Segélykiáltás az európai bankoktól: a túlzott szabályozás megöli a versenyképességünket

Portfolio
Az Európai Bankszövetség (EBF) felszólította az Európai Uniót, hogy nyilvánítsa a bankszektort kritikusan fontos "stratégiai" ágazattá. Arra is figyelmeztetett, hogy a versenyképességünk és az EU jövője forog kockán, ami részben a túlbonyolított bankszabályozás eredménye.

A szervezet felhívása az első helyen áll annak a 45 politikai ajánlásnak a listáján, amelyet a banki lobbi jegyez a júniusi európai választásokhoz közeledve – írja a Reuters.

A testület elnöke, Christian Sewing már tavaly is sürgette, hogy nyilvánítsák a bankszektort stratégiai jelentőségű ágazattá, akkor a Deutsche Bank vezérigazgatójaként "az európai szuverenitás kulcsfontosságú tényezőjének" nevezte a bankokat. Ez azonban az első alkalom, hogy a bankok európai szinten hivatalosan is kérik maguknak ezt a státuszt.

Bár a hírből erre lehetne következtetni, az Európai Unió nem tesz közzé listát az általa stratégiai fontosságúnak tartott ágazatokról. Wim Mijs, az EBF vezérigazgatója erről a jelentést bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, az elmúlt 20 évben Európa "kiszervezte" a védelmet az Egyesült Államokba, az energiát Oroszországba, a feldolgozóipart pedig Kínába, ami szerinte a régió stratégiai ágazatainak alapos vizsgálatát teszi szükségessé.

Az EBF-jelentés nagy része a szabályozással és annak ésszerűsítésére irányuló törekvéssel foglalkozik. Szerinte a bankok most "túlzott... és egyre inkább túlterjeszkedő" szabályozással szembesülnek, amely mára "nyomasztóvá" vált számukra. Egy reménybeli felülvizsgálatnak a banki érdekvédelmi szervezet szerint a stabilitás mellett a versenyképességre és a növekedésre is fókuszálnia kell.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF