Előfizetői tartalom

Köszönjük, koronavírus: 700 milliárdos lakossági bukó és hatalmas pénzátrendezés Magyarországon

Portfolio
Nem tévedés: 680 milliárd forintnyi (nem realizált) veszteséget szenvedett el a magyar lakosság a tőzsdei részvényekben, a befektetési alapokban, a nyugdíjpénztáraknál és az életbiztosításokban lévő vagyonán 2020 első negyedévében. Összehasonlításképpen: az előző válság legrosszabb negyedévében ugyanez a szám 592 milliárd forint volt, ráadásul a forint gyengülése nélkül még nagyobb lett volna a mostani bukó. A megtakarítási képesség azonban úgy tűnik, egyelőre nem esett vissza drámaian, cikkünkben bemutatjuk, hogy 100 új megtakarított forintból mennyi ment állampapírba és más megtakarításokra az év első három hónapjában.

Közzétette ma „Előzetes pénzügyi számlák” statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank. A háztartások bruttó pénzügyi vagyona 2020 márciusának végén 61 395 milliárd forinton állt, ami egy év alatt 10%-os növekedést jelent, a koronavírus okozta „bajt” jelzi azonban, hogy egy negyedév alatt már csak 1,0%-os volt a növekedés.

Ez azonban, mint alább látni fogjuk, nem a megtakarítási képesség romlásának, hanem elsősorban az árfolyamveszteségeknek tudható be. Ezzel együtt is, mivel az infláció idén év elején – különösen januárban – felpörgött, ezért reálértéken nézve nem nőtt, hanem most már csökkent a háztartások bruttó pénzügyi vagyona, mégpedig 0,4%-kal az év első három hónapjában.

A legfontosabb pénzügyi megtakarítási formák közül továbbra is az állampapír, a folyószámlabetét és a készpénz a három legnagyobb, az állampapír tavaly vette át az elsőséget a folyószámláktól. Hogy azonban idén az első negyedévben – nem függetlenül a koronavírustól - hogy teljesítettek, azt alábbi számaink érzékeltetik csak igazán.

Hogy teljesítettek az egyes megtakarítási formák?

  • 100 forintnyi új megtakarítás megoszlása
  • Koronavírus > szuperállampapír
  • A forintgyengülés pozitív hatásai

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés