allampapir
Befektetés

Így pusztít a szuperállampapír: a teljes pénzügyi szektor tehetetlenül áll a jelenség előtt

Portfolio
100 forintnyi új megtakarításból 89 forintot helyezett el állampapírba a magyar lakosság a harmadik negyedévben, így most először több lakossági pénz hever állampapírban, mint folyószámlán – mutatják az MNB ma közzétett előzetes pénzügyi számlái. Az év eddig eltelt részében 100-ból 74 forintot húzott be magának az állam, miközben a pénzügyi szektor saját termékei, különösen az öngondoskodási célú megtakarítások gyászosan teljesítenek. Egyelőre a készpénz is feltartóztathatatlannak tűnik.

Év végére várhatóan eléri a 60 ezer milliárd forintot a háztartások bruttó pénzügyi vagyona, szeptember végén ugyanis 59 253 milliárd forinton állt. Mivel az adósság eközben 9722 milliárd forintra nőtt, a nettó háztartási vagyon 49 532 milliárd forintot ért el a harmadik negyedév végén.

A növekedés üteme is egyre nagyobb: a 2018-as 10,6% után az elmúlt egy évben 11,1%-kal emelkedett a háztartások teljes pénzügyi megtakarításának összege. Mivel az éves infláció eközben 3% alatt maradt, a reálértelemben vett növekedés is gyorsult, a tavalyi 7,7%-ról 8,1%-ra.

Most először több pénzt tart a magyar lakosság állampapírban, mint folyószámlatbetétben, előbbiek állománya ugyanis meghaladta a 7400 milliárd forintot. A háttérben egyértelműen az állam értékesítési stratégiájának megváltozása, ezen belül is a MÁP+ nagy népszerűsége áll.

Lassabban, de továbbra is töretlenül növekszik a folyószámlabetétek és a készpénz állománya, ezek állnak a második és a harmadik helyen. A befektetési jegyek év eleje óta csökkennek, a MÁP+ kiszorító hatása mellett az ingatlanalapok visszaváltásának májusi szabályozói szigorítása is negatívan hatott az alapkezelői szektorra.

Alábbi ábránkon látható, milyen eszközben mennyi pénzt tart a magyar lakosság, a pénzügyi szektor az elmúlt években láthatóan nem nagyon tudott hasznot húzni a megtakarítások növekedéséből, az állampapírok forgalmazói jutalékát leszámítva.

Az állampapírok mellett a tőzsdei részvények állománya is jelentősen nőtt az elmúlt egy évben, de ez közel felerészben nem a tranzakcióknak, hanem az átértékelődésnek (jó részvénypiaci hozamoknak) köszönhető. Sokatmondó, hogy még arányaiban is a folyószámlabetétek és a készpénz állománya nőtt a leginkább az állampapírok és a tőzsdei részvények után, vagyis a jelenlegi hozam- és értékesítési környezetben nem nagyon tud mit kezdeni likviditásával a lakosság.

A tranzakciós adatok árulkodnak a leginkább arról, milyen megtakarítást, befektetést választ pénzének a lakosság. Ez alapján év eleje óta 1629 milliárd forintnyi friss pénz áramlott az állampapírba, miközben a teljes pénzügyi megtakarítási piac közel 2205 milliárd forinttal nőtt tranzakciós alapon. Elmondható, hogy 100 forintnyi új megtakarításból 74 forint állampapírba ment, 15 forint folyószámlán, 11 forint pedig készpénzben maradt. A többi megtakarítási forma összességében vesztese volt az idei évi változásoknak. Az idei harmadik negyedévben még szélsőségesebb jelenség szemtanúi vagyunk: 100 forintnyi új megtakarításból 89 forint állampapírba vándorolt.

Szomorú folyamatok látszódnak az öngondoskodási termékeknél: az életbiztosítási megtakarítások tranzakciós alapon mindössze 6,7 milliárd forinttal, a pénztárak 1,5 milliárd forint forinttal gyarapodtak az év eddig eltelt részében, miközben az állampapírokba közvetlenül 1629 milliárd forint áramlott. Egyelőre nem látszik olyan változás (az MNB által javasolt, de még a gyakorlati megvalósítás útjára nem lépett jóléti alapokat leszámítva), amely ezen változtatna. Az életbiztosítások régiós szenvedéséről itt írtunk:

Borítókép: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

sebastian kurz ausztria
A magyar plázák elhallgatott titkai - Milliárdokat szakítanak az okostükörrel és az influenszerekkel
B__OB20181205014
Nagy mozgásokat hozott az MSCI átsúlyozás a magyar tőzsdén
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar
City of Tomorrow Malmö
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Nagy mozgásokat hozott az MSCI átsúlyozás a magyar tőzsdén