Előfizetői tartalom

Itt az újabb időzített bomba az amerikai bankrendszerben?

Nagy Botond
Mi a közös a Silicon Valley, a Signature és a First Republic Bankban? A válasz viszonylag egyszerű: azon túlmenően, hogy az elmúlt hónapokban mindhárom pénzintézet bedőlt, rendkívül nagy kitettséggel rendelkeztek a kereskedelmiingatlan-piacon is. A kisebb mérlegfőösszegű bankokat ugyanis e tekintetben kevéssé szabályozzák, így meg tudták tenni azt, hogy tőkearányosan sokkal több hitelt nyújtanak a kereskedelmi ingatlanokra, mint a nagyobb bankok. Ez a trend kedvező gazdasági körülmények esetén is problémás lehet, a jelenlegi helyzetben azonban az amerikai regionális bankok különösen nagy veszélyben vannak, ráadásul a piaci környezet változása sem lesz pozitív hatással rájuk.

Csökkenő kereslet az ingatlanpiacon Az elmúlt évtizedekben az ingatlanpiac kiemelkedően jó befektetési lehetőségnek számított Amerikában és más területeken is egyaránt: rendkívül magas hozamokat lehetett elérni, viszonylag alacsony kockázattal. Nem csoda, hogy a befektetők évtizedeken keresztül hatalmas összegeket öntöttek az ingatlanpiacra, hatalmas keresletet adva a szektornak...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái