Előfizetői tartalom

Itt az újabb időzített bomba az amerikai bankrendszerben?

Mi a közös a Silicon Valley, a Signature és a First Republic Bankban? A válasz viszonylag egyszerű: azon túlmenően, hogy az elmúlt hónapokban mindhárom pénzintézet bedőlt, rendkívül nagy kitettséggel rendelkeztek a kereskedelmiingatlan-piacon is. A kisebb mérlegfőösszegű bankokat ugyanis e tekintetben kevéssé szabályozzák, így meg tudták tenni azt, hogy tőkearányosan sokkal több hitelt nyújtanak a kereskedelmi ingatlanokra, mint a nagyobb bankok. Ez a trend kedvező gazdasági körülmények esetén is problémás lehet, a jelenlegi helyzetben azonban az amerikai regionális bankok különösen nagy veszélyben vannak, ráadásul a piaci környezet változása sem lesz pozitív hatással rájuk.

Csökkenő kereslet az ingatlanpiacon Az elmúlt évtizedekben az ingatlanpiac kiemelkedően jó befektetési lehetőségnek számított Amerikában és más területeken is egyaránt: rendkívül magas hozamokat lehetett elérni, viszonylag alacsony kockázattal. Nem csoda, hogy a befektetők évtizedeken keresztül hatalmas összegeket öntöttek az ingatlanpiacra, hatalmas keresletet adva a szektornak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés