ideges depressziós befektető tőzsdei pánik összeomlás
Befektetés

Elvéreztek a magyar alapok: rengeteg a 20-30%-os mínusz

Portfolio
A piaci pánik fokozódásával együtt a magyar befektetési alapoknál is egyre nagyobbak a mínuszok: egyáltalán nem mondható kivételnek most már egy 20-30%-os leértékelődés az év eleje óta, a legnagyobb abszolút hozamú alap, az OTP Supra pedig már majdnem 39%-os mínuszban van. A legnagyobb esések a lakossági piacon most már a 70%-hoz közelítenek.

Az elmúlt hetekben teljesen elhatalmasodott a piacokon a koronavírus gazdasági hatásai miatti pánik, rengeteg befektető számol most már azzal, hogy recesszióba fordul a világgazdaság. Nem tett túl jót a kedélyeknek az sem, hogy közben a szaúdiak és az oroszok olajháborút indítottak, ami egészen 20 dollár / hordóig küldte az olajárakat.

Az év eleje óta

  • a Dow Jones 30%-os,
  • a Eurostoxx 35%-os,
  • a BUX 32%-os,
  • az észak-amerikai WTI olaj benchmark pedig 60,51%-os mínuszban van.

A legfrissebb elérhető, március 18-ai adatok szerint a magyar alapokat is megviselte a pánik: az 598, értelmezhető hozamadattal rendelkező hazai alap közül 526 mínuszban van az év eleje óta, ez a teljes piac mintegy 88%-a. A helyzet annyira komoly, hogy már 155 sorozatnál (a teljes piac mintegy 25%-a) jelentkezik 20% feletti mínusz.

A BAMOSZ-on legfrissebb elérhető, szerdai adatok szerint a piaci zűrzavar eddig az Axiom Aplus devizaopciókkal kereskedő alapot viselte meg a legjobban: a portfólió 76%-ot adott le az értékéből az év eleje óta. Ezen kívül a leggyengébben teljesítő alapok a közép-európai, illetve a latin-amerikai, görög és orosz piacokon fektetnek be; ezek a portfóliók 40-50%-os mínuszokat szenvedtek el az év eleje óta.

Annyira jelentősek már a mínuszok, hogy az idei év eddig legrosszabbul teljesítő alapok nagy részének már a 3-5 éves hozamadatain is meglátszik a mostani összeomlás. A Dialóg Expander 5 éves átlaghozama például már -10% alá csúszott, de egyelőre enyhén mínuszos lett például az elmúlt években +10%-os éves átlagteljesítmény körül szárnyaló OTP Supra hozama is. Historikus adatokat szemlélve az orosz és hazai részvényalapok tartják eddig magukat egyedül a legrosszabbul teljesítők közül.

Már a legnagyobb alapok sem bizonyulnak teljesen ütésállónak: tízből négy alap hozama mínuszba fordult az idei évre nézve a legnagyobbak közül, a legjobb hozama  a toplistán viszont még mindig az ingatlanalapoknak van az év eleje óta. 3-5 éves időtávon a Suprát és az MKB Egyensúlyt kivéve egyébként az összes alap pluszban van.

Nem minden alapot vernek persze szét a piaci események: több olyan alap is akadt, amely komolyabb hozamot tudott elérni a turbulenciában. Az év eleje óta az OTP nyersanyagalapja, a Föld Kincsei 37%-os pluszban van, de szépen teljesít a szintén OTP-s Sigma is, 25%-os hozamával. Toplistás több abszolút hozamú-, kötvény- és ingatlanalap is.

Célszerű egy pillantást vetni a befektetői reakciókra is. Néhány nagyobb kötvényalap jelentős vagyonbeáramlásra tett szert a turbulencia bedurvulásával párhuzamosan, míg több ingatlanalapból is jelentősebb összegek áramlottak ki.

Végül fontos megjegyezni, hogy a befektetési alapok hosszú távú befektetési stratégiát követnek, nem érdemes 1-2 hét árfolyammozgása miatt pánikolni, kapkodni vagy egyéb befektetési döntéseket hozni. A most nagyot eső alapok többnyire mind 3-5 éves befektetési időtávra ajánlottak és bár most elég cudar a kép a piacon, ennyi idő alatt simán visszahozhatják a mostani veszteségeket.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
kísérleti laboratórium koronavírus járvány orvos