Mini hitelválság készülődik Amerikában az alacsony jövedelműek körében
Bank

Mini hitelválság készülődik Amerikában az alacsony jövedelműek körében

Portfolio
Az alacsonyabb jövedelmű amerikai hitelfelvevők egyre nehezebben tudják törleszteni hiteleiket az emelkedő árak és magas kamatlábak miatt, ami óvatosságra készteti a bankokat a hitelkártya- és autóhitelek folyósításában.

Az Egyesült Államokban az alacsonyabb jövedelmű hitelfelvevők egyre nagyobb nehézségekkel szembesülnek a hiteltörlesztéseik teljesítésében, ami a bankokat óvatosabbá teszi a hitelkártya- és autóhitel-kihelyezések terén. A banki vezetők és közgazdászok szerint az emelkedő árak és magas kamatlábak miatt csökkennek a megtakarítások, különösen az évi 45 000 dollárnál kevesebbet kereső háztartások esetében.

A Chicagói Fed elnöke, Austan Goolsbee szerint a fogyasztói eladósodottság növekedése aggasztó jelenség.

Ha a fogyasztói hitelek késedelmi rátája emelkedni kezd, az gyakran előre jelzi, hogy a dolgok hamarosan rosszabbra fordulnak

- mondta.

A U.S. Bancorp fogyasztói üzletágának vezetője, Arijit Roy szerint az első alkalommal felvett és az alacsony jövedelmű hitelfelvevőknél magasabb a hitelek nemteljesítési aránya, mint a nagyobb jövedelemmel rendelkezőknél.

A Bank of America és más nagybankok is jelentős növekedést tapasztaltak a nemteljesítő adósságok terén, különös tekintettel a hitelkártya-adósságokra. A Bank of America "repedéseket" lát az elsőrendű hitelminősítés alatt álló hitelfelvevők pénzügyeiben, akiknek háztartási kiadásait a magasabb kamatlábak és az infláció is befolyásolja. A Capital One, az Old National Bank és a First Mortgage Direct a BankRate szerint azon bankok közé tartozik, amelyek több, nagyjából 300 és 600 közötti hitelpontszámmal rendelkező, másodrangú ügyfelet szolgálnak ki.

A dallasi Fed felmérése szerint a hitelezési volumenek csökkentek, a hitelezési sztenderdek pedig tovább szigorodtak, mivel a bankok márciusban emelték a hitelfelvételi költségeket. A Federal Reserve által külön megkérdezett banki vezetők szintén azt mondták, hogy szigorították a hitelezési feltételeket, többek között a hitelkártyák és az autóhitelek esetében.

Eközben a közelmúlt gazdasági adatai megerősítették azokat a várakozásokat, hogy a Fed szeptemberig nem fog kamatot csökkenteni, ami tovább nehezítheti a már így is feszült helyzetben lévő hitelfelvevők helyzetét.

A JP Morgan vezérigazgatója, Jamie Dimon ebben a hónapban azt mondta az elemzőknek, hogy az amerikaiak még mindig költekeznek, bár megjegyezte, hogy az alacsonyabb jövedelműek már nagyrészt elhasználták a felesleges pénzüket.

Jelenleg rendben vagyunk...Ez nem jelenti azt, hogy a jövőben is rendben leszünk.

Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető közgazdásza szerint különbség van az egyes fogyasztócsoportok között: míg korábban inkább a jelzáloghitelek jelentettek problémát, mostanra a hitelkártya- és a BNPL-típusú hitelek váltak problémássá.

Az amerikai háztartások adósságállománya minden idők legmagasabb szintjére emelkedett, a hitelkártyák egyenlege tavaly lépte át először az 1000 milliárd dolláros határt.

Ez az emelkedés részben annak köszönhető, hogy sokan a pandémia idején kapott ösztönzőkből finanszírozták hitelkártya-használatukat. Brendan Coughlin, a Citizens Financial fogyasztói banki részlegének vezetője szerint ezeknek az ösztönzőknek köszönhetően mesterségesen megemelték sok ember hitelpontszámát.

A hitelpontszámokat mesterségesen felfújták a megnövekedett megtakarításokkal és az alacsonyabb kiadásokkal

Az adatok azt mutatják, hogy az alacsony jövedelmű amerikaiak nagyobb pénzügyi nyomás alatt állnak és csökken azon amerikaiak csoportja, akik magas hitelpontszámmal rendelkeznek. A fiatalabb korosztály is nagyobb valószínűséggel szembesül késedelmes fizetéssel.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
jelzálog