Befektetés

Diófa: Kivárás és feszült várakozás – tweet-ek szorításában a világgazdaság

Miklós Csaba

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban a Diófa Alapkezelő véleményét olvashatják:

"Szeptember a jegybanki lazítások jegyében telt - az EKB és a FED is szállította a piaci várakozásokat. Az eurózóna jegybankja a bankközi betéti kamatokat vágta még mélyebben mínuszba, míg a nagyobb mozgástérrel rendelkező FED 25 bázisponttal csökkentette az irányadó rátát. Az EKB addicionális intézkedéseket is hozott: alacsony kamatozású hitelprogramot (TLTRO) indít a bankrendszer részére, és a kötvényvásárlásokat is újrakezdik havi 20 milliárd euró értékben. A japán jegybank sem maradhatott ki a sorból, a Bank of Japan is jelezte, hogy készül a monetáris lazításra.

A jegybankok tehát megteszik a tőlük telhetőt, ellensúlyozva a lanyhuló gazdasági kilátásokat: az eurózóna gazdasága stagnál, a német feldolgozóipar valószínűleg már recesszióba süllyedt, legalábbis a konjunktúramutatók alapján. A szolgáltató szektor tartja magát, de a kérdés továbbra is adott, hogy a sikerül-e csak monetáris eszközökkel megtámasztani a gazdaságot, és a szolgáltató szektor képes lesz felhúzni a feldolgozóipar teljesítményét, vagy általános gyengülés veheti kezdetét? Közben egyre erőteljesebben fogalmazódnak meg olyan vélemények, amely szerint kormányzati segítséggel kellene stimulálni a gazdasági növekedést, mivel a jegybanki eszközök már kevésbé hatékonyak, és az alacsony kamatkörnyezetben a megtakarítók reálértéken veszteséget szenvednek el befektetéseiken, ami végül a fogyasztás csökkenéséhez vezet. Itt elég csak arra gondolni, hogy a német államkötvényekkel 15 éves lejáratig negatív hozammal kereskednek. Mario Draghi távozásával az EKB éléről, és Christine Lagarde új jegybankelnök érkezésével várhatóan tovább erősödnek az ezzel kapcsolatos vélemények. 

A gyengélkedő világgazdaság közben az amerikai elnök tweet-jeinek szorításában várja az októberi USA-Kína csúcstalálkozót. A lehetséges kimenetelek latolgatásának hatására jellemzően gyakoriak a tőkepiaci irányváltások. Nagy áttörés nem valószínűsíthető a megbeszélésen, viszont egy optikájában megnyugtató megállapodás hozzájárulhatna a piaci bizalom normalizálódásához, és a kiszámíthatóság erősödése a reálgazdasági folyamatokat is megtámaszthatná.  Túlságosan optimisták azonban nem lehetünk, ugyanis a konfrontatív protekcionista gazdaságpolitikai környezet állandósulni látszik.

A Brexit –sztori mellett sem mehetünk el említés nélkül. Boris Johnson brit miniszterelnök gőzerővel dolgozik a britek október 31-ére tervezett EU-ból való kiléptetésén, de az EU-ban is tető alá szeretnék hozni a kilépés jogi keretrendszerét. Érdemes lehet figyelni az ezzel kapcsolatos események szövevényes alakulását, ugyanis egy rendezetlen kilépés csak újabb sokk lenne az európai, de a világgazdaság számára is.

A globális kockázatok kiéleződése az elmúlt hetekben a régiós devizákat, köztük a forintot is megérintette. A közép-kelet európai valuták az idei év gyengébben teljesítő feltörekvő piaci devizái között vannak. A hazai piacon a nemzetközi trendek hatása érvényesül. A magyar makrogazdaság továbbra is erőt mutat, és bár egyelőre nem érezni a gyenge eurózóna konjunktúra begyűrűző hatásait, de a következő évek várakozásai már kevésbé robosztusak. Az eladósodottsági mutatók viszont kedvezőek, és az inflációs kilátások sem indokolják a nemzetközi trendektől elszakadó monetáris irányváltást.

Portfóliónkban csökkentjük a kockázatos eszközök kitettségét, visszavágjuk a fejlődő piaci- és a regionális részvénykitettséget. A részvénypiacok szeptember végén lokális csúcsokról lefelé fordultak, így kivárásra rendezkedünk be. Kiegyensúlyozott portfóliónkat átalakítjuk, konzervatívabb összetételt/allokációt vállalunk, amelyben továbbra is nagy súllyal kapnak helyet az alternatív befektetési eszközök: ingatlan befektetések, abszolút hozamú alapok és az arany."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

mnb jegybank hungary
BMW
Autógyár robotokkal
Alteo klub
20191003_0003_MOR
Frankfurti tőzsde
Coaching
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
jack ma_alibaba_getty