzsdék - Mi folyik itt?

Az SVB bedőlése után rendkívül gyorsan kezdtek változni az események a hétvégén. Míg pénteken a tőzsdék jelentős mínuszban zártak egy esetleges bankválságtól való félelem miatt, addig az amerikai indexek kilőhetnek ma, miután a kamatemelési várakozások jelentősen átalakultak a hétvége eseményeinek fényében. A bankrendszerre leselkedő kockázatok miatt a piac már azt árazza, hogy a Fed jövő heti ülésén 0 százalékos esélye van az 50 bázispontos emelésnek, míg pénteken még 40 százalékos esélyt adott ennek a piac. Erre az is ráerősített, hogy a Goldman Sachs a hétvégén bemondta, hogy a jegybank egyáltalán nem fog emelni a következő alkalommal. A kamatemelési várakozások tehát jelentősen csökkentek, részben ennek köszönhető, hogy az amerikai határidős indexek kilőttek. Ennek ellenére Ázsiában inkább csak vegyesek voltak a mozgások, és Európában is iránykeresés jöhet.

Tovább a cikkhez

Máris megvan a vevő a becsődölt amerikai bank brit tevékenységére

Az Egyesült Királyság kormánya hétfőn bejelentette, hogy az HSBC Holdings vállalta a pénteken csődbe ment, amerikai technológiai startupokra összpontosító Silicon Valley Bank brit ágának megvásárlását - számolt be a CNBC. A Bloomberg azt írja, 1 fontért veszi meg a tevékenységet a brit bank.

Tovább a cikkhez

Amerikai bankcsőd: szüneteltetheti a kamatemeléseket a Fed a Goldman szerint

A Goldman Sachs szerint a következő, márciusi ülésen az amerikai jegybank nem fog kamatot emelni a bankrendszerre helyeződő nyomás miatt. A március ülésre eddig a Goldman is és a piac s 25 bázispontos kamatemelést árazott. A piac nem ért egyet a Goldman véleményével, a befektetők továbbra is kamatemelést áraznak jövő szerdára.

Tovább a cikkhez

Bankcsőd Amerikában: meddig terjed a fertőzés?

Címlapkép: Getty Images

Rendkívüli lépést jelentett be a Fed a bankcsőd miatt, és még egy bankot bezártak

Magyar idő szerint vasárnap éjszaka jelentette be a Fed, hogy új finanszírozási konstrukciót indít, hogy segítsen a bankoknak a likviditási kihívások kezelésében. Egy másik közleményben - a megingott bizalom helyreállítása miatt - határozott segítséget ígér a három fő amerikai szabályozó hatóság a tengerentúli bankok és betéteseik megsegítése érdekében. Egyúttal az is kiderült, hogy a New York-i Signature Bankot is bezárta az állami felügyelet. A rendkívüli lépésekről kiadott jegybanki tájékoztató legvégén szerepel egy rendkívül fontos üzenet is: szükség esetén minden eszközt készek használni a helyzet rendezése érdekében.

Tovább a cikkhez
GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
silicon valley bank svb getty stock