virovácz péter ing
Befektetés

Sötétben tapogatózunk még a koronavírus hatásaival kapcsolatban

Portfolio
A koronavírus komoly hatásokkal lehet a világ piacaira, a konkrétumokkal kapcsolatosan ráadásul még a sötétben tapogatózunk, hiszen senki nem tudja még, hogy milyen hosszú lesz a járvány lefolyása és milyen hatással lesz a keresletre, kínálatra. Ilyen piaci körülmények közt jó döntés lehet ciklusokon átívelő, tematikus alapokba fektetni – hangzott el mindez a Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020 konferencián.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a piacok általános állapotáról elmondta, hogy óráról órára változik a helyzet, most a koronavírus a legforróbb téma. A szakember úgy véli, hogy a jávrány nagyon nagy hatással lehet a globális gazdaságra, most jelenleg még sötétben tapogatózunk: senki nem tudja, milyen hosszú lesz a lefolyás, mennyire lesz súlyos, még szinte semmilyen adatot nem látunk, csak Kínából, ahol a kereskedelem kb. 20%-ot esett vissza.

A szakember kiemelte: a koronavírus miatt mind keresleti, mind kínálati oldalról sokk jelentkezik. A globalizáció miatt az ipari létesítmények leállása végigsöpör mindenhol a világon. A kereskedelmet is érinti a járván: ha víruspánik van, az emberek nem mennek moziba, színházba.

Csütörtökön valamit lépnie kell az EKB-nak, de Virovácz Péter szerint bármit mondanak, nem lesz elég jó a piacnak. A kamatvágás, likviditási bővülés sebtapaszként fölléphet, de nem egy vakcina.

Közeleg az amerikai elnökválasztás is, nyáron ennek már komolyabb hatása lehet a piacokra. Nagy kérdés, hogy a demokrata párt Sanderst vagy Bident indítja Trump ellen. Trump győzelme nem borítékolható, a kevésbé piacbarát Sanders előretörése aggaszthatja a befektetőket.

Szintén kockázat a Brexit – emelte ki Virovácz Péter. Hiába történt meg a brit kilépés, egyre nagyobb az esélye annak, hogy nem fog tudni megegyezni az EU és Nagy-Britannia. 2021-re jelentős változás lesz az EU és Nagy-Britannia kereskedelmét tekintve, függetlenül attól, hogy születik-e megállapodás.

Fontos kihívás a klímaváltozás is, a zöld kötvények hamarosan előtérbe kerülhetnek, szabályozás és piaci téren is. Az olajpiac összeomlásával a zöldenergia felhasználása is előtérbe került. A szakember szerint szélsőséges esetben akár az is előfordulhat, hogy 5 vagy 10 dollár lesz egy hordó olaj ára.

Holger Wehner, az Allianz Global Investors részvénypiaci vezetője a piacokról elmondta, hogy a befektetői reakciók egy kicsit talán túlzók. Sokan, többnyire alaptalanul arra számítanak, hogy recesszióba fordulunk, ennek az oka többek közt az, hogy sokan vannak a piacon, akik még nem tapasztaltak sohasem recessziót. Ma stabilizálódnak a piacok, érdemes lehet átgondolni a portfóliónk eszközallokációját.

Holger Wehner kitért a tematikus alapokra is. A szakember elmondta, hogy ezek a befektetések azért népszerűek, mert hosszabb távú trendeket szemlélnek és nem ciklikus eseményekre reagálnak. Ezen kívül fontos tényező az is, hogy az emberek jobban értik, hogy mibe fektetnek. Ilyen például a mesterséges intelligencia, a vízfelhasználás vagy a demográfiai változások.

A szakember az urbanizáció, mint trendről elmondta, hogy most már az emberiség 50%-a városokban él, 2040-ben már ez a szám 70% lesz. Rengeteg vidéki ember költözik vidékről városokba, ennek pedig gazdasági hatásai is vannak. Nem lehet ezekbe a trendekbe közvetlenül befektetni, de vannak olyan vállalatok, amelyek jobban vagy rosszabbul járnak a változások miatt. Ilyenek például az okosvárosokkal foglalkozó projektek.

Szintén érdekes trend a világ vízfogyasztása is, amely folyamatosan növekszik, ezen keresztül be lehet fektetni olyan eszközökbe, amelyek a vízfogyasztás gazdaságossá tételével foglalkoznak.

A piaci várakozásaival kapcsolatosan Holger Wehner elmondta, hogy nem valószínű, hogy gyorsan visszapattannak a piacok, mert jelenleg nagyon nagy a feszültség a világban. A gyenge piacokon viszont jól ki lehet építeni hosszabb távú pozíciókat.

Címlapkép: Virovácz Péter, ING. Fotó: Stiller Ákos

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ray dalio bridgewater