Húsz bankfiókot rongáltak meg összehangoltan Nagy-Britannia városaiban
Bank

Húsz bankfiókot rongáltak meg összehangoltan Nagy-Britannia városaiban

MTI
Az egyik legnagyobb brit bankhálózat, a Barclays legalább húsz fiókját rongálta meg hétfőn a Palestine Action nevű palesztinpárti szervezet.

A csoport, amely az X portálon számolt be az összehangolt akcióról, azzal indokolta a bankfiókok megrongálását, hogy a Barclays a legnagyobb izraeli haditechnikai konglomerátum, az Elbit Systems befektetője.

A Palestine Action közölte: az Elbit vezérigazgatója nyíltan beszél arról, hogy cége felfuttatja a gázai háborúban - a palesztinpárti csoport megfogalmazás szerint a "folyamatban lévő népirtásban" - bevetett fegyverek termelését.

A szervezet szerint a hétfői akciósorozattal annak a követelésének adott kifejezést, hogy a Barclays hagyjon fel az izraeli fegyverkereskedelemben végrehajtott befektetéseivel.

A csoport tagjai a bank egyik edinburghi fiókjának ablakait olyan kövekkel zúzták be, amelyekre a gázai háborúban meghalt palesztinok - a szerveződés megfogalmazása szerint mártírok - nevét írták.

A támadássorozat elkövetői számos Barclays-fiókot szinte teljesen szétvertek, több banképület tetőszerkezetét megbontották, a falakra és az ablakokra vörös festéket öntöttek. A Barclays szóvivője hétfői sajtónyilatkozatában kijelentette, hogy a bank létfontosságú finanszírozást nyújt olyan amerikai, brit és európai uniós vállalatoknak, amelyek védelmi felszereléseket szállítanak a NATO-nak és szövetségeseinek.

A szóvivő szerint a védelmi szektor alapvető jelentőségű Nagy-Britannia nemzetbiztonsága szempontjából, és a kormányok döntési jogkörébe tartozik annak eldöntése, hogy bevezetnek-e fegyverembargót más országokkal szemben.

A londoni pénzügyi központ, a City rendőrsége hétfő délután közölte, hogy három embert őrizetbe vett az egyik helyi Barclays-fiók megrongálása miatt.

A Palestine Action számos más londoni kerületben, valamint más brit nagyvárosokban, köztük Edinburghban, Bristolban, Manchesterben és Prestonban is hasonló akciókat hajtott végre Barclays-fiókok ellen.

A Palestine Action 2020-ban alakult azzal a meghirdetett céllal, hogy akadályozza az Izraelt fegyverekkel ellátó nemzetközi vállalatok nagy-britanniai érdekeltségeinek tevékenységét.

 A csoport kiemelt célpontjai közé tartoznak az Elbit Systems nagy-britanniai telephelyei, amelyek ellen a szervezet az elmúlt években több - elsősorban rongálással, épületfoglalással járó - akciót is végrehajtott.

Izrael tavaly kiterjedt hadműveleteket kezdett Gázában, miután az övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet példátlan támadást hajtott végre Izrael déli térségében. A terrortámadásban 1200 ember meghalt, háromezren megsebesültek, és a Hamász elhurcolt 251 túszt is, akik közül 116-an még nem kerültek haza.

Címlapkép forrása: Guy Smallman/Getty Images

Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
baba